27 آوریل 2024 - 03:52

اینچه برون قطب جدید ترانزیتی ایران

14 نوامبر 2015 - 09:30 dsfr.ir/gl035

اینچه برون قطب جدید ترانزیتی ایران
ابوطالب ندری
افتتاح خط راه آهن اینچه برون همزمان با سفر ریاست جمهوری به استان گلستان

چند ماه پس از افتتاح خط ریلی اینچه برون، حالا مدیرکل راه آهن شمال شرق کشور خبر از برنامه ریزی برای راه اندازی یک بندر خشک در این منطقه کرده است، صحبتی که در صورت اجرایی شدن می تواند به این منطقه مرزی جایگاهی مهم در ترانزیت بین المللی بدهد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، اتصال ریلی ایران به ترکمنستان و قزاقستان که می تواند در نگاهی بزرگ تر به چین وصل شود، هدفی بود که پس از چند سال پیگیری از سوی دولت های سه کشور نهایی شده و چند ماه قبل با حضور روسای جمهور افتتاح شد.

اتصال ریلی کشورهای آسیای میانه در قالب کوتاه ترین مسیر به خلیج فارس و دریای عمان و البته توان نقش آفرینی ایران در ترانزیت محموله های چینی به کشورهای اروپایی دو هدف عمده ای بود که از افتتاح این خط ریلی دنبال می شد. افزایش توان همکاری های اقتصادی با کشورهای همسایه نیز به عنوان راهبردی مهم در قالب این برنامه پیگیری شد.

هرچند در طول ماه های ابتدایی افتتاح این خط هنوز بسیاری از محموله های ترانزیتی وارد این مسیر نشده و البته برخی فاصله های فنی میان راه آهن ایران و ترکمنستان افزایش رفت و آمدها را به تاخیر انداخته اما ظرفیت بالقوه فراوانی که در این خط وجود دارد ایران را بر آن داشته که از هم اکنون برای آینده آن برنامه هایی ویژه تعبیه کند.

یکی از این طرح ها ایجاد یک بندر خشک در اینچه برون است. بندری که می تواند امکان تخلیه و بارگیری محموله های اقتصادی کشورهای خارجی را در ایران فراهم کند و به این ترتیب راه را برای افزایش توان ترانزیتی کشور باز کند.

بر اساس اعلام پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی مساحتی بالغ بر 800 هکتار برای ایجاد این بندر خشک در نظر گرفته شده و با توجه به تحویل زمین مورد نظر در حال حاضر عملیات زیرسازی آن به زودی آغاز خواهد شد و برآورد اعتبار برای آماده سازی زیرساخت های مربوط به بندر خشک بالغ بر 300 میلیارد تومان است.

هرچند هنوز برنامه ای دقیق از نحوه سرمایه گذاری در این پروژه و نحوه افتتاح آن ارائه نشده اما سخن گفتن از سرمایه گذاری 300 میلیارد تومانی در این پروژه نشان می دهد دولت برای استفاده حداکثری از منطقه اینچه برون برنامه های ویژه ای دارد. در صورت نهایی شدن طرح اتصال ریلی بندر چابهار به راه آهن شمال شرق نیز می توان انتظار داشت این نقش به شدت ارتقا پیدا کند زیرا به وسیله آن کوتاه ترین مسیر دسترسی کشورهای آسیای میانه به دریای عمان و البته اتصال هند به شمال افغانستان فراهم خواهد شد.

1