"مجمع اصلاح طلبان استان همدان" طی نامه ای به معاون رییس جمهور و رییس سازمان محیط زیست کشور خواستار رسیدگی به مشکلات زیست محیطی استان همدان شدند.
باسمه تعالی
سرکار خانم دکتر ابتکار
ریاست محترم سازمان حفاظت محیط زیست
با سلام و احترام
مقدم و حضور شما را در استان سابق سبز همدان، گرامی می داریم و نیز آن را مغتنم می شماریم، تا شماری از نگرانی ها و ملاحظات مان را، درباره وضعیت نابسامان "محیط زیست" در این استان کهن، با شما در میان بگذاریم.
سر کار خانم ابتکار؛ نیک واقفید؛ امروزه تجربه بشری، یکی از معیارهای حکمرانی خوب را؛ رعایت معیارهای توسعه پایدار و حفظ و صیانت از محیط زیست، می داند. باز بر این اساس و به واسطه تجربه دو دوره ریاست بر سازمانی که حفاظت از محیط زیست نام دارد؛ مستحضرید؛ دیگر، مساله زیست بوم صرفا یک عنوان ذهنی نیست، بلکه بخش تفکیک ناپذیر و عینی زندگی و همراه سلامت و نفس های بشر، شده است، که توجه شایسته به آن، با توجه به وقوع یا در شرف وقوع بودن بحران های مختلف همچون کم آبی، خشکی تالاب ها و تبعات ناشی از آن مانند ریزگردها، فرسایش خاک، فرونشست زمین ها، و ایجاد فروچاله ها، تنگ کردن نفس انسان ها به بهانه توسعه آن هم از نوع ناپایدار آن، اهمیت دوچندان یافته است. که به چند مورد آن که به شکل جدی تری دامن گیر استان همدان است، اشاره می کنیم:
1. بحران آب: در نگاه اول شاید برای ناظران بیرونی و کسانی که همدان را براساس کوهستان ها و بارش های زمستانی شناخته و قضاوت می کنند؛ بحران کم آبی در این استان وجود نداشته باشد و یا دست کم اولویت نباشد، اما متاسفانه همانند اکثر نقاط میهن مان، در این جا نیز بحران آب به مرز هشدار رسیده است به طوری که بخشی از زمین های زراعی استان لم یزرع شده اند و در برخی مناطق هم با فرسایش خاک، اقلیمی کویر گونه در حال شکل گیری است. این ها، و تبعاتی این چنینی، ضرورت اتخاذ تصمیم و اقدام کارشناسانه را در این باره دو چندان کرده است. متاسفانه، علی رغم اذعان و پذیرش جمعی وجود چنین بحران هایی در این سطح، توسط بیشتر مسوولان و ضرورت تدبیر و چاره اندیشی عاجل، هنوز گامی موثر هم چون؛ تغییر الگوی کشت در کشاورزی بومی منطقه، برخورد و مسدود کردن هزاران حلقه چاه غیرمجاز در حال بهره برداری، جلوگیری از ایجاد و توسعه صنایع نامناسب با اقلیم استان، حفظ منابع وقنات های قدیمی و ... برداشته نشده است.
2. تاکید و اصرار غیرکاشناسانه به توسعه برخی صنایع و بی توجهی به الزامات توسعه پایدار: بدیهی است؛ توسعه استان زمانی ارزشمند خواهد بود که عرصه زیستی بر مردمان آن، تنگ نشده باشد. متاسفانه امروزه شاهدیم که عده ایی با شعار توسعه استان، بدیهیات و مقدمات زیست محیطی را غیرکارشناسانه نادیده می انگارند و با اصرار بر اشتباه، عرصه بر زیست بوم این استان تنگ کرده اند! توسعه نامناسب و نامتناسب صنایع، بدون ارزیابی محققانه و مطالعات کافی، در گذشته و حال مانند احداث نیروگاه آبی تولید برق، کارخانه فولاد کوره بلند و نظایر آن ...، گام در راه تباهی محیط زیست استان برداشتن است اما در ظاهر و قالبی موجه! چون چنین حرکاتی جز توسعه ایی نامتوازن، و تامین منافع فردی و بخشی، دستاوردی عمومی را در پی نخواهد داشت و نیک می دانیم که؛ توسعه ناپایدار سلامت و آینده مردمان را، که رکن رکین زندگی اند، به خطر خواهد انداخت. ما ضمن حمایت از توسعه پایدار و دانش محور در استان، تاکید می کنیم؛ باید از بخش خصوصی و سرمایه گذاری حمایت شود که خود را ملزم و متعهد به توسعه پایدار می داند و به آن بی توجه نیست، نه اینکه فقط ساختمان بسازد یا اینکه صرفا با شعار اشتغال به جنگ محیط زیست می رود! چون چنین اشتغالی با غیرقابل سکونت شدن مناطق، پایدار نخواهد بود!
3. دست درازی و دست اندازی به طبیعت به بهانه توسعه گردشگری: این حق استان همدان است که با داشتن پیشینه درخشان تاریخی و میراث فرهنگی و طبیعی غنی، مقصد گردشگری سایر هموطنان باشد اما آنچه موجب نگرانی به حق دوست داران محیط زیست شده است، سودجویی از طبیعت و دست درازی به منابع طبیعی به بهانه گردشگری و عدم بازدهی متناسب با تخریب هاست! آنچه امروز و در سالیان گذشته استان، شاهد آن بوده ایم تخریب محیط زیست و طبیعت همدان به ویژه در مناطقی است که شناسه و شناسنامه دیرین این دیار بوده اند، باغات و کوهستان های زیبای استان، مانند الوند و دامنه های آن! که هر روز با بهانه ای و طرحی جدید مورد دخل و تصرف قرار گرفته اند! یقینا، صرف دادن مجوز و اجازه ساخت بی رویه هتل و مراکز به اصطلاح تفریحی در مناطقی خاص، موجب رونق گردشگری نخواهد بود. از این رو، در بخش گردشگری، ما خواهان رعایت اصول پایداری هستیم، توسعه این بخش مطلوب است اما نه به قیمت تخریب محیط زیست و جاذبه هایی که خود سوژه و دست مایه گردشگری اند!
4. وضعیت حیات وحش استان: مایه تاسف است که اعلام داریم که حیات وحش بخش تفکیک ناپذیر محیط زیست هم در استان ما، حال و روز خوشی ندارد و نیازمند این است که در کنار باقی مسایل زیست بوم استان در اولویت پیگیری و مراقبت "سازمان حفاظت از محیط زیست"، قرار بگیرد.
سرکار خانم دکتر ابتکار؛ امروز باید با تاسف اعلام داریم که؛ ریزگردها و ذرات معلق، به تهدیدی جدی برای سلامت و زیست مردمان منطقه ما تبدیل شده اند. اما مشکلات زیست محیطی متعدد امروز استان همدان، بیشتر از اینکه بر عهده ناسازگاری و قهر طبیعت گذاشته شود، ناشی از دخل و تصرف های غیرکارشناسانه و یا برخی اهمال ها در سال های گذشته بوده است، که امروز به مرز هشدار و آسیب رسیده است. پیش تر از این، وقتی کارشناسان امر محیط زیست درباره بحران های زیست محیطی بحث می کردند، نسل های آینده را در معرض این آسیب ها می انگاشتند، ولی امروز، مرز بحران تنگ تر شده و نسل کنونی هم بی بهره از این تهدید نمانده است! نیک آگاهید که اگر نتوانیم محیط زیست را حفظ کنیم امروز و فردای مردمان این سرزمین، در خطر نابودی و یا دست کم ناهنجاری قرار می گیرد.
امروز از شما، که در این جایگاه خطیر وظیفه ای بس بزرگ را عهده دارید، مجدانه و مصرانه می خواهیم این ملاحظات و نگرانی ها، که تنها بخشی از واقعیت های موجود در استان است را جدی بگیرید و تا فرصت باقی است، با حمایت و تقویت اقدامات مثبت مدیریتی و کمک در برابر نارسایی ها و ممانعت از ضعف ها، آثار آسیب های باقیمانده از قبل را، کم اثر کنید تا در راهی گام برداریم که با معیارهای مدیریت خوب و کارآمد، همخوان تر باشد، زیرا به اذعان خبرگان و صاحب نظران؛ یکی از مهم ترین ملاک های مدیریت خوب بهترین و کمترین استفاده از منابع در مقابل بیشترین بهره وری است. یقین داشته باشید که در این راه صعب اما روشن، حمایت اجتماعی لایه های مختلف جامعه، از طریق تشکل ها، سمن ها و نهادهای سیاسی-اجتماعی، همراه این عزم خواهد بود.
"مجمع اصلاح طلبان استان همدان" - 26 شهریور 94