9 اکتبر 2024 - 20:31
هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل:

مشکل محیط زیست ایران بسیار جدی است

27 اوت 2016 - 11:30 dsfr.ir/5t0aa

مشکل محیط زیست ایران بسیار جدی است
رادیو زمانه
بحران ریزگردها در جنوب و جنوب غرب کشور

هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل درباره بحران آب در ایران هشدار داد و از همه خواست برای کاهش این شرایط دست به دست هم دهند.

«گری لوئیس» در گفت و گو با خبرگزاری ایرنا همچنین از رسانه ها خواست درباره این بحران به صورت جدی وارد شوند تا با آموزش همگانی در کاهش این بحران گام اساسی برداشته شود.

هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل همچنین به دو نوع افراط گرایی اشاره کرد و گفت: یکی از اینها رویه ای است که باعث به وجود آمدن موجود افراطی مانند داعش شده است و دومی رویه افراطی است که ما ساکنان کره زمین نسبت به سیاره زمین داریم، از منابع آن به طور افراطی استفاده می کنیم و هیچ احترامی برای سیاره خودمان قائل نیستیم.

لوئیس افزود: شکل اول افراطی گری ما را بسیار نگران می کند، نوع دوم این افراطی گری هم در پایان این قرن می تواند تمدن بشری را از بین ببرد. وی با ارزیابی عملکرد ایران در هشت حوزه آرمان های توسعه هزاره گفت که ایران در پنج حوزه فعالیت چشمگیری داشته است.

نخست فقرزدایی است؛ در طول 30 سال گذشته درآمد سرانه افراد (در ایران) افزایش یافته است. البته هنوز شکاف طبقاتی و درآمدی وجود دارد اما در خلال این 30 سال کسب درآمد، بیشتر و به فقرزدایی منجر شده است. مورد دوم که ایران در آن پیشرفت چشمگیری داشته، مقوله آموزش است که از 7-8 سال میانگین سال های ماندگاری در مدرسه به حدودا 15 سال رسیده است و در این 30 سال دو برابر شده که دستیابی بسیار بزرگی است. علاوه بر آن، مرگ و میر کودکان بسیار کاهش یافته و به 17 مورد از هر 1000 تولد رسیده است، این عدد چشمگیری حتی نسبت به خیلی از کشورهای توسعه یافته است. مورد چهارم مرگ و میر زنان به هنگام زایمان است که کاهش خوبی داشته است و پیشرفت چشمگیری در خدمات رسانی های بهداشتی زمانی که خانمی می خواهد وضع حمل کند، خصوصا در مناطق روستایی می بینیم. در کشورهایی که دارای شاخص توسعه انسانی بالایی هستند مرگ و میر زنان هنگام زایمان 41 مورد از هر صد هزار مورد است که برای ایران نصف این عدد یعنی 23 مورد از صد هزار نفر است. مورد پنجم از هشت مورد که ایران عملکرد خوبی در آن داشته درباره بیماری های ایدز، مالاریا و سل است. سل تقریبا از بین رفته است. در ارتباط با مالاریا 400 تا 500 بیمار از مجموع 80 میلیون ایرانی است که در این کشور زندگی می کنند. در مورد ایدز باید گفت اپیدمی کنترل شده اما هنوز قدم های بسیاری برای مهار کامل آن باید برداشته شود.

لوئیس در ادامه گفت: سه حوزه باقی می ماند که فکر می کنیم ایران می توانست عملکرد بهتری در آنها داشته باشد؛ یکی از آنها محیط زیست، دومی برابری جنسیتی و مورد سوم توسعه همکاری هاست. البته باید در نظر داشت بخشی از عملکرد خوب ایران در حوزه توسعه همکاری های بین المللی به دلیل وجود تحریم ها قابل انجام نبود.

در ارتباط با محیط زیست، ایران از تغییرات اقلیمی رنج می برد، همچنین آینده گرم تر و خشک تر در انتظار ایران است. در خلال 40-30 سال گذشته، تصمیم هایی که ایرانی ها و کسانی که از تصمیم گیرندگان ایران و دولت های مختلف در این سال ها روی کار آمدند باعث شدند امروز چالش های محیط زیستی را ببینیم و حس می کنم مشکل محیط زیست ایران مشکل بسیار جدی است که تا دو سه دهه آینده با آن دست و پنجه نرم خواهد کرد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه فرصت امروز » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1