پاک سازی حریم منظری «محوطه تاریخی بندیان» درگز

23 می 2016 - 14:00 dsfr.ir/im7lr

پاک سازی حریم منظری «محوطه تاریخی بندیان» درگز
محمد دولتپور
عرصه و حریم منظری محوطه تاریخی بندیان آزاد شد

با پیگیری و شکایت امور اراضی و اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان درگز، همزمان با پنجمین روز از هفته میراث فرهنگی باغ ویلای غیرمجاز در حریم و عرصه محوطه تاریخی بندیان تخریب شد.

به گزارش روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی، مدیر اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان درگز با اعلام این خبر گفت: بعضی از مالکان بدون توجه به اخطارهای ارائه شده و گرفتن مجوز از امور اراضی و استعلامات لازم از اداره های ذیربط با تغییر کاربری اراضی کشاورزی به مسکونی، مبادرت به ساخت و ساز در عرصه محوطه تاریخی «بندیان» کرده بودند که پس از شکایت و پیگیری ادارات ذیربط از سوی دادستان شهرستان دستور تخریب بناهای غیرمجاز صادر شد.

مددی اظهار کرد: روز شنبه (1 خرداد) با حضور مقامات انتظامی، نماینده دادستان، امور اراضی و یگان حفاظت میراث فرهنگی یک بنای غیر مجاز با زیربنایی به متراژ 120 متر مربع در زمینی به وسعت 2000 متر مربع با دیوارچینی اطراف زمین به طور کامل تخریب و پاکسازی شد.

به گفته وی، ضوابط عرصه و حریم محوطه ارزشمند بندیان که در فهرست موقت ثبت جهانی یونسکو نیز قرار دارد، از طریق سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور به استانداری و فرمانداری و سایر ادارات مرتبط در شهرستان ابلاغ شده است.

مدیر اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان درگز با بیان این که این شهرستان دارای 90 اثر تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی، با عرصه و حریم مشخص است، افزود: هر گونه ساخت و ساز در این حریم، بدون استعلام و اخذ مجوز پیگرد قانونی دارد و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بر اساس موازین قانون مجازات اسلامی با خاطیان برخورد می کند.

به گزارش دنیای سفر؛ محوطه باستانی بندیان واقع در شهرستان درگز استان خراسان رضوی دارای بزرگ ترین گچ بری یافت شده از دوران ساسانی است. این محوطه در سال 1369 در اثر کارهای تسطیح اراضی کشاورزی کشف شد و از سال 1373 تاکنون در دست کاوش و بررسی های باستان شناسی قرار دارد.

این اثر تاریخی در 2 کیلومتری شمال غرب شهرستان درگز در کنار رودخانه درونگر واقع شده  است و به سبب آب بندی که در این ناحیه قرار داشته به بندیان معروف است. در نخستین فصل کاوش تالاری به ابعاد 8×10 متر خاکبرداری شد. که به احتمال زیاد دارای سقفی چوبی و مسطح بوده که بر فراز ستون ها قرار داشته  است.

جالب ترین قسمت تالار، تصاویری به صورت گچبری در دور تا دور این تالار و کتیبه هایی به خط پهلوی است. این نقش ها و تصویرها باز گو کننده موضوعات متعددی همچون شکار، جنگ، صحنه های مذهبی و تفویض قدرت است که در همه آنها روح اعتقادی و ایرانی متجلی است.

1