26 آوریل 2024 - 04:13

بررسی پتانسیل های توسعه گردشگری کیش

10 آوریل 2016 - 12:40 dsfr.ir/5n237

گردشگران نوروزی با درخت سبز کیش عکس یادگاری می گیرند.

در نوروز امسال، 23 درصد گردشگران در هتل ها، 13 درصد در کمپ ها و 61 درصد در خانه های گردشگری اسکان داشتند و پلاژهای ساحلی با بیشترین مراجعه کننده، جذاب ترین جاذبه نوروزی کیش عنوان شده است.

در حالی که به گفته معاون گردشگری کشور 10 درصد از پروازهای نوروزی به ترکیه و 18 درصد به امارات کاسته شده، آمارهای دیگر هم خبر از افزایش سفرهای داخلی در ایام نوروز می دهند. در این میان کیش یکی از مقاصدی بوده که توانسته با افزایشی 17 درصدی، گردشگران بیشتری را در این ایام به خود جذب کند. بر اساس آنچه سازمان منطقه آزاد کیش اعلام کرد: در نوروز امسال، 23 درصد گردشگران در هتل ها، 13 درصد در کمپ ها و 61 درصد در خانه های گردشگری اسکان داشتند و پلاژهای ساحلی با بیش ترین مراجعه کننده، جذاب ترین جاذبه نوروزی کیش عنوان شده است.

این موضوع به تعبیر معاون گردشگری منطقه آزاد کیش نشان از توجه ایرانی ها و افزایش میل آن ها به سفرها و جاذبه های داخلی دارد. با این همه گزینه سفر به ترکیه و امارات با انگیزه تفریح و خرید همچنان مطرح است و این سوال را ایجاد می کند که چرا باوجود پتانسیل بالای جذب توریست و گردشگران مناطق آزاد داخلی چون کیش و قشم، هنوز بسترهای کافی برای پاسخگویی به نیازهای گردشگران در داخل کشور فراهم نشده؛ چه اینکه استقبال از پلاژ های ساحلی نشان می دهد به قسمتی از تقاضای گردشگران برای توریسم ساحلی پاسخ داده شده است. آن ها بیشتر جذب کردند!

معاون گردشگری منطقه آزاد کیش معتقد است شاید مناطقی چون ترکیه و امارات با بهره گیری از قوانین و قاعده های جذب توریست و قوانین داخلی خود توانسته اند جاذبه های بیشتری ایجاد و متعاقب آن گردشگران بیشتری جذب کنند.

محمد محب خدایی تصریح می کند: «بنابراین ما باید شرایط و برنامه هایمان را طوری تنظیم کنیم که مردم، سفر به مناطق داخلی را به سفر به چنین کشورهایی ترجیح دهند و ایرانگردی را انتخاب کنند.»او البته تاکید می کند که انتخاب مقاصد خارجی توسط گردشگران ایرانی نوعی نیاز طبیعی در تنوع مقاصد سفر است.

الگوی صادرات چمدانی

معاون گردشگری کیش با عنایت به این موضوع که یکی از اصلی ترین انگیزه ها برای سفر ایرانی ها به برخی کشورهای همسایه، خرید است و سالانه ارز خارجی بسیاری در ازای خرید کالا از ترکیه و امثالهم، از کشور خارج می شود، می گوید: « بهتر است به اصل موضوع بپردازیم و اینکه کشور ما می تواند چه کاری در برابر این اتفاق انجام دهد. ما باید بحث صادرات چمدانی را الگوی کار قرار دهیم. در همایش ها و نمایشگاه های مختلف یکی از بحث های مهم ما همین بود که امروزه در دنیا بحث بازار، برند و گردشگری یک مثلثی را تشکیل داده است.»

به گفته محب خدایی، ترکیه از همین موضوع بهره گرفته و برای تولید خودش با برند کشورهای دیگر، صادرات چمدانی ایجاد کرده است. وی ادامه می دهد: «این ایده و اجرای آن نه تنها باعث جذب توریست در ترکیه شده، بلکه با استفاده از آن صنایع دستی و برندهای داخلی را نیز به همراه آن ارائه کرده است و ما حال شاهد پیشرفت آنها در عرضه برند هستیم. درحال حاضر با اجرای این ایده بسیاری از برندهای ترک برای مردم ما نیز آشناتر و شناخته تر شده از برندهای داخلی ایران هستند.»

این مقام مسوول اجرا و عملی شدن صادرات چمدانی را یک هنر قابل ستایش می داند و می افزاید: «ما امروزه می توانیم با ایجاد بستری مناسب برای سرمایه گذاری با برندهای خارجی در مناطق آزاد این برندها را داخل کشور تولید کنیم.»خدایی با تاکید بر این موضوع که فقط برند مهم نیست و توجه به این مساله اهمیت دارد که برند خط مرز استاندارد را نشان می دهد، تصریح می کند: «به این ترتیب ما در قالب این استانداردها حرکت خواهیم کرد و با این حساب تولید، کنترل و برند تولید می شود و با این تولید، علاوه بر رفع نیازهای داخلی، به مرحله صادرات نیز خواهیم رسید.»

معاون گردشگری کیش با توضیح این موضوع که در تمام دنیا از طریق مشارکت با صاحبان برند و تولید آنها در داخل می توان از مزایای فروش با نام و اعتبار جهانی همان برند به نتایج بسیار مطلوبی رسید، خاطرنشان می کند که این موضوع یکی از رموز موفقیت ترکیه در جذب توریست و گردشگرها حتی صرفا برای خرید است.

محب خدایی در پاسخ به این سوال که آیا در کشور ما نیز در این راستا اقدام یا برنامه ریزی هدفمندی صورت گرفته است یا خیر، می گوید: «موضوع همین جاست که لازم است جرقه های چنین اقداماتی زده شود تا ما روی آن فکر کنیم و تصمیم به اقدام و عمل بگیریم.»

او تاکید می کند تعاملات امروزی ما با دنیا برای جذب سرمایه گذاران خارجی در ایران و در راستای رسیدن به اجرای این برنامه ها در داخل است، زیرا با ورود سرمایه گذار خارجی برند و تکنولوژی نیز وارد کشور می شود و نه تنها باعث اشتغال و به کارگیری نیروی انسانی داخلی می شود بلکه با ورود تکنولوژی های روز دنیا از بسیاری از توانایی ها و قابلیت های مواد اولیه و خام ما چون چرم، کرم ابریشم و... استفاده مطلوب و کارآمد خواهد شد.

دلیلی برای ایجاد تفریحات بیشتر نیست

محمد محب خدایی در خصوص ایجاد زمینه و سازوکارهایی برای توسعه تفریحات مناسب و همسطح دیگر کشورها در مناطق آزاد و به ویژه کیش، به خبرنگار ما می گوید: «ما در نمایشگاه ترکیه طی دو سال اخیر موفق عمل کردیم. خیلی از مسلمان های ترکیه پلاژ کیش را به پلاژ آنتالیا ترجیح می دهند و تمایل بسیاری به استفاده از تفریحات ما دارند.»

وی با تاکید بر اینکه ایران در گردشگری حلال برند است، ابراز می کند که گردشگری حلال در ایران کاملا جا افتاده است و جزو فرهنگ ایران است. به باور محب خدایی، گردشگری حلال یک تجربه جدید است که دنیا خواهان شناخت و مشاهده عینی آن می باشد. معاون گردشگری کیش همچنین تاکید می کند: «تلاش ما بر تبلیغ و معرفی آن در سطح جهانی است. این نوع گردشگری صرفا شامل گوشت حلال یا ذبح اسلامی نیست، بلکه این موضوع در کل فرهنگ ایران، از جمله آیین ها و باورهای مردم، نوع پوشش و ... نمود دارد.»

او با اشاره به محدودیت های توسعه تفریحات ساحلی در مناطق آزاد، تصریح می کند: «در همه جای دنیا هستند کشورها و مناطقی که دارای محدودیت های این چنینی بوده و دلیلی برای ایجاد تفریحات بیشتر وجود ندارد.»این درحالی است که آمارها حاکی از تمایل گردشگران ایرانی به تفریحات ساحلی است؛ موضوعی که یکی از اصلی ترین انگیزه های آنها را برای سفر به برخی کشورهای همسایه تشکیل می دهد.

قابلیت های سلامت و ورزش کیش برای گردشگران

این مقام ارشد گردشگری کیش، ضمن برشمردن پتانسیل های کیش در حوزه توریسم سلامت خاطرنشان می کند: «بسیاری از کشورها به خصوص کشورهای همسایه می توانند از خدمات پزشکی و سلامت ما استفاده کنند. کیش برخلاف دیگر شهرهای ایران دچار محدودیت نیست و گردشگران می توانند از خدمات بهتر و با کیفیت تری بهره ببرند.» از سوی دیگر توریسم ورزشی نیز از دیگر قابلیت های توسعه گردشگری در این جزیره به حساب می آید که خدایی با یاد کردن از آن، جایگاه این نوع از گردشگری را مطلوب عنوان می کند ولی معتقد است چنان که باید مورد توجه رسانه ها و تبلیغات مثبت قرار نگرفته و این همان نکته ای است که در دیگر کشورها بیشتر به آن توجه می شود.

به گفته معاون گردشگری کیش، بسیاری از حوزه های گردشگری کیش، به صورت اختصاصی با ایجاد همایش ها و نمایشگاه ها و توجه به مخاطب رو به رشد و توسعه است.به گزارش «دنیای اقتصاد»، پس از استقبال از کمپین بایکوت سفر به ترکیه و امارات از سوی گردشگران ایرانی، بسیاری از مردم این سوال را مطرح می کردند که به جای این کشورها چه مقاصد جایگزینی در داخل و خارج کشور می توان انتخاب کرد؟

پاسخ اغلب کارشناسان این بود؛ در داخل کشور، ما منطقه آزاد کیش را داریم که دارای پتانسیل بسیار بالایی در جذب توریست است. حالا آمارهایی که به آنها اشاره شد نیز نشان می دهد در نوروزی که گذشت کیش بخشی از مسافران ترکیه و امارات را به خود جذب کرد اما به نظر می رسد این مقصد همچنان مسیر طولانی ای دارد تا بتواند جایگزین واقعی برای برخی مقاصد خارجی باشد؛ مسیری که نیازمند تثبیت جایگاه گردشگری در برنامه های جامع توسعه مناطق آزاد، به ویژه کیش است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « دنیای اقتصاد » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1