سرگردانی و بلاتکلیفی تعدادی از مسافران ایرانی در "هند" سرانجام به لغو مجوز یک دفتر خدمات مسافرتی منجر شد.
پیش از آن که تعطیلات نوروز آغاز شود، 30 ایرانی بار سفر به هندوستان را بستند اما از بدو ورود به سرزمین 72 ملت، با شوک بزرگی مواجه شدند که نخست آن ها را 6 ساعت در فرودگاه دهلی و بعد هم یک روز تمام بدون پاسپورت در شهر «جیپور» معطل و سرگردان کرد.
از طرف دیگر کارگزار تور هند را وادار به گروکشی از آن مسافران کرد تا به نحوی بدقولی آژانس ایرانی را تلافی کرده باشد.
شاهین دانشور فتحی یکی از مسافران این تور در شرح ماجرای این سرگردانی در هند گفت: به هند که رسیدیم از راهنمایی که آژانس تعیین کرده بود هیچ خبری نبود، با او تماس گرفتیم، گفت که آژانس هزینه ها را نداده است، او هم تور را اجرا نمی کند. و همچنین گفت که قبلا این موضوع را به آژانس تاکید کرده بود، اما بعد از 6 ساعت سرگردانی و معطلی در فرودگاه دهلی، ناگهان راهنما پیدایش شد، گفت ایمیلی از آژانس گرفته که بخشی از هزینه ها تسویه شده و حالا می تواند تور را اجرا کند. به نظر مشکل حل شده بود اما در ادامه اتفاقات دیگری افتاد.
او در ادامه توضیح داد: ما شب را در هتلی درجه پایین در خارج شهر دهلی گذراندیم، خلاف آنچه در قرارداد با آژانس آمده بود. راهنما مسیر تور را هم تغییر داد و همین باعث شد گشت شهر دهلی را کامل از دست بدهیم. با این که مبلغ بیشتری داده بودیم تا مسیر کوتاه تری را در رفت و آمد باشیم اما این تغییر مسیر باعث شد برنامه مختل و مسیر طولانی تر شود. وقتی با این تصمیم راهنما مخالفت کردیم خیلی راحت گفت؛ اگر تمایل ندارید، می توانید برگردید!
این مسافر گفت: ما مجبور شدیم به برنامه ی راهنمای تعیین شده در هند، تَن دهیم چون گزینه ی دیگری نداشتیم. وقتی می خواستیم شهر "جیپور" را هم ترک کنیم، راهنما گفت که آژانس، بقیه ی پول را خورده و برای ادامه مسیر باید 250 دلار دیگر بدهیم. با آژانسی که این تور را از آن در تهران خریده بودیم، تماس گرفتیم که حرف های راهنما را تایید کرد، همان موقع شکایت را مطرح کردیم.
به گفته ی فتحی، آن روز 30 مسافر این تور از ساعت 8 صبح تا 11 شب در لابی هتل معطل ماندند چون آژانس پولی که گرفته بود به هتل نداده بود. هتل هم پارسپورت ها را نمی داد. دست آخر همه ی مسافران مجبور شدند با هزینه خودشان دو شب دیگر را در همان هتل بمانند تا تکلیف مشخص شود.
او افزود: قرار بود بعد از جیپور به دهلی برگردیم تا گشت آن را کامل کنیم، اما اتفاقی که در هتل افتاد، مانع شد. برای رفتن به شهر "آگرا" که مقصد دیگرمان بود نیز گروه به دو دسته تقسیم شد، عده ای 250 دلار دیگر به یک آژانس هندی دادند و به آگرا رفتند و دسته دوم هم که حساب این هزینه های اضافی و بدقولی های آژانس ایرانی را نکرده بودند، دیگر پولی نداشتند که خرج ادامه سفر کنند.
وی گفت: با پیگیری زیاد، آژانس واسط در ایران، 250 دلار ما را پرداخت کرد تا در زمان برگشت به ایران، بتوانیم در هتل اقامت کنیم. اطلاع دارم بعد از ما گروه 30 نفره ی دیگری به هند آمد که دقیقا به چنین سرنوشتی دچار شد. آژانس مجوزش باطل شد اما تور ما کاملا از دست رفت، هیچ جا را نتوانستیم ببینیم.
او درباره روند پیگیری این پرونده نیز اظهار کرد: طبق حکم اداره میراث فرهنگی و گردشگری، آژانس متخلف موظف است مسافرانش را راضی کند ولی هنوز اقدامی نشده است. مدارک ما را گرفته اند و 10 روز فرصت خواسته اند تا اقدامات لازم را انجام دهند.
مسافر دیگری که برای شکایت به معاونت گردشگری استان تهران آمده بود گفت: این سرگردانی برای ما گران تمام شد، کارگزار این تور در هند به خاطر آن که آژانس ایرانی به تعهداتش عمل نکرده بود، از ما گروکشی کرد. راهنما می گفت آژانس حدود دو سال است بابت خدماتی که در هند می گیرد، درست پول نمی دهد و بدهکار است که در مقابل آن، کارگزار در هند به مسافر خدمات نمی دهد.
مهدی عنبر معاون گردشگری استان تهران با تایید لغو مجوز دفتر خدمات مسافرتی مذکور بر اساس شکایت های دریافت شده گفت: آژانس متخلف از زمان ابلاغ حکم (پنجم فروردین ماه) به مدت 14 روز حق اعتراض به حکم لغو مجوز را دارد.
این دومین آژانس مسافرتی در تهران است که مجوز آن در تعطیلات نوروز به دلیل کارشکنی و بدتعهدی در اجرای تعهدات مربوط به تور و پرداخت نکردن هزینه به کارگزار، باطل شده است.
بر اساس اظهارات کارشناسان کمیته رسیدگی به شکایات گردشگری، ابطال مجوز باعث نمی شود آژانس واسط و یا مادر از عمل به تعهدات خود کوتاهی کنند. آژانس موظف است طبق قراردادی که با مسافر تنظیم شده به ضوابط و تعهدات خود عمل کند تا مسافر راضی شود.
رجبعلی خسروآبادی مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران نیز چندی پیش به دنبال تکرار تخلفات دفاتر خدمات مسافرتی در تورهای خارجی پیشنهاد بازنگری در قانون برخورد با افراد سودجو در صنعت گردشگری برای افزایش اهرم های نظارتی را مطرح کرده بود.
« دنیای سفر » این نوشته را از « خبرگزاری ایسنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.