26 آوریل 2024 - 15:49

تدوین برنامه مشارکت ملی برای کاهش گازهای گلخانه ای

15 دسامبر 2015 - 12:40 dsfr.ir/5o68w

تدوین برنامه مشارکت ملی برای کاهش گازهای گلخانه ای
خبرگزاری تسنیم
معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست

نشست خبری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با موضوع اجلاس جهانی تغییرات آب و هوایی در پاریس، سه شنبه 24 آذر در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.

به گزارش دنیای سفر؛ معصومه ابتکار در این نشست خبری گفت: بر اساس این کنفرانس یک سند مهم توسط 195 کشور تایید و اتفاق مهمی برای جهان رقم زده شد که در آن این کشورها برای یک آینده بهتر هم گام شدند.

وی با بیان اینکه در جهانی که اخبار از جنس جنگ و ترور است، ‌این پیام انسان دوستی پیام متفاوتی بود و توانست برای لحظاتی شادی جامعه بشری را به همراه داشته باشد اظهار کرد: این یک سند بی نقص نیست زیرا بر اساس تنوع موضوعات تلاش شده است دیدگاه کشورهای مختلف در آن لحاظ شود. ایران نیز نزدیک به دو دهه و از سال 1994 دفتر تغییر اقلیم را در سازمان محیط زیست داشته و به صورت علمی و مبسوط در این زمینه کار کرده است.

وی افزود: از آن زمان دو گزارش ملی در زمینه گازهای گلخانه ای تهیه و سومین گزارش نیز نهایی شده است. همچنین یک کمیته ملی و دو کمیته مذاکراتی با حضور 15 دستگاه را تشکیل داده ایم به این ترتیب که در دستگاه های مختلف تقسیم کار شده و در بحث علم و فناوری‌، پژوهشی و به فراخور مسئولیت های دستگاه ها تقسیم وظایفی صورت گرفته است.

معاون رئیس جمهور ادامه داد: ما گمان می کنیم گام هایی را در زمینه کاهش گازهای گلخانه ای برداشته ایم هر چند که نیازمند تلاش های بیشتر در این زمینه هستیم. از این رو برای اجلاس 21 از دو سال پیش شروع به فعالیت کرده و در همه اجلاس های این دو سال حضور موثر داشتیم. مشارکت فعالانه در تقسیم بندی های منطقه ای و شرکت مرحله به مرحله در مذاکرات از دیگر اقدامات ما در این حوزه بود.

وی با بیان اینکه در بحث کاهش انتشار‌، انطباق و سازگاری با تغییرات اقلیم‌، خسارت ها و آسیب ها،‌ تعهدات توافقات جدید ایران حضور موثری داشته و از منافع ملی و گروه هایی که با آن ها منافع مشترک دارد حمایت کرده است اظهار کرد: از ابتدای دولت یازدهم موضوع اصلاح الگوی مصرف برای سوخت، ‌بهینه سازی انرژی و کاهش گازهای گلخانه ای در دستور کار قرار گرفته است. سیاست های کلی مقام معظم رهبری نیز به این مساله تاکید دارد علاوه بر آن در دولت برنامه اقتصاد کم کربن را در برنامه ششم گنجانده ایم به گونه ای که در برنامه دستگاه ها اقتصاد بدون کربن به عنوان یکی از جهت گیری ها گنجانده شده است.

ابتکار درباره اجلاس بیست و یکم گفت: تدوین مشارکت ملی از وظایف ما در اجلاس 21 بود یعنی برخلاف کیوتو که کشورها مسئولیت نداشتند در توافق جدید مسئولیت ها مشترک اما متمایز مدنظر قرار گرفت و کشورهای در حال توسعه و صنعتی برنامه پیشنهادی خود را ارائه دادندکه چقدر می توانند در کاهش گازهای گلخانه ای مشارکت داشته باشند. همچنین بر اساس جلسات مشورتی و کارشناسی مدلی از سازگاری ملی تدوین شد و کارگروه ملی شکل گرفت. در نهایت نیز به یک برنامه مشارکت ملی رسیدیم که در اجلاس متعاهدین 21 ارائه و ایران نیز در لیست کشورهای دنیا قرار گرفت.

وی درباره برنامه های خود در این اجلاس تصریح کرد: با روسای جمهور 23 کشور در پاریس دیدار داشتم؛ از جمله آن ها رئیس جمهور ارمنستان بود که درباره پارک مشترک و رودخانه ارس گفت و گو کردیم و همچنین با رئیس جمهور افغانستان درباره موضوع ریزگردها صحبت شد تا بتوانیم در خصوص موضوع ریزگردها فعالیت های مشترکی صورت گیرد.

معاون رئیس جمهور درباره هیات ایرانی شرکت کننده در اجلاس نیز اظهار کرد: نمایندگانی از وزارت نفت‌، نیرو،‌ کشاورزی و سازمان استاندارد در کنار نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست شرکت کردند که نشان دهنده یک همکاری فرابخشی در این حوزه بود.

وی درباره تعهدات ایران در اجلاس پاریس گفت: در برنامه کاهش انتشار رقمی که از سوی ایران اعلام شده رقمی معادل 4 درصد کاهش انتشار تا سال 2030 است و چنانچه تمام تحریم ها برطرف شود 8 درصد در کاهش انتشار نقش خواهیم داشت. در کنار آن بحث سازگاری برای ما بسیار مهم است که به جلوگیری از خشک شدن تالاب ها،‌ حفاظت از جنگل ها و تنوع زیستی،‌مدیریت صحیح مراتع و منابع آبی مربوط می شود.

ابتکار با اشاره به اینکه نزدیک به 189 کشور مشارکت داوطلبانه خود را در این توافق اعلام کرده اند‌، خاطرنشان کرد: کاهش انتشار گازهای گلخانه ای برای ما منافع اقتصادی فراوانی دارد چون دو برابر سرمایه گذاری که در این حوزه انجام خواهیم داد منافع درازمدت در حفظ منابع و کاهش آلودگی و گازهای گلخانه ای را به دست می آوریم.

1