استفاده از زباله سوز منوط به تفکیک زباله از مبدا است

27 آوریل 2016 - 09:50 dsfr.ir/c71y7

استفاده از زباله سوز منوط به تفکیک زباله از مبدا است
exireno.ir
جداسازی سطل زباله های تر و خشک

روزانه 38 هزار تن پسماند در شهرها و 11 هزار تن در روستاها، یعنی در مجموع 49 هزار تن پسماند عادی تولید می شود، اما بازیافت زباله و استفاده از زباله سوزها منوط به تفکیک پسماند از مبدا است.

"رییس گروه پسماند سازمان حفاظت محیط زیست"

مهسا رضایی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرگزاری ایرنا افزود: 70 درصد زباله های ما تر است که ارزش چندانی ندارد بنابراین اگر بخواهیم از زباله سوز و یا به اصطلاح همه چیز سوز استفاده کنیم، حجم عظیمی انرژی باید صرف شود تا این میزان رطوبت پسماندها کاهش یابد که مقرون به صرفه نیست.

وی اظهار کرد: در استان های شمالی می توانیم کمپوست داشته باشیم، مشروط بر این که هم ضوابط استاندارد داشته باشند هم تفکیک از مبدا انجام شود، اگر بتوانیم در کنار آن از صنایع بازیافتی حمایت کنیم، قطعا کار با شتاب بیش تری پیش خواهد رفت. واقعیت این است که در استان های شمالی کشور، زمین از ارزش بالایی برخوردار است از این رو یافتن زمین برای نصب سیستم بازیافت به دشواری انجام می شود اما از سوی دیگر متاسفانه در بهترین مناطق مانند مناطق حفاظت شده و در بهترین جاها مانند کنار سواحل که شیرابه به طور مستقیم وارد آب می شود، انبوه پسماند را می بینیم.

به گفته رییس گروه پسماند سازمان حفاظت محیط زیست، تمامی این موارد به آموزش، بومی سازی فناوری و مدیریت کامل بر برنامه ریزی ها نیاز دارد چون کاملا به هم مرتبط هستند. رضایی اظهار کرد: باید بر مبنای قانون رفتار کنیم، مدیریت پسماندهای عادی بر عهده شهرداری ها و خارج از شهر بر عهده دهیاری ها و بخشداری ها است، اما در آیین نامه، بندهای مختلفی آمده که که وزارت کشور را ملزم به تهیه شیوه نامه هایی در این خصوص می کند و سازمان حفاظت محیط زیست هم طبق ماده 23 قانون پسماند نه تنها ناظر بر اجرای قانون است که در مدیریت هم نقش دارد.

وی ادامه داد: به عبارت دیگر، در تمام کمیته هایی که تشکیل می شود، برای تدوین شیوه نامه ها در خصوص مدیریت پسماندهای عادی به طور تنگاتنگ در کنار وزارت کشور قرار داریم، از جمله این همکاری ها می توانیم به تفاهم نامه همکاری میان سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت کشور، تهیه سند آسیب شناسی کلان شهرها و مدیریت پسماندهای ساحلی اشاره کرد. ابعاد سیاست گذاری کار در سازمان محیط زیست دیده می شود و سمن ها می توانند نقش بسزایی در فرهنگ سازی داشته باشند.

رییس گروه پسماند سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در زمینه مدیریت پسماندها کارهای مثبت زیادی انجام شده است، مشکلات زیادی وجود دارد اما نباید همیشه نیمه خالی لیوان را دید، یکی از مشکلات مهمی که در استان های شمالی داریم، این است که اصلا اعتبار وجود ندارد.

به گفته رضایی، فرهنگ سازی در زمینه کاهش پسماندها و حل این معضل اهمیت دارد و در این راستا باید از سمن ها حمایت شود زیرا می توانند در آموزش و فرهنگ سازی فعال و تاثیرگذار باشند.

رضایی همچنین تامین مکان مناسب برای دفن، تجمیع و یا تبدیل زباله به کمپوست را یک نیاز دانست و ادامه داد: علاوه بر تامین مکان، فناوری هم بسیار مهم است. صرف اینکه بخواهیم پسماند یک منطقه را با هر فناوری امحاء کنیم درست نیست، حتی اگر قرار است از زباله سوز استفاده شود، بهتر است از بهترین نوع آن باشد، زیرا باید از یک فناوری استفاده کنیم که چند سال دیگر نخواهیم مشکلات آن را هم حل کنیم.

رضایی گفت: کشوری مانند ژاپن چون زمین کم دارد در سیستم زباله سوز بسیار پیشرفته است ولی استفاده از زباله سوز منوط به تفکیک زباله از مبدا است که نیاز به فرهنگ سازی و حمایت دارد.

1