15 سپتامبر 2024 - 23:20

سهم صفر درصدی ایران از گردش اقتصادی صنایع دستی دنیا

10 مارس 2024 - 15:10 dsfr.ir/ul8ck

سهم صفر درصدی ایران از گردش اقتصادی صنایع دستی دنیا
سهم صفر درصدی ایران از گردش اقتصادی صنایع دستی دنیا
سهم صفر درصدی ایران از گردش اقتصادی صنایع دستی دنیا

مدیرخانه خلاق آفتاب گفت: ایران با ۲۹۵ نوع تقریباً نصف صنایع دستی دنیا نزد ایرانیان است. سال گذشته گردش اقتصادی صنایع دستی در دنیا بالغ بر ۷۲۲ میلیارد دلار بوده و ما با داشتن نزدیک به ۲۹۵ نوع صنایع دستی سهم مان ۳۰۰ میلیون دلار بود تقریباً هیچ.

به گزارش «دنیای سفر»، ستار کیان پور؛ بنیان گذار خانه خلاق و نوآوری "آفتاب" در جریان بازدید و تور رسانه ای معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری که برای خبرنگاران برگزار شد، اظهار کرد: شاید یکی از فلسفه های تشکیل خانه های خلاق و نوآور ایجاد کارآفرینی است. در حوزه کارآفرینی اجتماعی در سالیان گذشته دستگاه های مختلفی تلاش کردند تولید کار کنند؛ ازجمله بهزیستی، کمیته امداد، بنیاد حضرت امام، وزارت ورزش و جوانان و خود معاونت علمی و فناوری و همه دستگاه ها درگیر کار شدند اما متأسفانه خروجی لازم را نداشت و رویه ای که در پیش گرفته بودند در قالب تسهیلات اعطا می شد و نمی توانستند کار را جلو ببرند.

وی ادامه داد: خروجی این طرح ها این شد که یک بیکار بدهکار ایجاد کردیم! بزرگترین چالش این زنجیره نداشتن یک مغزافزار بود، یک مجموعه که جزیره های جدا از هم را به هم وصل کند و دانش و تجربه رابه هم ممذوج کرده و یک زنجیره ذی نفعان شکل بدهد. فلسفه تشکیل خانه های خلاق در ابتدا این بود که در حوزه توسعه کارآفرینی اجتماعی به عنوان یک مغزافزار ورود کند و زنجیره ذی نفعان که حلقه اصلی گمشده پلن های کارآفرینی قبلی بود را انجام دهد.

بنیان گذار خانه خلاق و نوآوری "آفتاب" تصریح کرد: با این نگاه، خانه های خلاق شکل گرفتند. در ابتدا قرار بود خانه های خلاق همه خدمات پارک ها را بدهند و بزرگترین چالش پارک ها در حال حاضر حوزه فروش است خانه های خلاق نیز که بیشتر جنبه خصوصی دارند در حوزه فروش و مارکتینگ کار کنند چراکه در پارک ها وقتی فرآیند جذب شکل می گیرد و مجموعه دانش بنیان کارش را راه می اندازد از جایی به بعد کاری با آن ندارد و اکثر بچه هایی که در حوزه دانش بنیان کار می کنند افراد فنی و خوبی هستند اما ادبیات بازار را نمی دانند و جامع آنها در حوزه مارکت دچار مشکل شده اند.

وی ادامه داد: یکی از رسالت های که برای خانه های خلاق تعریف شد حوزه فروش بود. دستش هم باز گذاشتند تا از لحاظ اقتصادی بتواند با تیم ها و مجموعه های مختلف مالی شراکت کند و زنجیره فروش را شکل دهد. ما هم ناگزیر از این پروتکل ها مجموعه مان را راه اندازی کردیم.

کیان پور گفت: این مجموعه در سال 1399 به عنوان نخستین مجموعه شروع به کار کرد و سه فاز را برای مجموعه آفتاب در نظر گرفتیم. فرایند مرمت اینجا مستمر بود و همچنان ادامه پیدا می کند، یک توافق نامه بین ما به عنوان بخش خصوصی، وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و معاونت علمی فناوری بسته شد و هر کدام از دستگاه ها قرار شد یکسری تعهداتی بدهند و براساس آن کار شروع شود. ما تمام تعهدات خود را صفر تاصد انجام دادیم اما دو دستگاه دیگر (هم میراث و هم معاونت علمی فناوری) ضمن تشکر و قدردانی از آن ها، بخشی از تعهدات شان را انجام ندادند!

وی گفت: قرار شد میراث ساختمان را بدهد، معاونت علمی و فناوری یک سرمایه اولیه ای بیاورد و ما هم به عنوان بخش خصوصی هم دانش و هم سرمایه اولیه بیاوریم؛ ما به عنوان بخش خصوصی دو میلیاردی که برای ما در نظر گرفته شد، آوردیم، میراث یک سوم ساختمان را در اختیار ما گذاشت اما متأسفانه معاونت علمی و فناوری تعهداتش را انجام نداد!

بنیان گذار خانه خلاق و نوآوری "آفتاب" تصریح کرد: زمانی که یک مجموعه در حال تأسیس بوده و برای آینده برنامه ریزی می کند، یکی از مهمترین مسائل آن برنامه ریزی منابع است. ما در ادامه با تغییردولت ها مواجه شدیم و این مسئله باعث شد که در لوپ های اشتباه قرار بگیریم و نتوانستیم کار را جلو ببریم.

کیان پور خاطرنشان کرد: نخستین فاز در حوزه کارآفرینی اجتماعی را صنایع دستی انتخاب کردیم به این دلیل که بالغ بر 75 درصد اشتغال خانگی در حوزه صنایع دستی است و از نظر درآمدی زودبازده ترین هنر در کسب و کارهاست. درصنعت برای ایجاد هر شغل نزدیک یه یک میلیارد تومان نیاز است اما در صنایع دستی با 30 تا 50 میلیون تومان می توان شغلی ایجاد کرد.

وی بیان کرد: در حوزه صنایع دستی کارمان را آغاز کردیم. در دنیا 625 نوع صنایع دستی داریم که ایران با 295 نوع تقریباً نصف صنایع دستی دنیا نزد ایرانیان است، همان جمله مشهور که هنر نزد ایرانیان است. اتفاق بسیار بدی که درحوزه صنایع دستی وجود دارد سال گذشته گردش اقتصادی صنایع دستی در دنیا بالغ بر 722 میلیارد دلار بوده و ما با داشتن نزدیک به 295 نوع صنایع دستی سهم مان 300 میلیون دلار بود تقریباً هیچ.

بنیان گذار خانه خلاق و نوآوری "آفتاب" تصریح کرد: ما در این حوزه مطالعات میدانی خوبی انجام دادیم و دو تیم به ایتالیا و چین فرستادیم. مصاحبه های متعددی با افراد علمی و بازرگان کردیم، بنده در اتاق بازرگانی مشغول به کار هستم. طرحی به نام پلتفرم فیروزه را آماده کردیم، یک برنامه 1835 روزه ای را برای صنایع دستی تعریف کرده که اگر این برنامه رو انجام بدهیم می توانیم به سمت یک سوم و یک دوم سهم مان از بازار برسیم.

وی افزود: برنامه آماده شد و به شور افراد حرفه ای و متخصص گذاشته شد، اشکالات و ایراداتش برطرف شد و به سمع و نظر وزارت میراث رسید و وزارت میراث نیز این طرح را تایید کرد و این طرح در معاونت علمی وقت و وزارت میراث اجرا شد.

کیان پور تصریح کرد: با همکاری دستگاه های دولتی تیرماه سال 1400 جایزه بین المللی دست خلاق را برای نخستین بار در کشور طراحی کردیم که به اسکار صنایع دستی جهان معروف شد. برای اولین بار در حوزه هایی که مزیت داشتیم که حدود 20 رشته بود مسابقه ای در کلاس جهانی برگزار کردیم که در بدترین شرایط کرونا و تغییر دولت ها بود. خوشبختانه بالغ بر 6250 اثر به این جشنواره داده شد که آنجا فهمیدیم چه ظرفیت بزرگی داریم که مغفول مانده است.

1