25 آوریل 2024 - 19:36
در نشست هم اندیشی بخش خصوصی و دولتی در حوزه گردشگری مطرح شد

از لغو روادید با روسیه تا سندی برای فرهنگ غذا در گردشگری

27 ژوئیه 2015 - 13:30 dsfr.ir/8r1ui

از لغو روادید با روسیه تا سندی برای فرهنگ غذا در گردشگری
نشست هم اندیشی بخش خصوصی و دولتی در حوزه گردشگری

بخش خصوصی، مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس فعال در حوزه گردشگری شامگاه گذشته در نشست هم اندیشی گرد هم آمدند تا از لغو روادید، تسهیل امور و نقشه های راه شان برای توسعه گردشگری سخن بگویند.

توافق هسته ای به سرانجام رسید و خبرها از برداشته شدن تحریم ها حکایت دارند. با برداشته شدن تحریم ها و دسترسی ایران به پول های بلوکه شده چشم انداز جدیدی پیش  روی صنعت گشوده می شود. در این میان هر یک از بخش ها از کشاورزی و خودروسازی گرفته تا صنعت و معدن نقشه های خود را برای چگونگی خرج کردن این پول ها کشیده اند. صنعت گردشگری نیز از این امر مستثنی نیست. چنان که شامگاه گذشته با گردهمایی بخش خصوصی، دولتی و نمایندگان مجلس، صحبت هایی پیرامون رفع موانع، مشکلات و هزینه کرد و جذب سرمایه در حوزه گردشگری مطرح شد.

ابراهیم پور فرج، رئیس جامعه تورگردانان ایران با اشاره به افزایش 100 درصدی گردشگران ورودی طی دو سال گذشته و تغییراتی که در شرایط شغلی تورآورها بوجود آمده گفت: "پس از توافق 5+1 درخواست سفر به ایران در حال افزایش است و در شرایط خوبی به سر می بریم. باید توجه داشت که گردشگری تنها صنعتی است که می تواند کشور را از درآمد تک محصولی نفتی خارج کند."

او در ادامه از وزارت امور خارجه درخواست کرد تا همان گونه که در سال گذشته شرایط حضور بیش از 4 میلیون گردشگر را فراهم ساخته است، با توجه به افزایش حضور گردشگران فعالیت خود را تغییر دهد تا سرعت صدور ویزا افزایش یابد چرا که در برخی کنسولگری ها این پروسه حدود 2 تا 3 هفته زمان می برد که به نفع گردشگری نیست.

پور فرج همچنین از سازمان توسعه تجارت درخواست کرد تا توجه ویژه ای به ارزآوری گردشگری داشته باشد چرا که با محاسبه آن می توان به نقش گردشگری در ارزآوری پی برد چنان که هر گردشگر می تواند 1850 دلار درآمد برای کشور داشته باشد و افزایش تعداد گردشگران به معنای افزایش ارزآوری خواهد بود.

تسهیل امکانات برای ورود 2000 دستگاه اتوبوس توریستی از دیگر تقاضاهای تورگردانان بود که در جمع مسئولان مطرح شد. به گفته  رئیس جامعه تورگردانان ایران، این اتوبوس ها تنها برای گردشگری مورد استفاده قرار خواهند گرفت و هر زمان تولید و طراحی اتوبوس های به روز در کشور آغاز شود واردات اتوبوس های خارجی متوقف خواهد شد. 

ایجاد شرایط ساخت هتل، جذب سرمایه گذار، تمدید ویزا، تسهیل در صدور روادید، تامین بودجه برای تبلیغات و شرکت در نمایشگاه های بین المللی و توجه به زیرساخت ها از دیگر خواسته های بخش خصوصی گردشگری بود که در این جلسه مطرح شد.

ولی ا... افخمی، معاون وزیر و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران نیز که در این جلسه حضور داشت قول داد تا موارد ذکر شده از سوی بخش خصوصی که طی نامه ای به این سازمان ارسال شده است را مورد توجه قرار دهد و تا آخرین بند آن را به مرحله اجرا برساند.

صدور روادید با یک سوم قیمت

با توجه به آن که صدور ویزا و لغو روادید یکی از خبرهای پر حاشیه طی چند ماه گذشته بود و در نهایت امر پلیس فرودگاه های کشور از امکان سفر اتباع کشورهای سوریه، ترکیه، لبنان، جمهوری آذربایجان، گرجستان، بولیوی و مصر بدون  آن که به ویزا نیاز داشته باشند خبر داد و  عنوان شد؛ ایران در حال حاضر برای تمام کشورها غیر از 10 کشور کلمبیا، سومالی، انگلیس، کانادا، آمریکا، بنگلادش، اردن، عراق، افغانستان و پاکستان امکان صدور ویزا در فرودگاه را فراهم کرده است.

علی چگینی، مدیر کل کنسولی و امور ایرانیان خارج از کشور در وزارت امور خارجه از ارتباط کنسولی با بیش از 32 کشور خبر داد و گفت: "برای لغو روادید هیچ منعی نداریم و آمادگی خود را اعلام می کنیم. چنان که به کشوری که 200 میلیون جمعیت داشت پیشنهاد لغو روادید دادیم. اما آن ها گفتند مگر امنیت کشور ما مثل شما است! با لغو روادید کشور ما نا امن می شود. حتا این پیشنهاد را به ارمنستان‌ و روسیه‌ نیز دادیم."

به گفته چگینی، تا لغو روادید با روسیه یک گام کوچک باقی مانده و به زودی یادداشت تفاهم با روسیه امضا می‌شود. در واقع دولت روسیه باید طرح لغو روادید با ایران را به تصویب مجلس برساند‌ و ایران منعی در این مورد ندارد.

او همچنین به طرح صدور روادید خانوادگی که در دستور وزارت امور خارجه قرار گرفته است‌ اشاره کرد و ادامه داد: "در صدد اجرایی کردن طرحی هستیم تا ایرانیانی که همسر خارجی دارند به شرطی که جمعی و با تور سفر کنند‌، بتوانند با یک سوم قیمت روادید ایران را دریافت کنند. همچنین بنا بر آن است تا به تورهای گروهی تحفیفات ویژه ای در قیمت صدور ویزا ارائه دهیم. روادید سلامت نیز با یک سوم قیمت روادید ایران صادر خواهد شد. از این رو با توجه به محدودیت پرسنل در کنسولگری ها، راه اندازی سامانه اینترنتی برای ردیابی درخواست‌های روادید را در نظر گرفته ایم."

توجه مجلس به گردشگری

نصرالله پژمان ‌فر، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون فرهنگی با تاکید بر فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص گردشگری گفت: "در سیاست های کل اشتغال ابلاغی در سوی مقام معظم رهبری بر گردشگری تاکید شده است. همچنین در سیاست های کلی سلامت و سیاست های برنامه ششم توسعه ابلاغ مقام معظم رهبری بر لزوم توجه به گردشگری و در سند چشم انداز بر حداقل 5 برابر شدن تعداد گردشگران تاکید شده است که تکلیفی برای دستگاه ها به شمار می رود."

او همچنین به پژوهشی اشاره کرد که جایگاه ایران در میان 141 کشور را در حوزه گردشگری نشان می داد و گفت: "ایران در میان این کشورها در بخش اولویت دهی به سفر و گردشگری رتبه 130 را دارد. از نظر محیط کسب و کار رتبه 119، زیرساخت های خدمات گردشگری رتبه 119، زمان لازم برای صدور مجوز ساخت رتبه 133، سهولت دسترسی به نیروی متخصص رتبه 133 و ... را داراست. که البته این رتبه ها جایگاه خوبی را نشان نمی دهند."

پژمان ‌فر در ادامه به نقش مجلس در حوزه گردشگری اشاره کرد و ادامه داد: "باید از پراکندگی مصوبات پرهیز کنیم و اصلاحاتی در این حوزه داشته باشیم. همچنین تنقیح قوانین را در دست داریم و باید شفاف سازی و خلا سنجی ها انجام شود."

به گفته این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، درخواست ارائه گزارش از عملکرد صندوق توسعه ملی در حوزه گردشگری، تسهیل در ورود خودروهای گردشگری، تسهیل قوانین و مقررات گمرگی مرتبط با وسایل گردشگری و توجه به بیمه راهنمایان گردشگری از جمله برنامه هایی است که در مجلس پیگیری می شود.

سندی برای حضور فرهنگ غذا در گردشگری

بند 50 سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری به گردشگری اختصاص دارد که نشان دهنده توجه بالاترین مقام نظام به این حوزه است. معاون گردشگری این مهم را تکلیفی برای همگان عنوان کرد و گفت: "5 برابر کردن تعداد گردشگران تا سال 1404، نیازمند توجه به جزییات درخصوص الزامات و ضروریات است. تحقق این مهم نیز نیازمند بهره بردن از تجربیات سایر کشورهاست چرا که دیگر جای آزمون و خطا نیست."

مرتضی رحمانی موحد با اشاره به آن که در این میان چند نکته از بخش خصوصی انتظار می رود تصریح کرد: "تشکیل ساختاری منسجم و تشکلی واحد در حوزه گردشگری که به ما کمک کند تا بتوانیم وظایف حمایتی را انجام دهیم، توجه به مقاصد جدید با توجه به تنوع جاذبه ها و تنوع گردشگری، توجه به زیرساخت ها و تاکید بر گردشگری تخصصی، افزایش گردشگری ورودی و توجه به گردشگری داخلی، حضور در بازارهای هدف و رویدادهای بین المللی، تقویت تعاملات بین بخشی برای تهیه اجزای سفر، اعمال تواضع و گذشت در قیمت گذاری ها و... از جمله انتظارات ما از بخش گردشگری است."

او همچنین به محدودیت اقامتگاه ها اشاره کرد و گفت: "می توان تنوع اقامتگاه ها را در نظر داشت به طور مثال بوم گردی را در زمره مراکز اقامتی مسافران قرار داد. همچنین با توجه به تنوع خدماتی که در این بخش ارائه می شود و رضایت مندی مسافران از بوم گردی، می توان به این حوزه توجه بیشتری نشان داد."

تنوع غذا و طبخ بیش از 700 نوع غذای محلی و سنتی در ایران یکی دیگر از مواردی بود که معاون گردشگری به آن اشاره کرد و یادآور شد: "گردشگری غذا می تواند یکی از جاذبه ها باشد چنان که قصد داریم سند و نقشه ای برای حضور موثر فرهنگ غذا در گردشگری تدوین کنیم که ظرف چند ماه آینده اعلام خواهد شد."

نشست هم اندیشی بخش خصوصی، دولتی و مجلس در حوزه گردشگری با وعده ها و خبرهای خوب به پایان رسید. مسئولان متعهد شدند تا بخش خصوصی را در راه رسیدن به اهداف شان یاری دهند و بخش خصوصی نیز متعهد شد تا نظرات بخش دولتی را مد نظر قرار دهد. البته گفت و گوها از رسیدن خبرهای خوش در حوزه گردشگری تا پایان سال جاری نیز حکایت داشتند. اما باید دید عملیاتی شدن آن چه گفته شد چه زمانی و با چه  کیفیتی خواهد شد.

1