9 سپتامبر 2024 - 02:04

گردشگری موفق تمرکز بر چالش های منطقه

14 دسامبر 2015 - 11:00 dsfr.ir/tm93q

گردشگری موفق تمرکز بر چالش های منطقه
National Geographic/George Steinmetz
توریست ها از فلوت زنی محلی در منطقه گردشگری لوپینگ چین، عکس می گیرند

به دلیل مشکلات ناشی از جنگ و درگیری های داخلی در منطقه خاورمیانه، چهره ناامن و پر از خطری از سفر به ایران نمایانده می شود. اتخاذ استراتژی های کوتاه مدت در چنین شرایطی بهترین راه حل است.

" آناهیتا ملک محمدی، استاد دانشگاه"

کشورهای موفق و هدفمند در گردشگری فقط در برنامه ریزی پایدار هدفمند و معتمد عمل نمی کنند. آن ها برای هر گونه تغییر در برابر مسائل غیر قابل پیش بینی، خود را آماده می کنند. مسائل متعددی در سطح بین المللی روی هر مقصد گردشگری از کشورهای پیشرفته گرفته تا کشورهای در حال توسعه و جهان سومی باعث تغییرات کلی در برنامه ریزی های کلان برای گردشگری می شود که از این میان می توان به وجود جنگ یا هر گونه بی ثباتی منطقه ای، بروز انواع بحران های اقتصادی و زیست محیطی و ظهور ناگهانی رقبای جدید اشاره کرد.

اما نکته مهم در این جا این است که اکثر مقاصد گردشگری موفق که اقتصادشان به شکل عمده ای به صنعت گردشگری وابسته است در برنامه ریزی های کلان خود، احتمال وقوع انواع بحران ها و ظهور رقبای جدید را پیش بینی می کنند و از قبل راهکارهای مدیریتی ممکن را برای کاهش اثرات منفی این بحران های احتمالی یا مقابله با رقبای احتمالی در برنامه ریزی هایشان در نظر گرفته اند.

مقاصد گردشگری وابسته به صنعت گردشگری، احتمال وقوع انواع بحران ها و ظهور رقبای جدید را پیش بینی می کنند و از قبل راهکارهایی را در برنامه ریزی هایشان در نظر گرفته اند.

در حقیقت فرق عمده بین مقاصد موفق گردشگری که دارای یک برنامه ریزی اصولی بلند مدت هستند با باقی مقاصد گردشگری که تنها به دنبال سود اقتصادی از این صنعت هستند، در این است که در برنامه ریزی های کلان مقاصد موفق گردشگری، توسعه پایدار در رأس هرگونه تصمیم گیری و سیاست گذاری قرار گرفته و هدف نهایی تمام این تلاش ها تمایل به تداوم در دریافت مزایای بالقوه صنعت جهانگردی است.

برای مثال مقاصد گردشگری موفق تمام منابع طبیعی خود را یک جا در اختیار صنعت گردشگری قرار نمی دهند و در استفاده از زمین، منابع حیات وحش، منابع جنگلی و آبی خود با دقت بسیار زیادی عمل می کنند و اگر یکی از این منابع در خطر نابودی باشد یا به طور کاملاً حفاظت شده در دسترس صنعت گردشگری قرار می گیرد یا در برنامه ریزی های کلان به صورت کامل حذف می شود و ساخت جاذبه های مصنوعی و دست ساز برای جذب گردشگر در سیاست گذاری ها جایگزین جاذبه های طبیعی می شود.

مقاصد گردشگری موفق تمام منابع طبیعی خود را یک جا در اختیار صنعت گردشگری قرار نمی دهند و در استفاده از زمین، منابع حیات وحش، منابع جنگلی و آبی خود با دقت بسیار زیادی عمل می کنند

در مورد گردشگری ایران، لازم می دانم براین مسئله تأکید کنم که اگرچه در یک شرایط ایده آل اصولی ترین نوع برنامه ریزی تنظیم استراتژی های بلند مدت برای توسعه پایدار صنعت گردشگری است اما به این دلیل که مشکلات ناشی از جنگ و درگیری های داخلی کشورهای همسایه ایران همیشه چهره ناامن و پر از خطری از سفر به ایران را از خود نشان داده، استراتژی های کوتاه مدت در شرایطی که برای سیاست گذاران مشخص نیست و نمی دانند چه زمانی بی ثباتی های منطقه ای دوباره باعث کاهش تعداد گردشگران خارجی خواهد شد، بهترین راه حل خواهد بود.

این یادداشت را آناهیتا ملک محمدی، استاد دانشگاه برای روزنامه فرصت امروز نوشته است.

1