26 آوریل 2024 - 08:42

استان اصفهان رکورددار اقامتگاه های بوم گردی

13 می 2017 - 11:30 dsfr.ir/qx032

استان اصفهان رکورددار اقامتگاه های بوم گردی
بوم سرا
اقامتگاه بوم گردی خانه جواهری، بویین میاندشت، غرب استان اصفهان

مدیرکل دفتر همکاری و توافق های ملی #گردشگری گفت: در کشور 536 اقامتگاه بوم گردی وجود دارد که بیشترین تعداد آن ها در استان #اصفهان واقع شده است.

محمدعلی فیاضی مدیرکل دفتر همکاری و توافق های ملی گردشگری در گفتگو با خبرنگار مهر تعداد اقامتگاه های بومی در کشور را 536 واحد برشمرد و گفت: اگر برای آموزش فعالان اقامتگاه های بوم گردی اعتبار به ما تخصیص داده شود، امر آموزش آن ها در اولویت است ولی هنوز این اعتبار داده نشده است. برگزاری دوره های آموزشی را موسسات آموزشی بر عهده می گیرند و یا کسانی که در این حوزه خوب کار کرده و با سابقه هستند. افرادی که عمدتا در حوزه روستایی بیشترین تجربه در توانمندسازی را داشته اند، براساس بسته های آموزشی تهیه شده در اولویت هستند. ما سعی می کنیم که اول تربیت مدرس انجام گیرد بعد از آن برای آموزش فراگیر در مناطق روستایی به خصوص اقامتگاه های بوم گردی اقدام شود. بسته های آموزشی دیگر اما کوتاه مدت نیز تعریف شده که بحث ظرفیت سازی ذهنی به منظور توانمندی سازی جوامع محلی در آن مد نظر است و برای آن هم چهار موسسه دارای تجربه انتخاب شده اند تا در 76 روستایی که طرح ضربتی اشتغال منتخب شده اند اجرا شود.

وی درباره الزام گذراندن دوره های آموزشی برای متولیان اقامتگاه های بوم گردی و درجه بندی آنها نیز گفت: در حال حاضر باید آن ها را آموزش دهیم بعد که ارتقا پیدا کردند به سمت استانداردسازی برویم مقدمه هر کاری برای ما آموزش و بعد استانداردسازی است.

فیاضی همچنین در پاسخ به سوالی درباره سیستم رزرواسیون و کسب اطلاع از اقامتگاههای بوم گردی از طریق وب نیز بیان کرد: گروهی از افراد انتخاب شده اند و در حال تکمیل کردن بانک اطلاعاتی اقامتگاهها هستند در تلاشیم اطلاعات، مشخصات و مکان جغرافیایی آن ها نیمه اول سال در سایت سازمان میراث فرهنگی قرار داده شود.

وی درباره اینکه سازمان میراث فرهنگی در طراحی سایت های گردشگری موفق عمل نکرده است گفت: این سایت در اختیار واحد IT است گروهی از فارغ التحصیلان دانشگاه علامه این کار را بر عهده گرفته اند و از آن ها می خواهیم که این سایت را پس از بارگذاری به روز کرده و مسئولیت آن را نیز به عهده بگیرند. آن ها این کار را شروع کرده اند و اکنون اطلاعات حدود 300 مرکز اقامتی با عکس جمع آوری و تکمیل شده و به زودی هم وارد سامانه خواهد شد.

مدیرکل طبیعت گردی کشور در پاسخ به سوالی درباره اینکه یکی از موارد در تعریف اقامتگاه های بوم گردی داشتن معماری بومی است اما در برخی از اقامتگاه ها این شاخصه رعایت نمی شود توضیح داد: آیا همه هتل های 2 ستاره دارای ضوابط یک هتل دو ستاره هستند؟ ما دستورالعملی داریم که سیاست ها و ساز و کارها در آن نوشته شده و مدیران میراث فرهنگی در استان ها هم مجری این کار هستند و مطابق آن به اقامتگاهی مجوز می دهند. بازدید و دادن مجوز بر عهده ادارات کل میراث فرهنگی استانهاست و مدیران بحث نظارت پایش و ساماندهی را انجام می دهند.

وی افزود: در معاونت گردشگری ما نظارت عالی داریم و کارها را برون سپاری کرده ایم. اگر موردی بوده که بر خلاف تعاریف و دستورالعمل ها عمل کرده و مجوز بوم گردی گرفته است می توانید اطلاع دهید تا مورد بررسی قرار گیرد. ادارات کل موظف هستند که این موضوع را با هم تطبیق دهند. اگر در این میان کسی تخطی کند از اداره کل استان پاسخ می خواهیم شاید نیاز باشد، از تهران برای بررسی بیشتر کارشناس بفرستیم. ممکن است اقامتگاهی صلاحیت داشتن مجوز بوم گردی را نداشته باشد بنابراین باید اداره کل سریعا آن را حذف کند و یا مجوز خانه مسافر به آن بدهد چون خانه مسافرها ضوابط خاصی را ندارند.

فیاضی در پاسخ به این که برخی از اقامتگاه ها خانه مسافرهای تزئین شده ای هستند که مجوز بوم گردی گرفته اند توضیح داد: گاهی می بینید اقامتگاه المان های لازم را ندارد گاهی هم می بینید که یک اقامتگاه، خانه قدیمی و بومی هست اما چیدمانش، آن طور مناسب نیست که به بوم گردی نزدیک باشد بخشی از این مشکل به واسطه عدم آموزش مسئولان اقامتگاه هاست به همین دلیل آموزش ها را اجباری کرده ایم.

وی درباره اینکه کارشناسان طبیعتگردی آن مکان را دیده و با دادن مجوز موافقت کرده اند گفت: اگر موارد خاصی سراغ دارید مکتوب اعلام کنید تا از استان سوال کنیم. ما تا کنون چهار دوره برای کارشناسان طبیعتگردی دوره های آموزشی برگزار کرده ایم. در هر استانی کارشناس نظارت بر تاسیسات گردشگری داریم که این افراد نیز به کمک می آیند.

فیاضی درباره اینکه هر استان یک کارشناس طبیعتگردی دارد که در راستای تغییرات استانی بسیاری از آن ها ممکن است با وجود شرکت در دوره های آموزشی جابه جا شوند هم بیان کرد: کارشناس طبیعتگردی باید یک نفر باشد اگر این کارشناس در استانی تغییر کند به دلیل ضعف آن مدیرکل است اتفاقا نامه ای به رئیس سازمان میراث فرهنگی نیز نوشته ایم کارشناسانی که برایشان هزینه شده و دوره های آموزشی برگزار کرده ایم در این سمت باقی بمانند و یا اینکه اگر در هر حوزه دیگری هم وارد می شوند باز از این دانش خود بتوانند استفاده کنند. اما اگر این افراد در جایگاه خودشان بمانند حتما می شود از آنها استفاده بهینه تری کرد. با این وجود عمدتا کارشناسان طبیعتگردی ثابت هستند.

دبیر کمیته ملی طبیعت گردی کشور گفت: استان اصفهان با 130 اقامتگاه بوم گردی دارای بیشترین اقامتگاه است استانهای قم، آذربایجان غربی و کهگیلویه و بویر احمد هر کدام تنها یک اقامتگاه و استانهای آذربایجان شرقی، اردبیل، خوزستان، مرکزی، هرمزگان و همدان دو اقامتگاه بومی دارند.

وی درباره اینکه برخی از استانها با وجود داشتن ظرفیت ایجاد اقامتگاه بومی، فاقد چنین تاسیساتی هستند نیز گفت: باید این موضوع را از ادارات کل استان ها پیگیری کرد.

1