25 آوریل 2024 - 20:22

گردشگری کردستان و هزار وعده ناتمام

17 آوریل 2016 - 08:00 dsfr.ir/e67er

گردشگری کردستان و هزار وعده ناتمام
مهدی آزموده
روستای هورامان کردستان

علی ربیعی وزیر رفاه هفته گذشته در حالی از ایجاد 120 هزار شغل در حوزه گردشگری سه استان سمنان، کردستان و کرمانشاه خبر داد که به گفته مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان هنوز هیچ اقامتگاه بوم گردی در این استان به بهره برداری نرسیده است.

آوات مکاری در گفت و گو با خبرنگار  «دنیای سفر» درباره وضعیت گردشگری در این استان گفت: در استان کردستان، روستاهای هدف بسیاری برای توسعه گردشگری مشخص شده اند. نوره، دولاو، میانه، دزلی، ژیوار، سلین، ناو، بل بر، غم چوغای، صلوات آباد، نجنی، مجسه، سورن و بسیاری دیگر از جمله روستاهایی هستند که بر برنامه های گردشگری روستایی آنها تاکید شده است.

رئیس گروه توسعه گردشگری و بازاریابی معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان در اشاره به برخی از برنامه های این سازمان در خصوص توسعه گردشگری روستایی اظهار کرد: ایجاد و توسعه گردشگری کشاورزی، گردشگری ورزشی و گردشگری فرهنگی – تاریخی از اولویت های این سازمان است. برای روستای دولاو کردستان، گردشگری کشاورزی با تکیه بر محصول توت فرنگی در نظر گرفته شده است و بحث ورود گردشگران در برداشت محصول مطرح است. تاکید ما در گردشگری ورزشی بیشتر بر ورزش های بومی و محلی بوده و در گردشگری فرهنگی و تاریخی نیز از جاذبه های مختلفی نظیر معماری های منحصر به فرد روستا ها، آداب و رسوم، آیین ها و مراسم، جشن ها... مد نظر است.

وی با اشاره به این امر که برنامه های توسعه اقامتگاه های بوم گردی در سازمان وجود دارد گفت: ایجاد اقامتگاه های بوم گردی، نمادی از فرهنگ مردمان خطه کردستان خواهد بود. در این اقامتگاه ها می توان فرهنگ، پیشینه، صنایع دستی، غذاهای بومی و محلی، محصولات و شیوه معیشت مردمان کردستان را به گردشگران معرفی کرد و علاوه بر ایجاد غرور و ارتقا هویت محلی و بومی آنها، ساکنین روستا را از توزیع منابع مالی گردشگری داخلی یا بین المللی بهره مند کرد.

آوات مکاری با ابراز تاسف گفت: با اینکه متقاضی برای اقامتگاه های بوم گردی وجود دارد و حتی مجوزهای اولیه برای تعدادی از انها ارائه شده است، اما هیچ یک از این اقامتگاه ها به بهره داری نرسیده اند.

وی در بیان دلایل عدم به بهره برداری رسیدن اقامتگاه های بوم گردی تصریح کرد: با اینکه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان در راستای سیاست های مرکزی توسعه گردشگری روستایی و اقامتگاه های بوم گردی این استان گام بر داشته است، به نظر می رسد خلا های آموزشی به مردم روستا در این خصوص منجر به چنین اتفاقی شده است. عدم توجیه درست مردم و اهالی روستا در کسب درآمد از گردشگری و اقامتگاه های بوم گردی می تواند یکی از این دلایل باشد. با اینکه سازمان از طریق برگزاری کلاس های آموزشی برای دهیاران، اعضای شورای اسلامی روستا و خود مردم کسب درآمد از گردشگری را  آغاز کرده است اما تا به اکنون تنها در در روستای دولاو و یکی از روستاهای مریوان آموزش های بوم گردی ارائه شده است.

رئیس گروه توسعه گردشگری و بازاریابی معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان درباره دلایل این بی رغبتی اظهار کرد: به نظر نمی رسد روستاییان باور داشته باشند که این شیوه از معیشت بتواند منجر به درامد زایی شود، از طرف دیگر، فرهنگ میمهمان نوازی این مردمان مانع از این می شود که در مقابل اسکان گردشگران از انها پول بگیرند و این امر نیاز به فرهنگ سازی و اقدامات توجیهی دارد.

وی اضافه کرد: در بسیاری از روستاهای مطرح گردشگری کردستان، خانه مسافر وجود دارد اما از دل اقامتگاه های بوم گردی است که صنایع دستی، غذاهای محلی، آداب و رسوم مردمان کردستان در تعامل نزدیک با گردشگران بیرون می آید و ادراک فرهنگی، اجتماعی حاصل و توزیع درآمدی و عدالت اجتماعی محقق می شود.

گفته های آوات مکاری در کنار جاذبه های استان کردستان به عنوان معدود استان هایی که در آن علاوه بر سنت های فرهنگی، نوع پوشش مردم نیز توانسته است همچنان به حیات خود ادامه دهد،  نشان دهنده ظرفیت های این منطقه در عرصه گردشگری روستایی و بوم گردی است. با این حال آیا استان کردستان از گفته های وزیر رفاه در اعلام 120 هزار شغل مرتبط با گردشگری سهم قابل توجهی خواهد داشت؟ نگاهی به کمبودهای زیرساختی و مالی این استان در کنار وعده وام هایی که پرداخت آن با اما و اگرهای فراوان همراه است نشان می دهد اگر ربیعی بخواهد به شعار خود در این عرصه پایبند باشد راه دشواری را در پیش خواهد داشت. برگزاری کارگاه های آموزشی در روستاهای گردشگرپذیر همانگونه که وزیر رفاه بر آن تاکید کرده، اولین گام خواهد بود تا شاید مردم کردنشین نیز همانند همتایان خود در استان های مرکزی با اشتیاق بیشتری نسبت به وعده وام های اقامتگاه ها به راه اندازی این واحدها اقدام کنند و از سوی دیگر با بازاریابی و اطلاع رسانی های به موقع سازمان میراث فرهنگی استان کردستان نیز بتواند سهمی در خور پتانسیل های خود را در صنعت گردشگری ایران ایفا کند.

1