27 آوریل 2024 - 08:19
آمار گردشگری جهانی از منظری دیگر

روند رشد گردشگری بین المللی به چه قیمت و چه معنا!

4 نوامبر 2015 - 11:30 dsfr.ir/ep8cz

لوگوی سازمان گردشگری جهانی

سازمان گردشگری جهانی در گزارش سالانه خود خبر از افزایش تعداد گردشگران در سطح بین المللی داده است. اما در گزارش امسال برخلاف سال های گذشته تاکید بیش از هر چیز بر توسعه پایدار گردشگری بوده و برخلاف گذشته تنها به ابزار خرسندی از رشد گردشگری و ایجاد اشتغال و افزایش رشد اقتصادی اکتفا نشده است.

به گزارش CHN؛ هر سال آمار گردشگری بین المللی از سوی سازمان گردشگری جهانی خبر از رشد این صنعت و رونق اقتصادی می دهد امسال این سازمان بر هزینه ها و خسارت های پنهانی این صنعت در صورت رشد ناپایدار و توسعه غیراصولی زیرساخت ها تاکید داشت.

«طالب ریفاعی» دبیرکل سازمان گردشگری جهانی این رشد مستمر در تعداد گردشگران خارجی را همچون سال های قبل بسیار مثبت ارزیابی کرد که خبر خوبی برای تمام بخش های وابسته به گردشگری به ویژه از نظر ایجاد اشتغال و ارتقای سطح تجارت و سرمایه گذاری ها و معاملات است.

اما نکته مهم آن است که وی یادآور شده است که این میزان رشد هرچند به معنی افزایش فعالیت های در توسعه زیرساخت ها و تقویت رشد اقتصادی است، اما در کنار همه این مزیت ها، فاکتور توسعه پایدار از همه چیز مهم تر است که با توجه به مشکلات ناشی از تغییرات آب و هوایی و تلاش های آتی برای تحقق اهداف زیست محیطی تا سال 2030 باید در اولویت نخست تلاش ها باشد.

به طور کلی اهمیت این آمار و ارقام تا سال گذشته آن بود که این آمار و ارقام نشانگر گسترش فعالیتی است که تا یک دهه گذشته، تنها در انحصار مردم ثروتمند بود. از دیگر سو کارشناسان رشد و گسترش فضای صلح و دوستی در جهان را حتی باوجود برخی کشمکش ها و روابط دشمنانه در برخی مناطق جهان از دیگر عوامل رشد گردشگری در سطح بین المللی می دانند.

با توجه به آغاز رونق صنعت گردشگری پس از جنگ دوم جهانی و رشد طبقه متوسط آمریکا با گسترش فعالیت خطوط هوایی و توسعه این صنایع اکنون می توان مشاهده کرد که بهای بلیت این شرکت ها در یک فضای رقابتی با یکدیگر سبب کاهش قیمت ها نسبت به دهه 1970 شده است به طوری که هزینه سفرهوایی از نیویورک به لندن امروز برابر با یک چهارم قیمت در دهه 1960 است.

نکنه مهم دیگر دراین زمینه مساپل مربوط به ظهور بازار چین است که طی ده سال گذشته با کاهش فقر در کشورهای آسیایی و رشد طبقه متوسط، همراه بوده است. در نتیحه این تحولات اقتصادی تمایل به سفر در کشور چین به عنوان نمونه از 58 میلیون سفر در سال 2010 به 72 میلیون سفر در سال 2012 افزایش یافت و این کشور چندین سال پیاپی موتور محرک گردشگری جهان شده است. طبق گزارش امسال کشور چین همچنان به رشد دورقمی سفرهای خارجی خود ادامه داده است که بیش از هر چیز کشورهای ژاپن، تایلند و آمریکا و نیز برخی مقصدهای گردشگری در اروپا از این رشد نفع سرشار برده اند.

در میان دیگر بازارهای در حال ظهور هند و آفریقای جنوبی و نیز مصر خبر از رشد دورقمی در میزان پول خرج شده توسط گردشگران در مدت اقامت خود در این کشورها داده اند. شرایط اما در برخی مقصدهای رو به رشد از جمله در ترکیه متفاوت از سال های گذشته است. ترکیه در سال گذشته به رغم تمام مشکلات موفق شده بود روند رو به رشد خود را حفظ کند امسال بشدت از ناآرامی های داخلی و نیز کاهش ارزش روبل آسیب دید. این میزان خسارت برابر با 11 میلیارد دلار تا کنون برآورد شده است که تا پایان سال احتمالا افزایش خواهد یافت.

گزارش امسال سازمان گردشگری جهانی همچون گذشته حاکی از آن بود که منطقه اروپا بیش از هر مقصد دیگری در جهان مورد بازدید قرار گرفت که برابر با 5 درصد افزایش در تعداد گردشگران بین المللی نسبت به سال گذشته بود. این در حالی است که قاره اروپا سال گذشته نیز پربازدیدترین منطقه جهان از سوی گردشگران بود و همچنان به رشد سریع (5 درصدی) ادامه داده است. این نتایج حاکی از بهبود اعتماد مصرف کنندگان در اروپا و بازگشت بازارهای مبدأ و مهم اروپایی است.

نکته جالب دیگر در این گزارش آمار مربوط به کشور برزیل است. طبق این گزارش در هشت ماه نخست 2015 میزان پول خرج شده در کشورهای فدراسیون روسیه و برزیل نیز به میزان چشمگیری کاهش داشته که بازتابی از مشکلات اقتصادی در هر دو بازار و تنزل ارزش روبل و ریال برزیل در برابر دیگر پول های رایج جهان است.

در مورد برزیل این آمار تا حدی از نظر نقش و تاثیر برگزاری مسابقات بین المللی ورزشی همانند المپیک و جام جهانی جالب توجه است. چرا که میزبانی برزیل در جام جهانی فوتبال را در این تنزل رشد باید در نظر داشت، چرا که شمار گردشگران خارجی برزیل در نیمه اول سال 2014 حدود 10 درصد و از ماه ژوئن تا جولای 60 درصد افزایش داشت.

گردشگری در منطقه آسیا و اقیانوسیه  و مناطق امریکا و خاورمیانه از 4 درصد رشد برخوردار بود در حالی که اطلاعات نسبتا محدود موجود در گردشگری افریقا خبر از کاهش 5 درصدی می دهد. این وضعیت در شمال افریقا به ویژه شدیدتر بوده که برابر با 10 درصد و در برخی مناطق نیز حدود 3 درصد کاهش نسبت به سال گذشته است.

این گزارش یادآور شده است که هرچند میزان تقاضا در مجموع در سطح جهانی مثبت بوده اما این افزایش و رونق بسته به ارزش پول رایج در مناطق مختلف متفاوت بوده است. طبق این گزارش تعداد گردشگران و مسافرانی که در سراسر جهان طی هشت ماه نخست سال 2015 به سفر رفتند از مرز 810 میلیون نفر گذشت. این تعداد برابر با 4 درصد افزایش درمدت مشابه در سال 2014 است.

در مجموع تعداد گردشگران در سطح جهانی طی 8 ماه گذشته از سال 2015 برابر با 4/3 درصد افزایش داشته و بیشتر این سفرها در ماه ژانویه تا آگوست بوده که در مجموع به رقم 810 میلیون رسیده است. این رقم برابر با 33 میلیون گردشگر بیشتر از مدت مشابه در سال گذشته است.

گردشگری بین المللی 30 درصد از صادرات خدمات جهان و 6 درصد از کل صادرات جهان را تشکیل می دهد. این سهم برای اقتصادهای پیشرفته و نوظهور یکسان است. طبق گزارش های جهانی در زمینه صادرات، گردشگری بین المللی پس از سوخت، مواد شیمیایی و مواد غذایی در رده چهارم قرار دارد و صادرات خودرو پس از گردشگری بین المللی قرار می گیرد. علاوه بر این، در مقایسه با سوخت، درآمد ناشی از گردشگری بین المللی تعداد فراوانی از صادرکنندگان و بخش ها را منتفع و مشاغل بیشتری ایجاد می کند.

1