7 سپتامبر 2024 - 17:54

خداحافظی با کیسه های زباله در سوپرمارکت ها

22 اوت 2016 - 09:00 dsfr.ir/s5494

خداحافظی با کیسه های زباله در سوپرمارکت ها
رویان پلاستیک
کیسه های پلاستیکی زباله

طبق اخبار رسمی که در خبرگزاری های فرانسه منتشر شده از تاریخ یکم جولای مصرف کیسه های پلاستیکی یکبار مصرف در این کشور ممنوع شده است.

بشر امروز در دنیایی از کیسه های پلاستیکی زندگی می کند. این کیسه ها در هر مکان و فروشگاهی در دسترس هستند و بسیاری از افراد با تنها یک بار استفاده از این کیسه ها، آنها را دور می اندازند. اما آیا تا به حال با خود فکر کرده اید که این زباله ها پس از دور انداختن چه سرانجامی پیدا می کنند؟

طبق محاسبات اخیر کارشناسان، سالانه حدود یک تریلیون تن کیسه پلاستیکی وارد چرخه ضایعات می شود که این رقم بالای تولید مواد پلاستیکی از جنبه های مختلف برای زمینی ها مشکل ساز است. هرچند بخش اعظم این زباله ها به ظاهر دفن می شوند اما مقصد نهایی بسیاری از این کیسه های زباله اقیانوس ها هستند و گاهی حتی این زباله ها تا 1000 سال بعد نیز تجزیه نمی شوند و در محیط زیست باقی می مانند. آمارها تأیید می کند که سالانه 6 میلیون تن زباله وارد دریاها می شود و زباله های پلاستیکی 80 درصد این زباله ها را تشکیل می دهند.

هر سال در فرانسه، 8 میلیارد کیسه پلاستیکی در طبیعت دور ریخته می شود. این در حالی است که طول عمر استفاده از این کیسه ها 12 دقیقه است و 50 درصد آنها فقط یک بار استفاده می شوند و ماندگاری آنها در طبیعت گاهی تا 100 یا 1000 سال است و اگر هم تجزیه شوند به خاک تبدیل نمی شوند، بلکه در قالب گردوغبار در دریاها وارد بدن ماهیان می شوند.

در حال حاضر کشورهای بسیاری در جهت مقابله با زباله های پلاستیکی گام های مؤثری برداشته اند. برای نمونه استرالیای جنوبی در حال پیوستن به فهرست رو به رشد مناطقی است که استفاده از کیسه های پلاستیکی را محدود کرده اند. در قاره آفریقا نیز کشورهای روآندا، اریتره و سرزمین های سومالی استفاده از کیسه های پلاستیکی را به کلی ممنوع کرده اند. کشورهای آفریقای جنوبی، اوگاندا، کنیا، اتیوپی، غنا، لسوتو و تانزانیا نیز قوانین سفت و سختی را برای استفاده از این کیسه ها وضع کرده اند.

کمیسیون اروپا اعلام کرده است که نیمی از زباله های تولیدی در اروپا دفن می شوند و این روند باید به دلیل وجود ترکیبات بسیار سمی که سلامت خاک، آب و در نهایت سلامت انسان را به خطر می اندازد، متوقف شود. در این میان بازیافت و استفاده مجدد از پلاستیک یکی از راه های مهم برای عدم استفاده از منابع بکر است. در اجلاس سال 2011 میلادی کمیسیون اروپا نیز بیش از 70 درصد اعضا در زمینه منع استفاده از کیسه های پلاستیکی در سراسر اروپا به توافق رسیدند.

برای جلوگیری از این آلودگی ها، نمایندگان مجلس فرانسه قانونی را تصویب کردند که قرار است در دو مرحله اجرایی شود. از تاریخ اول جولای 2016 تمام کیسه های پلاستیکی با ضخامت کمتر از 50 میکرون که تاکنون به صورت رایگان یا در برابر چند سنت در سوپرمارکت ها، قصابی ها و سایر مغازه های محلی عرضه می شدند، جمع آوری می شوند.

شش ماه بعد، در تاریخ یک ژانویه سال 2017، استفاده از کیسه های پلاستیکی و بسته بندی حاوی مواد غذایی (مانند بسته بندی میوه ها و سبزیجات)، به طور کلی ممنوع خواهد شد.

برای جایگزینی این کیسه ها، چند شرکت مانند Monoprix وCarrefour اقدام به تولید کیسه های کاغذی قابل بازیافت کرده اند. این کیسه ها از مواد گیاهی مانند نشاسته ذرت و سیب زمینی تولید و به سادگی به کود تبدیل می شوند.

Jean-Marc Nony مدیر تجاری یکی از شرکت های تولید کیسه های پلاستیکی می گوید: این کیسه ها به سرعت قابل تجزیه هستند، درست برعکس کیسه های پلاستیکی که تجزیه آنها هزاران سال طول می کشد. در حال حاضر تنها مشکل، هزینه بالای تولید این کیسه ها در برابر کیسه های پلاستیکی است.

تا پیش از تولید کیسه های سازگار با محیط زیست، تنها راهکار زیست محیطی موفقیت آمیز در زمینه مقابله با انباشت زباله های پلاستیکی، ممنوعیت استفاده از این کیسه ها یا تشویق به بازیافت آنها بود، اما با ورود کیسه های سازگار با محیط زیست که به طور طبیعی قابل تجزیه هستند، مسیر این مبارزه تغییر کرد که دلایل آن به شرح زیر است:

  • کیسه های سازگار با محیط زیست 46درصد کمتر از کیسه های پلاستیکی ترکیبات پایه نفتی و رزینی دارند.
  • کیسه های سازگار با محیط زیست در مراحل پیش از تولید 34درصد کمتر از کیسه های پلاستیکی گازهای گلخانه ای تولید می کنند.
  • در فرآیند تولید کیسه های سازگار با محیط زیست چهار برابر انرژی کمتر و شش برابر آب کمتر نسبت به تولید کیسه های کاغذی مصرف می کنند.
  • کیسه های سازگار با محیط زیست در صورت دور انداخته شدن در محیط غیرسمی ظرف 240 روز یا حتی کمتر در معرض تابش نور خورشید تجزیه می شوند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه فرصت امروز » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1