بیرون کشیدن کودکان از کنج خانه ها با کاوی کنج آغاز شد

5 آوریل 2016 - 11:00 dsfr.ir/un068

بیرون کشیدن کودکان از کنج خانه ها با کاوی کنج آغاز شد
deepbreath.ir
آموزش کودکان در طبیعت

کاوی کنج و فعالان حوزه کودک و طبیعت در حال تدوین استانداردها و آموزش تسهیلگرانی هستند که قصد دارند در مدارس طبیعت فعالیت کنند.

مدارس طبیعت یکی از بهترین ایده ها در ارتباط گیری کودکان با طبیعت هستند، با این حال آیا آیین نامه و استانداردی برای این مدارس وجود دارد؟ امین نظری از فعالان مدرسه طبیعت سیار تهران در گفت و گو با «دنیای سفر» درباره ایده شکل گیری این مدارس و فعالیت آن در استان های مختلف توضیحاتی را ارائه کرد.

نظری درباره آغاز راه اندازی مدارس طبیعت در ایران گفت: ایده ای که در تمام دنیا در قالب مدارس طبیعت وجود دارند در ایران توسط دکتر وهاب زاده به صورت پروژه ای تعریف و با سفرهای آقای کرم در مشهد آغاز شد؛ در ادامه نیز اولین مدرسه طبیعت ایران به نام «کاوی کنج» در این شهر شکل گرفت.

وی افزود: با تاسیس کاوی کنج این ایده در سایر مناطق نیز منتشر شد و در شهرهای مختلف نیز شاهد ظهور مدارس طبیعت هستیم به طوری که تا به امروز بین 7 تا 10 مدرسه طبیعت در اصفهان، عباس آباد، بیرجند، تهران و ... فعال هستند.

نظری درباره دلایل راه اندازی این مدارس تصریح کرد: ما معتقدیم بچه ها در کل تاریخ زندگی انسان در طبیعت و همراه با آن رشد یافته اند. این امر اثراتی بر جسم و روان کودک دارد که امروز نیز باید برای باقی ماندن آن تلاش کنیم. در حقیقت ما هزاران سال ارتباط تنگاتنگی با طبیعت داشتیم این در حالی است که با تغییر سبک زندگی این ارتباط گسسته شده و کودکان به جای طبیعت در حال گذراندن زمان خود با رسانه ها و شبکه های مختلف هستند. نتیجه این روند این کاهش ارتباط ارتباطات اجتماعی بوده که از بین رفتن مفهوم محلات رشد بیشتری نیز در سال های اخیر یافته است.

وی ادامه داد: در این مدارس که ما سنین بین 5 تا 11 سال را هدف خود قرار داده ایم به جای کلاس های انتزاعی که درصدد یکسان سازی کودکان است، تجربه های خودانگیخته در طبیعت را مورد تاکید قرار می دهیم تا از این راه یادگیری آنها تقویت شود. به این ترتیب ما به جای آموزش، یادگیری را دنبال می کنیم که در جریان بازی در طبیعت اتفاق می افتد.

این فعال حوزه کودک درباره شاخص های مدارس طبیعت اظهار کرد: ما هنوز در فاز صفر پروژه هستیم اما در حال حاضر مدرسه طبیعت مشهد در حال تدوین استانداردها و آموزش تسهیلگرانی است که قصد دارند به عنوان تسهیگر وارد این مدارس شوند. بخشی از این استانداردها در سطح جهانی ساری و جاری است و بخشی از آنها نیز بومی و محلی و بر اساس فرهنگ محلی ما هستند. اما در نهایت آنچه ما به دنبال آن هستیم علاوه بر افزایش قوای خلاقیت، هماهنگی عصب و عضله و تقویت قوای جسمی؛ تجربه های خودانگیخته در طبیعت است.

وی ادامه داد: در راستای دستیابی به این اهداف ارتباط کودک و طبیعت بایستی مستمر باشد زیرا ارتباط های مقطعی مطلوبیت ما را برآورده نمی کند. از این رو ما به جای مربی به دنبال تسهیلگر هستیم که تنها در مواقع لزوم در این ارتباط گیری دخالت داشته باشد و تجربه کودکان را هدفدار کند چون کودکان با تشکیل گروه و کاوش، خودشان هدفمندی را در تجربه هایشان شکل می دهند.

نظری درباره تاثیرگذاری این مدارس گفت: ما تجربه های موفقی را هم در کاوی کنج و هم در مدرسه طبیعت سیار تهران داشته ایم. به عنوان مثال کودکان اوتیسمی و بیش فعالی داشتیم که در این مدارس نشانه های شگفت انگیزی را از خود نشان داده اند.

وی در پاسخ به این پرسش که علاقه مندان به راه اندازی مدارس طبیعت سیار چگونه می توانند از استانداردها و شیوه های راه اندازی این مدارس مطلع شوند ،گفت: در چند ماه آینده این استانداردها استخراج خواهد شد. اما کسانی که علاقه مند ورود به این عرصه هستند می توانند با مراجعه به مدرسه «کاوی کنج» و یا مدرسه طبیعت سیار تهران اطلاعات کافی ر ا برای راه اندازی این مدارس دریافت کنند.

1