درحالی که مسئولان در صدد رفع مشکلات و غبار روبی از قوانین تاریخ گذشته گردشگری و دادن نویدی از آینده ای روشن به سرمایه گذاران هستند؛ هتل داران هم چنان از حضور مراکز اقامتی غیر مجاز با نام های مختلف گله مندند.
براساس آمار ارائه شده از سوی سازمان جهانی گردشگری از وضعیت گردشگری در چهار ماه اول سال ۲۰۱۵، رشد گردشگران بین المللی در این مدت چهاردرصد رشد داشته است. در میان مناطق مختلف، آمریکا با ۶ درصد و پس از آن اروپا، آسیا و اقیانوسیه و خاورمیانه با ۴ تا ۵ درصد رشد همراه بوده اند. با این وجود در خاورمیانه به دلیل درگیری های موجود و نا امن شدن بسیاری از کشورهای گردشگرپذیر، شاهد اتفاقات دیگری در حوزه گردشگری هستیم چنان که در بخش داخلی با کاهش میزان سفر گردشگران به خارج از کشور همراه است. رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرتی در این باره گفته است: میزان خروج مسافران از کشور در تابستان 94 نسبت به تابستان 93 کاهش داشته است. این کاهش در خروج مسافران نشان می دهد که بنیه اقتصادی مردم ضعیف است و توان پرداخت هزینه سفرهای خارجی نیست.
می توان یکی از دلایل این امر را بروز چند حادثه برای اتوبوس های مسافران ایرانی در ترکیه دانست چنان که وزارت امور خارجه ایران با صدور اطلاعیه ای از ایرانیان خواست "تا اطلاع ثانوی" از مسیر زمینی برای سفر به این کشور خودداری کرده و "حتی الامکان مسیر هوایی را برای سفر به ترکیه" انتخاب کنند، اما به نظر می رسد سفر هوایی به این کشور یا حتی استفاده از ایرلاین های این کشور برای سفر به سایر مناطق دنیا نیز برای ایرانیان چندان آسان و خوشایند نیست. این عدم تمایل سفر به ترکیه درباره سفرهای زمینی شدت بیشتری گرفته است چنان که آژانس ها برای اجرای تورهای ترکیه، به ویژه از مسیر زمینی تمایلی ندارند.
اما گردشگری داخلی رشد و توسعه جدیدی را تجربه می کند. معاون رییس جمهور از بسته ای پیشنهادی خبر می دهد که با سرمایه گذاری 23 هزار میلیارد تومانی برای 1020 پروژه ارائه شده است و بر غبار روبی آیین نامه های تاریخ گذشته گردشگری تاکید می کند و فعالان گردشگری گردهم می آیند و نشست های هم اندیشی برگزار می کنند و از رشد و تعالی صنعت گردشگری در سالهای آینده سخن می گویند.
با این وجود ولی تیموری، مدیر کل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری از نبود مدیریت و توزیع نامناسب سفر به عنوان چالش های گردشگری نام می برد. او معتقد است: "در شرایط کنونی وضعیت زیرساخت های گردشگری مبهم نیست و می توان با مدیریت صحیح و توزیع مناسب سفر، از امکانات موجود بهره جست و فرصتی برای رفع کمبودها بوجود آورد. معاون گردشگری نیز تاکید دارد: "روش های رایج سنتی در صنعت گردشگری قابل تغییر و تبدیل است با کمک دفاتر و شرکت های فعال در حوزه تورهای خارجی این امکان وجود دارد که روش هایی که به سنت و عرف تبدیل شده و پایه حقوقی و قانونی ندارد تغییر کند، چرا که این تغییرات رضایت مندی مردم را افزایش می دهد و باعث تقویت فرصت های بیشتری کسب و کار می شود.
درچنین شرایطی "دنیای سفر" پیشنهاداتی برای آماده باش صنعت گردشگری برای میزبانی از چینی ها منتشر کرد. پیشنهادی که به نوعی سنت شکنی در این حوزه به شمار می رود.
با وجود تاکیداتی که برای رونق گردشگری وجود دارد، هتلداران از فعالیت سایر مراکز اقامتی با نام و نشان های مختلف گله مند هستند. آنها معتقدند: "شکل گیری سایت خانه مسافر، نگرانی های بسیاری را در میان هتل داران موجب شده است. در واقع خانه مسافرها باید فصلی باشند و فقط در زمان پیک سفر به کمک هتل ها و دیگر مراکز اقامتی دارای مجوز بیایند؛ این در حالی است که اکنون این موضوع از حالت فصلی خود خارج شده است. حال باید دید سرنوشت گردشگری در برنامه ششم توسعه چگونه رقم می خورد.