برنامه های وزارت میراث فرهنگی برای سفرهای نوروزی ۱۴۰۳ اعلام شد.
به گزارش «دنیای سفر»، مسوولان وزارت میراث فرهنگی به همه مدیران و متولیان سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دستوراتی برای آمادگی در انجام سفرهای نوروزی ۱۴۰۳ که همزمان با ایام ماه رمضان است، دادند.
یکی از برنامه ریزی های وزارت میراث فرهنگی در ایام نوروز به دلیل مأموریتی است که این وزارتخانه در انجام سفرهای نوروزی و تسهیل برای آن دارد به همین دلیل در روزهای پایانی اسفند، همایش ها و نشست هایی برای گروه های مختلف برگزار می کند تا برنامه ریزی برای سفرها منسجم تر انجام شود.
یکی از این نشست ها با حضور کارکنان و معاونان و مدیران وزارت میراث فرهنگی برگزار شد. در این نشست تخصصی که استقبال از نوروز و ماه مبارک رمضان در دستور کار بود، فاطمه داوری مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی برنامه های این وزارت در روزهای پایانی اسفند را اعلام کرد و گفت: در هفته آینده و در روز ۱۵ اسفند، روز درختکاری را داریم. برنامه هایی را برای توسعه درخت کاری در نظر داریم و تکلیف امسال ما سنگین تر خواهد بود.
وی اضافه کرد: آغاز برنامه های نوروزی ما از ۲۴ اسفندماه خواهد بود و برای نوروز برنامه های مختلفی داریم که از ۲۴ اسفند آغاز و تا پایان نیمه اول فروردین ۱۴۰۳ ادامه دارد. در این مدت چند برنامه مهم داریم که به عنوان مثال در روز ۲۵ اسفند که مصادف با پایان سرایش شاهنامه است برنامه مهمی در این باره برگزار خواهیم کرد.
دستورالعمل برگزاری مراسم نوروز و ماه مبارک رمضان ابلاغ شد
داوری ادامه داد: در روز اول نوروز و لحظه سال تحویل، برنامه تحویل سال در اماکن فرهنگی تاریخی و پایگاه ها برگزار خواهد شد در ادامه آن در روز ۷ فروردین که مصادف با سالروز ولادت امام حسن مجتبی (ع) است، برنامه های جشن ولادت امام حسن برگزار خواهد شد. این در حالی است که در پایگاه های ملی و جهانی و اماکن تاریخی میزبان برگزاری مراسم احیای شب های قدر هستیم.
وی گفت: دستورالعمل برگزاری مراسم نوروز و ماه مبارک رمضان به تمام استان ها و پایگاه های ملی و جهانی ابلاغ شده و همکاران ما در تمام استان ها برابر این دستورالعمل رفتار خواهند کرد.
مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی یادآور شد: در نوروز ۱۴۰۳ ساعت کاری تمام اماکن تاریخی مشخص شده با این حال اماکن منتخب تا ساعت ۲۱ فعال هستند.
وی در ادامه به شیوه اعلام آمارها نیز اشاره کرد و گفت: آمارهای بازدید در هر استان فقط از سوی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آن استان اعلام خواهد کرد و در سطح ملی نیز اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارتخانه آمارهای بازدید را اعلام می کند.
پایگاه های ملی و جهانی بیمه شوند
رضا سامه مدیرکل پایگاه های ملی و جهانی گفت: برنامه های ما باید متناسب با سیاست های ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر باشد و از برگزاری مراسم متفرقه در پایگاه ها خودداری شود.
سامه یادآور شد: در اجرای برنامه های ابلاغی به موضوعات مهمی مثل تاب آوری بناها و پایگاه ها توجه داشته باشید. برنامه و جدول زمان بندی بازدید داشته باشید تا شاهد حضور بیش از حد در یک پایگاه یا مکان تاریخی نباشیم.
وی همچنین به موضوع بیمه نیز اشاره کرد و گفت: بیمه مسئولیت مدنی در پایگاه ها را تعیین تکلیف کنید و هیچ پایگاهی وجود نداشته باشد که بیمه نداشته باشد. امسال همه پایگاه ها باید بیمه داشته باشند.
سامه در ادامه گفت: در کنار توجه به موضوعاتی مثل بیمه، با توجه به تقارن ماه مبارک رمضان در هر پایگاهی که قرار است در شب و بعد از افطار میزبان بازدیدکنندگان باشد، حتماً باید مجوز شورای تأمین را دریافت کند.
مدیرکل پایگاه های ملی و جهانی ادامه داد: سامان دهی سرویس های بهداشتی و توجه به نظافت محیطی یکی دیگر از اقدامات مهمی است که در پایگاه های ملی و جهانی باید رعایت شود.
سامه خاطرنشان کرد: برگزاری بازارچه های صنایع دستی، تولید محتوا، اطلاع رسانی، توزیع بروشور، نصب تابلوهای راهنما، جمع آوری زباله ها، رعایت نظافت و … از دیگر اقدامات مهمی است که هم زمان با نوروز در پایگاه های ملی و جهانی باید مورد توجه قرار گیرد.
تشکیل کمیته بحران در نوروز ۱۴۰۳
هادی میرزایی سرپرست اداره کل امور موزه ها نیز در این نشست گفت: تجهیز، ایمن سازی، اقدامات فرهنگی و هنری، اقدامات اجرایی و مالی و هماهنگی موضوعاتی است که در نوروز ۱۴۰۳ در اماکن فرهنگی تاریخی و موزه ها اجرا خواهد شد.
میرزایی در ادامه با اشاره به استفاده از ظرفیت های دستگاه های مختلف، ادامه داد: در نوروز امسال استفاده از ظرفیت شهرداری ها می تواند به افزایش جذب بازدید کننده از موزه ها کمک کند.
وی با اشاره به پیش بینی حوادث غیرمترقبه خاطرنشان کرد: تشکیل کمیته های بحران و پدافند غیرعامل از دیگر موضوعاتی است که باید در نوروز ۱۴۰۳ به آن توجه داشت.
توجه به کارگاه های صنایع دستی ممتاز در نقشه گردشگری استان ها
مریم جلالی معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور هم گفت: در نقشه گردشگری استان ها کارگاه های صنایع دستی ممتاز برای تورهای گردشگری در نظر گرفته شود که علاوه بر جذابیت دیداری به انتفاع اقتصادی کمک می کند.
وی با اشاره به ظرفیت پایگاه های میراث جهانی و ملی و موزه ها برای راه اندازی بازارچه های صنایع دستی گفت: تمام پایگاه های میراثی و موزه ها موظفند پیوست صنایع دستی داشته باشند و استان ها بر اساس مزیت هویتی موزه این پیوست را طراحی کنند. همچنین اطلس ویژه صنایع دستی در استان ها برای نوروز طراحی شود.
جلالی گفت: سفره های هفت سین و افطار دستگاه ها باید محلی برای معرفی صنایع دستی استان باشد، همچنین در هتل ها و بوم گردی ها نیز باید از صنایع دستی استفاده شود.
وی افزود: بر اساس ابلاغ رئیس جمهوری، شهرداری ها و استانداری ها موظف شدند در مبادی ورودی شهرها، بازارچه های صنایع دستی ایجاد کنند. کارگروه سوغات ملی در معاونت صنایع دستی راه اندازی کردیم تا از ظرفیت سوغات استان ها به خوبی استفاده کنیم. مدیران کل استان ها، سوغات فرهنگی هر استان را با صنایع دستی پیوند بزنند و ما می توانیم از این ظرفیت برای رونق بازارچه های صنایع دستی استفاده کنیم.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور بیان کرد: افطار تا سحر جشنواره هنرهای سنتی و صنایع دستی برگزار شود، صنایع دستی، رکن اساسی هنرهای دینی است جشنواره هایی در این زمینه برگزار کنید.
شهرها و روستاهای جهانی در نوروز خودنمایی کنند
محمد حسین عسکرپور مدیرکل حمایت از تولید معاونت صنایع دستی در ادامه گفت: شهرها و روستاهای جهانی در نوروز می تواند خودنمایی کند.
وی افزود: معافیت مالیاتی برای سال آینده نداریم نرخ صفر درصد است و همه تولیدکنندگان صنایع دستی باید در سامانه جامع تجارت برای سال آینده فاکتور الکترونیکی لحاظ کنند و مدیران کل استان ها به واحدهای تولیدی اطمینان موضوع را اطلاع رسانی کنند.
فرزاد اوجانی مدیرکل دفتر بازاریابی، فروش و تجاری سازی معاونت صنایع دستی در ادامه گفت: در بازارچه های نوروزی صنایع دستی از توان بخش خصوصی استفاده و نظارت کامل انجام شود تا کالاهای صنایع دستی خارجی در بازارچه ها ارائه نشود.
تأمین امنیت گردشگران داخلی و خارجی
وحید سلطانی مدیرکل حراست وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: اولویت فعالیت این اداره کل، رضایتمندی گردشگران اعم از داخلی و خارجی است به همین منظور، هر عاملی که موجب نارضایتی گردشگران شود را همکاران حراست بررسی می کنند.
وی ادامه داد: گاهی اوقات موضوعاتی مانند نبود یا کمبود سرویس های بهداشتی و یا دپوی زباله ها و … می تواند موجبات نارضایتی گردشگران را به دنبال داشته باشد از این رو، نیروهای اداره کل حراست در استان ها و تمام مجموعه ها، تمامی عوامل احتمالی ایجاد نارضایتی و به سختی افتادن گردشگران داخلی و خارجی را بررسی و نسبت به برطرف کردن آن ها کمک خواهند کرد.
سلطانی اضافه کرد: این در حالی است که با توجه به اینکه امنیت گردشگران داخلی و خارجی برای ما مهم است در استان ها برنامه های بسیار خوبی در این باره انجام می شود.
وی بیان کرد: به طور حتم امنیت گردشگران داخلی و خارجی را تأمین می کنیم و در همین رابطه حراست تیم های مختلفی دارد که مسائل را رصد می کنند تا مشکلی برای گردشگران به وجود نیاید.
با ائمه جمعه جلسه بگذارید
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هم گفت: شورای فرهنگ عمومی مصوبات بسیار خوبی برای نوروز داشته که ۱۴ بند است و مدیران باید این موارد توجه داشته باشند و آن ها را اجرا کنند.
ضرغامی خطاب به مدیران وزارت میراث فرهنگی، اظهار کرد: شما میزبان میلیون ها نفر از گردشگران داخلی و خارجی هستید و هدف آن ها رفع خستگی و گرفتن انرژی مجدد و استراحت و تفریح است. باید بدانید با این افراد چگونه برخورد کنید. این در حالی است که این زمان، زمان تفریح و استراحت خودتان هم هست و از آن دارید صرف نظر می کنید. از این رو باید قصد قربت کنید و کارها را برای خدا انجام دهید.
وی ادامه داد: گاهی اوقات متأسفانه به نام دین کارهایی می شود که مردم را از اصل آن زده می کند. بزرگترین و مهمترین وظیفه ما آن است که نگاه خواص را تغییر دهیم. شما مدیران نیز باید در این حوزه ها شجاعت داشته باشید. در بسیاری از استان ها و شهرها، ائمه جمعه و شخصیت های دینی استان با سیاست های توسعه گردشگری همراه هستند و ۹۹.۹ درصد آن ها با نگاه های ما موافق هستند. با این حال وظیفه مدیرکل استانی ماست که با ائمه جمعه جلسه بگذارد و درباره مأموریت ها و اهداف این وزارتخانه با ایشان صحبت کند.
مصیبت زباله در اماکن گردشگری
این عضو کابینه دولت سیزدهم در ادامه صحبت های خود به اظهاراتش در آخرین جلسه هیئت دولت اشاره کرد و گفت: وقتی در جلسه دولت درباره مصیبت زباله ها در اطراف اماکن گردشگری صحبت کردم، آقای رئیسی دستور اکید داد تا مشکل توسط دستگاه های مسئول حل شود.
ضرغامی افزود: رئیس جمهوری دستوراتی را در این باره صادر کرد و به رئیس سازمان اداری و استخدامی دستور داد تا ساختاری ایجاد شود و این موضوعات سامان دهی شود.
وزیر میراث فرهنگی در ادامه به مساجد و نمازخانه های بین راهی اشاره کرد و افزود: متأسفانه برخی از مساجد و نمازخانه ها در ساعات غیر نماز بسته است. در حالی که این اماکن باید باز باشند. حداقل در اماکن گردشگری و فرهنگی و تاریخی باید نمازخانه ها باز باشند.
تابلوهای راهنمای اماکن تاریخی و گردشگری نصب شود
ضرغامی با انتقاد از عدم معرفی و اطلاع رسانی اماکن تاریخی و مراکز گردشگری اضافه کرد: اطلاع رسانی های ما هنوز ضعیف است. در طول مسیر یک گردشگر گاهی اوقات هیچ تابلویی نمی بیند تا او را به اماکن فرهنگی تاریخی راهنمایی کند. ۵۴ کاروانسرا را ثبت جهانی کردیم ولی در حوزه اطلاع رسانی آن ها به مسافران مشکل داریم.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ادامه داد: با وزارت راه در این باره توافق کردیم و مصوب شده است ۱۰ درصد در جاده ها تابلو بزنیم که تصویری از ظرفیت های گردشگری، اماکن تاریخی و صنایع دستی باشد و شرکت های تبلیغاتی نیز تبلیغ و حمایت کنند. من نمره خوبی به اطلاع رسانی و معرفی آثار و ظرفیت های مان در جاده ها نمی دهم.
وی با تاکید بر تقویت فعالیت های رسانه ای خطاب به مدیران وزارتخانه گفت: شما مدیران با خبرنگاران مصاحبه کنید، اطلاع رسانی کنید، با مردم حرف بزنید با مردم جلسه و نشست بگذارید و به کارهای آنان رسیدگی کنید. اگر کاری انجام نشد، عذرخواهی کنید و بابت آن توضیح بدهید. مدیران در خدماتی که به مردم باید ارائه شود، دو برابر وسواس به خرج دهند. پایگاه های ملی و جهانی آبروی ما هستند. مراقب باشید در نوروز مردم از خدمات خوبی برخوردار باشند.
اعلام شرایط فعالیت مراکز تاریخ و گردشگری در ایام نوروز
علی دارابی قائم مقام وزارت میراث فرهنگی نیز در بخش دیگری از این مراسم گفت: در مراسم به استقبال نوروز که امسال سومین دوره آن است، برنامه های سال گذشته را آسیب شناسی و برای سال آتی برنامه ریزی می کنیم.
وی به ثبت جهانی نوروز در سال ۱۳۸۸ و ثبت جهانی «افطاری و فعالیت های فرهنگی و اجتماعی وابسته به آن» در آذرماه سال جاری اشاره کرد و آن را اتفاقی بزرگ دانست که باید در ایام نوروز، برنامه های ویژه ای برایش تدارک دیده شود.
دارابی در ارتباط با ساعت کار مجموعه های تاریخی با بیان اینکه دستورالعمل جامعی تبیین شده است، ادامه داد: ویژه برنامه های نوروزی از ۲۴ اسفند آغاز می شود و تا نیمه فروردین ۱۴۰۳ ادامه دارد. در این ایام از ۱۰ تا ۲۱ میزبان بازدیدکنندگان هستیم.
قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی افزود: ۸۲۹ موزه فعال در کشور داریم که ۲۸۶ موزه، زیر نظر وزارتخانه هستند. همچنین با توجه به ۵۴ کاروانسرایی که امسال ثبت جهانی شد، تعداد سایت های جهانی در سراسر کشور به ۱۰۷ سایت رسیده که همراه پایگاه های ملی و محوطه های تاریخی در ایام نوروز به گردشگران خدمات می دهند.
وی ادامه داد: همچنین اماکن منتخب که امکان برگزاری مراسم تحویل سال را دارند، در نخستین روز سال جدید از ساعت ۴:۳۰ صبح به مردم خدمات ارائه می دهند.
به گفته دارابی، در «شب های قدر» ساعت بازدید اماکن تاریخی، موزه ها و پایگاه های ملی و جهانی از ۱۰ صبح تا ۱۷ است.
وی به تصویب و ابلاغ ارزشیابی هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سنتی و میراث داران تمدنی در شورابی عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد و افزود: در نوروز ۱۴۰۲ در سراسر کشور ۱۴۰۰ بازارچه صنایع دستی دایر شد و این رویه برای نوروز سال ۱۴۰۳ هم در دستور کار قرار دارد.
استفاده از ظرفیت همیاران میراث فرهنگی و انجمن خیرین میراث فرهنگی، توجه به روایتگری و جهاد تبیین، درختکاری در محوطه پایگاه های میراث فرهنگی و تدارک مکان هایی برای صرف غذای افراد دارای عذر شرعی از دیگر نکات مطرح شده از سوی دارابی در این مراسم بود.