27 آوریل 2024 - 07:00

درخواست از میراث برای صیانت از شاهدژ

4 ژانویه 2017 - 11:30 dsfr.ir/13643

درخواست از میراث برای صیانت از شاهدژ
پاکوب
ایستگاه سوم تله کابین در حریم قلعه باستانی شاهدژ

شهروندان اصفهانی در نامه ای به رئیس سازمان میراث فرهنگی از او خواستند به طور جدی برای توقف تخریب های کوه صفه اصفهان ورود کند.

وضعیت کوه صفه اصفهان با فعالیت های عمرانی در این کوه بحرانی شد؛ تا جایی که 1200 شهروند دوستدار میراث فرهنگی و محیط زیست اصفهان در نامه ای به رئیس سازمان میراث فرهنگی نسبت به تخریب کوه صفه هشدار داده و از او خواستند به طور جدی برای توقف تخریب ها به ماجرای صفه اصفهان ورود کند.

کوه صفه اصفهان در سال 1384 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید اما پروژه های عمرانی در عرصه کوه صفه اصفهان ادامه دارد.

اگرچه در بخشی از محوطه شاهدژ کوه صفه اصفهان گروهی از باستان شناس ها به سرپرستی دکتر سعیدی مشغول انجام کاوش های باستان شناسی هستند اما در بخشی دیگر از کوه صفه، سازمان نوسازی اصفهان به بهانه مرمت و بهسازی این کوه در حال نوسازی غیرکارشناسی است و در پاسخ به اعتراض دوستداران میراث فرهنگی اصفهان اعلام کرده که این اقدام با نظر اداره میراث فرهنگی انجام می شود.

دوستداران میراث فرهنگی در اصفهان به همشهری خبر داده اند که باستان شناس ناظر بر پروژه عمرانی کوه صفه، ارتباطی با میراث فرهنگی استان ندارد. به گفته آنها باستان شناس ناظر این پروژه چند سال پیش با تأیید گمانه های ناقص میدان عتیق اصفهان راه را برای حفاری و ساخت زیرگذر و میدان نوساز امام علی در یکی از تاریخی ترین میادین اصفهان که مرکز حکومت سلجوقی بود، هموار کرد.

فعالیت عمرانی در شاهدژ صفه تاریخی اصفهان 2 سال پیش با هدف ایجاد تله کابین بر فراز کوه صفه انجام شد و همان زمان پژوهشکده باستان شناسی به دلیل تهدید و تخریب این محوطه از ادامه کار جلوگیری کرد. دخل و تصرف در کوه صفه اصفهان موجب شد مردم اصفهان در نامه ای به رئیس سازمان میراث فرهنگی نسبت به انجام فعالیت های عمرانی اعتراض کنند.

در این نامه که رونوشت آن به وزیر راه، رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس، رئیس فراکسیون مدیریت شهری مجلس و رئیس کمیسیون اصل نود رفت، خطاب به زهرا احمدی پور آمده است: دست اندازی به منطقه کوهستانی صفه اصفهان که یکی از بزرگ ترین قلعه های باستانی کشور، یعنی شاهدژ را در خود جای داده نگرانی صاحب نظران و شهروندان علاقه مند به ارزش های طبیعی فرهنگی را درپی داشته است. در این نامه آمده است: با اداره ای مواجهیم که عنوان حراست از میراث فرهنگی را بردوش می کشد، ولی پایمال این میراث را به نظاره می نشیند و گاه تمجید می کند.

در این نامه آمده است: شاهدژ جزئی از بافت ارتباطی - امنیتی بر کوه های اطراف اصفهان بود و احیای کارشناسی شده آن، حتی می تواند فرصتی برای ثبت جهانی باشد ولی به رغم ثبت ملی این اثر، هنوز تعیین حریم و حراست از عرصه باستانی آن توسط مرجع ذیصلاح صورت نگرفته است و همین کم لطفی، زمینه اقدام عمرانی بدون رعایت حریم این اثر شده است. با وجود دستور قضایی توقف پروژه تله کابین، عملکرد دست اندرکاران با درخت کاری و طرح های آتی جوار شاهدژ، نشان از تبدیل محوطه به دکان کاسبی به بهانه فرهنگی دارد.

در پایان این نامه نیز آمده است: بیش از 1200 نفر از شهروندان درخواست ورود قاطع سازمان متبوع و پیگیری از طریق نهادهای قانونگذاری و اجرایی، نسبت به حفظ و احیای صحیح شبکه استحکامات تاریخی کوه های اطراف اصفهان به ویژه شاهدژ صفه و مناطق تاریخی همجوار شهرها در سراسر کشور را دارند تا توقفی بر تصمیمات و اقدامات آسیب رسان باشد و الزامی برای طی مراحل قانونی پیش از هر تغییر در عرصه های فرهنگی فراهم آورد.

حمیده چوبک، رئیس پژوهشکده باستان شناسی پژوهشگاه میراث و گردشگری در خصوص دخل و تصرف های زیاد در کوه صفه اصفهان گفت: چند ماه پیش کارشناس پژوهشکده باستان شناسی به کوه صفه اصفهان اعزام شد و براساس گزارش ایشان، دخل و تصرف های بسیار زیادی در این کوه صورت گرفته؛ مثلا اقدام به نصب دکل های برق و تله کابین کرده اند و محوطه وسیعی را درخت کاری کرده اند.

وی گفت: براساس نظر کارشناس اعزام شده به کوه صفه اصفهان اداره میراث فرهنگی استان اصفهان تا حدودی اقدام به کنترل دست اندازی ها به کوه صفه کرده؛ اگرچه هنوز نمی دانیم این سخن تا چه اندازه با وضعیت کنونی در کوه صفه اصفهان مغایرت دارد.

چوبک با تأکید بر حذف تمامی دست اندازی ها به کوه صفه اصفهان گفت: پایه های تله کابین و تاسیسات برق و دکل های نصب شده بر این کوه باید برچیده شوند و این موضوع را نیز به استان اعلام کرده ایم که باید پیگیری و کاوش های باستان شناسی در صفه اصفهان به درستی انجام شود.

حمیده چوبک درخصوص ارزش های باستانی و تاریخی کوه صفه اصفهان که به ثبت ملی نیز رسیده و اکنون دستخوش دست اندازی شده، گفت: محوطه شاهدژ کوه صفه از مهم ترین قلعه های ساسانی است که در دوره اسلامی و اسماعیلیه نیز کاربری داشت اما در دوره اسماعیلیه با حمله سلجوقیان به کوه صفه برای از بین بردن نشانه های اسماعیلیه تخریب شد. حتی حسن صباح نیز در کوه صفه اصفهان مدتی آموزش دیده است و اکنون این محوطه نیازمند نگاه درست باستان شناسی و حفاظت و مرمت فوری است که امیدواریم مسئولان استان اصفهان این موضوع را با جدیت دنبال کنند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « همشهری آنلاین » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1