17 آوریل 2024 - 19:25

آماده باش؛ چینی ها در راهند

11 اوت 2015 - 12:50 dsfr.ir/aa4p7

آماده باش؛ چینی ها در راهند
امین رحمانی
گردشگران چینی و زنان یزدی در یک قاب

چینی ها اگر بیایند، زیاد می آیند. رقم 70 میلیون سفر سالیانه آن ها به کشورهای دیگر، آن قدر وسوسه برانگیز است که کشورها را به شناخت فرهنگ این گردشگران ناآشنا به زبان های دیگر، مجاب کند.

بر اساس گزارش سازمان جهانی جهانگردی در سال 2014، گردشگران چینی از نظر میزان هزینه در سفرهای خارجی رتبه‌ نخست جهان را کسب کردند. رقمی که بالغ بر 165 میلیارد دلار بود و 28 درصد نسبت به سال قبل، رشد داشت. این ارقام تلاش ها برای جذب گردشگران چینی را در اغلب کشورها افزایش داده است.

پیش از این مدیر کل بازاریابی و تبلیغات گردشگری سازمان میراث فرهنگی در گفتگو با دنیای سفر گفته است:  جذب گردشگران روس و چینی در اولویت قرار دارد. معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز  اخیرا اعلام کرده است که طی نشستی موضوع تسهیل ورود گردشگران چینی و راه کارهای جذب این گردشگران مورد بررسی قرار گرفته است. وی با اشاره به اضافه شدن ایران به لیست مقاصد گردشگران چینی، این اتفاق را نتیجه تلاش‌ وزارت امور خارجه و رایزنی‌ های بسیاری عنوان کرد که با مقامات چین صورت گرفته است.

اما چینی ها چرا و چگونه سفر می کنند؟

الیور وروت (Olivier Verot) موسس آژانس مسافرتی و بازاریابی جنتلمن (Gentlemen Marketing Agency) مستقر در شانگهای (Shanghai)، در مقاله ای به 5 گرایش عمده گردشگران چینی اشاره کرده است. او می نویسد: طی دهه گذشته تمام جهانیان آوازه گردشگران چینی را به عنوان موتور محرکه گردشگری شنیده اند. اما بازار گردشگران چینی همانند هر بازار هدف دیگری مقتضیات و گرایشات خاص خود را دارد که با گام های کند اما مداوم در حال تغییر است، بنابراین مقصدهای محبوب گردشگران چینی و تسهیلات مورد نیاز آن ها هم در حال تغییر است. مهم تر آن که این گردشگران روز به روز مسیر سفرهای خود را باز تعریف می کنند.

بنابر آن چه که در بازارهای مقصد قابل مشاهده است، گرایش های عمده در گردشگران چینی در 5 موضوع مشخص قابل طبقه بندی است.

یک - تمایل به سفرهای انفرادی و پرهیز از سفرهای گروهی

یکی از مهم ترین ویژگی ها درباره گردشگری چینی این است که  آن ها عمدتا از قبول دعوت آژانس های مسافرتی و گردشگری برای همراهی و سفر گروهی با افراد غریبه سرباز می زنند. اکنون نیز بیشتر آن ها از سفر به تنهایی لذت می برند! شاید تصور شود که این رویه پایانی باشد بر سفرهای گروهی! اما با توجه به همین روحیه فردگرایی برخی بازیگران عمده در بازار گردشگران چینی دست به طراحی و ارائه خدمات گردشگری و سفر انفرادی برای این قبیل گردشگران مستقل زده اند که گاه شامل تخفیف هایی در کرایه تخت خواب در هتل ها نیز می شود. در عین حال باید توجه داشت که هرچه مسافران انفرادی و مستقل چینی بیشتر باشد آنان پول کمتری را نیز خرج می کنند و مقاصد متفاوت را نیز کمتر انتخاب می کنند.

دو - حساسیت زیاد نسبت به فرهنگ و غذاهای بومی

تاکنون گردشگران چینی که اغلب در گروه های مختلف سفر می کردند تمایل داشتند که غذاهای چینی و یا غذاهای آسیایی را بخورند، این مسئله خود سبب شکل گیری رستوران های چینی و آسیایی زیادی در مقصدهای مختلف گردشگری شده است. هر چند که اخیرا با افزایش سفر چینی ها به نظر می رسد نسبت به غذا و فرهنگ های محلی و بومی نیز بسیار حساس شده اند اما این موضوع بیشتر در مورد کشورهایی چون ایتالیا و فرانسه صادق است که غذاهایشان شهرت جهانی دارد. به هر حال اکنون  گرایش کلی چینی ها آن است که می خواهند ویژگی ها و مشخصات فرهنگی و بومی هر منطقه و شهر را بشناسند و تجربه کنند و این مستلزم تبلیغات بیشتر درباره غذا و فرهنگ مقصدی است که قصد سفر به آن را دارند.

سه - سفرهای درمانی

گردشگری درمانی اساسا یک گرایش جهانی است و همه مردم جهان برای دریافت خدمات درمانی ارزان تر به کشورهای مختلف سفر می کنند اما این موضوع در مورد چینی ها تفاوت دارد. گردشگر چینی برخلاف دیگر گردشگران در پی خدمات درمانی ارزان تر نیست بلکه در پی خدمات گردشگری با کیفیت تر از آن چیزی است که در کشور خود دریافت می کند. بنابراین انگیزه یک گردشگر چینی برای سفر درمانی با دیگر گردشگران متفاوت است. حتی در کشورهایی چون کره جنوبی، ژاپن و تایلند مشاهده می شود که گردشگران چینی بابت خدمات درمانی با کیفیت تر حاضر به پرداخت پول بیشتری هستند. همچنین باید توجه داشت که در میان انواع خدمات درمانی، جراحی پلاستیک و انواع درمان های مرتبط با زیبایی به ویژه در میان بانوان چینی محبوبیت زیادی دارد. درمان های مرتبط با گرما و چشمه های معدنی نیز در همین ردیف جای دارد.

چهار - مسافران چینی عمدتا بازنشسته هستند.

امروزه دیگر سفر تنها مختص جوانان چینی نیست و گروه بزرگی از بازنشستگان بیش از همیشه به کشورهای خارجی سفر می کنند. بنابراین برخی از متخصصان مسافرتی در آژانس های گردشگری، کارشناسان ویژه ای صرفا برای طراحی و تنظیم تورهای مسافرتی برای این گروه نوظهور از مسافران دارند. در طراحی این نوع از برنامه ها و انتخاب مقصد گردشگری کاملا به تناسب شرایط و نیازهای خاص این گروه سنی و انتظارات آن ها توجه می شود. تامین خدمات مرتبط با گردشگری درمانی به کشورهای مختلف به طور ویژه مورد توجه است.

 

ازدواج زوج چینی به سبک ایرانی در مانه و سملقان خراسان شمالی

عکس از اترک نیوز

 

پنج - گردشگری عروسی گرایش مهم گردشگران جوان چین

گرایش جدید در میان گردشگران چینی، خصوصا در میان جوانان ثروتمند این کشور عروسی در خارج از کشور و در کنار ستاره های سرشناس جهانی است. مهم ترین هدف آن ها نشان دادن ثروت و موفقیت مالی شان است. در واقع ازدواج و عروسی که در جامعه چین اهمیت بسیار دارد و اکنون فرصتی است تا هر جوان پولدار چینی ثروت و خوشبختی خود را برای دیگران به نمایش بگذارد. چینی ها به راحتی حاضرند مبالغ هنگفتی را صرف مراسم عروسی کنند. تجارت عروسی و ماه عسل نیز در پی همین گرایش فزاینده با سود مالی سرشار رشد انفجاری داشته است و اکنون بیشتر کشورها می کوشند به تقلید از فرانسه با تامین تسهیلات مجلل و فضاهای رمانتیک این زوج های ثروتمند را به خود جذب کنند. مقصدهای عجیب و غریب همانند رستوران های شناور یا جزیره های زیبا در این نوع از گردشگری بسیار موفق بوده اند.

رسانه های اجتماعی بهترین راه برای شناخت ذایقه گردشگر چینی

ایجاد تناسب و انطباق با خواست های متغیر گردشگران چینی شاید چندان آسان نباشد بنابراین برای کسب اطمینان از این که هیچ تمایل بالقوه ای از چینی ها از سوی بازیگران صنایع سفر و گردشگری دور نمانده باشد، سرزدن به وب سایت های چینی است. زیرا گردشگران چینی بیش از پیش تحت تاثیر اینترنت برنامه سفرهای خود را تنظیم می کنند و نیز بیش از پیش اطلاعات و یا دیدگاه های خود را در رسانه های اجتماعی به اشتراک می گذارند. بنابراین اینترنت و رسانه های اجتماعی بهترین راه برای شناخت نیازها و مقتضیات در جذب گردشگر چینی به هر مقصد گردشگری است.

در ایران نیز از سال 90 به این سو به طور مکرر سخن از جذب گردشگران چینی به عنوان یکی از مهم ترین شرکای تجاری ایران مطرح شده است. با اعلام نتیجه مذاکرات هسته ای اکنون این موضوع برای جذب گردشگر چینی قدرت بیشتر گرفته است. طبق گزارش ایسنا برای گردشگران چینی، غذا و راهنمای چینی زبان اهمیت زیادی دارد، آن‌ها تمایل دارند هنگام سفر حتما غذای چینی بخورند و یک راهنما، مسلط به زبان شان آن‌ها را همراهی کند. در همین راستا مرتضی رحمانی موحد، گفته است: در برنامه عملی که تا سال 2016 طراحی می‌شود برای موضوعاتی چون آموزش راهنمای گردشگری چینی زبان، ایجاد رستوران های چینی و حضور در نمایشگاه های دو کشور برنامه‌ریزی شده است. 

بنابراین گزارش، جذب گردشگر چینی با توجه به سیاست های گردشگری در برنامه های تورگردانان داخلی جای گرفته است اما باید توجه داشت در دست گرفتن بازار جدید مستلزم توجه به ذائقه و نیازهای مسافران است. ایران می تواند با معرفی جاذبه ها و امکاناتی که دارد ذهنیت گردشگران چینی را برای سفر به نقاط دیدنی خود آماده کند و در قبال آن خدمات و امکانات مورد نیاز گردشگر چینی را در اختیار وی قرار دهد.

1