9 اکتبر 2024 - 22:27

300 هزار هکتار از کانون های گرد و غبار دریاچه ارومیه تثبیت شد

29 ژوئیه 2015 - 09:30 dsfr.ir/yr83l

رییس کارگروه علمی ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: عملیات تثبیت کانون های گرد و غبار دریاچه ارومیه از اوایل اسفند سال 1393 آغاز و تا کنون حدود 300 هزار هکتار از این کانون ها تثبیت شده است اما وسعت آنها بسیار زیاد است.

مسعود تجریشی افزود: این میزان تثبیت کانون های گرد و غبار با اقدامات مختلفی مانند قرق کردن، کنترل چرای دام، کاشت درخت گز و گیاهان مقاوم به خشکی و شوری انجام شده است.

وی گفت: تثبیت کانون های داخل دریاچه ارومیه بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست و خارج آن جزو وظایف سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری است که عملیات تثبیت در هر 2 بخش آغاز شده و تا چند سال آینده نیز ادامه دارد. کاری که سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری انجام داده در حاشیه دریاچه است که عمده فعالیت آنها تثبیت کانون هایی است که به علت از بین رفتن پوشش گیاهی باعث تولید باد و بروز گرد و غبار شده است.

وی ادامه داد: به این منظور از اسفند ماه سال گذشته فعالیت های اجرایی تثبیت این کانون ها آغاز شد، برخی از این کانون ها قرق شدند به این معنا که دیگر اجازه ورود دام به مناطق را نمی دهند، تثبیت خاک در برخی مناطق را از طریق چاله کنی، کاشت درخت گز و درختانی که نسبت به شوری و کم آبی مقاوم هستند تا بتوانند از گرد و غبار جلوگیری کنند، انجام دادند.

تجریشی با بیان اینکه امسال و قطعا تا 2 سال آینده حجم زیادی از کانون ها تثبیت می شوند افزود: در داخل دریاچه 2 منطقه خطرناک از لحاظ کانون گرد و غبار وجود دارد یکی نزدیکی جاده سلماس-ارومیه در بخش آذربایجان غربی است که کارهای اجرایی آن آغاز شده است. این کانون دارای ماسه های بادی است که شروع به حرکت کرده است و وسعت حرکت آن بسیار زیاد است و زمانی که باد آغاز می شود دید را به کمتر از چندین متر می رساند و کارهای عمرانی را تقریبا غیر ممکن می کند.

وی ادامه داد: منطقه دیگر کانون خطرناک در داخل دریاچه ارومیه در شرق دریاچه نزدیک جزیره اسلامی است که گستره و وسعت آن بسیار بیشتر از کانون جاده سلماس است که اداره کل محیط زیست استان آذربایجان شرقی اقدامات تثبیت در آن کانون را آغاز کرده است.

تجریشی گفت: در گذشته تصور بر این بود که جهت وزش باد به سمت شرق دریاچه است اما اکنون با توجه به مطالعات و رصدی که انجام شده مشاهده می شود که بسیاری از این بادها به صورت محلی عمل می کنند و در بسیاری از مناطق در قسمت غرب بیشتر مشکل داریم تا قسمت شرق، یعنی خشک شدن دریاچه ارومیه موجب تغییر جهت و سرعت وزش باد شده است. برخی از مطالعات اولیه ای که انجام شده است نشان می دهد مقدار باد در برخی از ایستگاه ها تقریبا 2 برابر افزایش یافته است.

تجریشی گفت: این بحرانی است که باید بسیار جدی گرفته شود اما خوشبختانه این بادها تاکنون به سمت تبریز و ارومیه حرکت نکرده است اما اگر این کانون ها تثبیت نشوند و دریاچه آبدار نشود می تواند جامعه ای در حد یک میلیون نفر در حد منطقه ای و حداقل 6 میلیون نفر را به صورت ناحیه ای تحت تاثیر قرار دهد. با اقداماتی که در حال انجام است تا 2 سال آینده کانون های گرد و غبار دریاچه تثبیت می شوند.

دریاچه ارومیه، بزرگ ترین دریاچه داخلی ایران و دومین دریاچه آب شور دنیا است. آب این دریاچه بسیار شور است و بیشتر از رودخانه های زرینه رود، سیمینه رود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می شود. این دریاچه چند سالی است با بحران خشکی مواجه شده و بیش از 95 درصد آب خود را از دست داده است، اکنون ستاد احیای دریاچه ارومیه با تصویب 26 پیشنهاد در قالب مصوبه ای تلاش می کند این حوضه آبی ارزشمند را نجات دهد.

در همین راستا روز دوشنبه (پنجم مرداد) مسوول دفتر نمایندگی نظام مهندسی کشاورزی شهرستان سلماس گفت: اجرای طرح فرهنگی احیای دریاچه ارومیه در 120 روستای حوزه دریاچه در شهرستان سلماس شروع شده است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « ایرنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1