اثرات برگزاری کنوانسیون راهنمایان گردشگری جهان در ایران

28 فوریه 2017 - 10:00 dsfr.ir/846lc

اثرات برگزاری کنوانسیون راهنمایان گردشگری جهان در ایران
میثم رودکی / دنیای سفر
بازدید راهنمایان گردشگری از موزه ملی ایران

برگزاری #کنوانسیون #راهنمایان #گردشگری که ایران میزبانی آن را از سال 2015 به دست آورد، برای ایران واجد چه اهمیت ها و ویژگی هایی است؟

آن سوی اقیانوس اطلس و در فرودگاه های آمریکا جلو ورود ایرانیان به خاک آمریکا گرفته شد، تعدادی دیپورت شدند و برخی حتی برای چندین ساعت در بازداشت پلیس ماندند. این اخبار و تصاویری بود که در سه، چهار روز گذشته از ایالات متحده مخابره می شد؛ اقداماتی که به دلیل دستور دونالد ترامپ مبنی بر منع اجازه ورود اتباع ایران و شش کشور دیگر به آمریکا انجام شد.

هم زمان اما در این سوی جهان، شش روز است که 16 راهنمای گردشگری برجسته آمریکایی به عنوان نمایندگان اصلی انجمن راهنمایان گردشگری ایالات متحده برای شرکت در یکی از مهم ترین رویدادهای گردشگری جهان به تهران آمده اند و در حال آشناشدن با جذابیت های ایران هستند و هم زمان عکس و خبر دیدنی ها و امنیت ایران را برای مخاطبان خود در آمریکا به اشتراک می گذارند؛ موضوعی که آرش نورآقایی، رئیس هیئت مدیره کانون سراسری انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری ایران از آن این گونه یاد می کند: «درست زمانی که ترامپ ایرانی ها را از سفر به کشورشان منع می کند، تعدادی از تأثیرگذارترین آدم های گردشگری آمریکا در ایران و در کنار پرچم ما در حال تبلیغ کشور ما برای مخاطبانشان هستند، این وضعیت خودش گویای بسیاری نکات است». این 16 فرد آمریکایی البته تنها نیستند، آنها فقط تعدادی از 320 راهنمایان گردشگری هستند که از 45 کشور دنیا به ایران آمده اند تا کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری را در تهران برگزار کنند؛ کنوانسیونی که از آن با عنوان بزرگ ترین و مهم ترین گردهمایی راهنمایان جهان یاد می شود و رویدادی است که هر دوسال یک بار و زیر نظر مستقیم فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری (WFTGA) در یکی از کشورهای عضو برگزار می شود.

اما برگزاری این کنوانسیون که ایران میزبانی آن را از سال 2015 به دست آورد، برای ایران واجد چه اهمیت ها و ویژگی هایی است؟

هر کنوانسیون شامل سه مرحله پیش از سفر، سفر و پس از سفر می شود که میزبان برای هر کدام از این مراحل تورها و برنامه ریزی هايي را سامان می دهد تا رضایت خاطر میهمانان خود را جلب کند. این رویداد تأثیر بسزایی در رشد صنعت گردشگری و آشنایی مردم جهان با کشورهای میزبان خواهد داشت، بنابراین همواره تلاش میزبانان بر این است که بیش ترین تعداد راهنمایان از کشورهای مختلف را گرد هم جمع کنند. برگزارکنندگان ایرانی هم برای این کنوانسیون در مرحله پیش از سفر بازدید از قزوین، زنجان و همدان را تدارک دیدند، در مرحله سفر میهمانان در تهران مستقر هستند و با جذابیت های پایتخت آشنا می شوند و در مرحله پس از سفر، راهی کاشان، یزد، اصفهان و شیراز می شوند.

البته هم زمان با برگزاری هر دوره از کنوانسیون، انتخابات و رأی گیری میان کشورهایی که به مرحله نهایی صعود کرده اند برای میزبانی دوره بعدی نیز انجام می شود. نمایندگان کاندیداها که غالبا از میان راهنمایان و فعالان گردشگری آن کشور برگزیده شده اند، در مقابل چشمان هیئت مدیره و دیگر راهنمایان، کشور خود را به بهترین نحو معرفی می کنند. در نهایت پیروزی میزبانی از آن کشوری است که بیشترین رأی حاضران را کسب کند.

به گفته برگزارکنندگان هدف مهم کنوانسیون جهانی، ایجاد ارتباط میان راهنمایان گردشگری، افزایش دانش و ارتقای حرفه ای راهنمایان براساس تعاملات بین المللی است. این یکی از مهم ترین دستاوردهای هر کنوانسیون محسوب می شود که استانداردهای لازم گردشگری براساس دیدگاه های افراد متخصص این صنعت، مورد بازبینی و نتیجه گیری قرار می گیرد. «کانون انجمن های صنفی کارگری راهنمایان گردشگری سراسر کشور» (IFTGA) با تلاش اعضای خود و تنها در اولین حضور به عنوان یکی از اعضای فدراسیون جهانی در سال 2015 توانست به این میزبانی بزرگ دست پیدا کند. آنها برای این میزبانی، شعار: «مردمانی مهربان، آغوشی باز، تاریخی کهن و پررمز» را برگزیده اند.

برای پرسیدن درباره اهمیت های دیگر برگزاری این رویداد مهم گردشگری جهان در ایران به سراغ «محسن حاجی سعید»، دبیر کنوانسیون راهنمایان گردشگری در سال 2017 و آرش نورآقایی، رئیس هیئت مدیره کانون سراسری انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری ایران؛ دو نفر از اصلی ترین چهره های برگزاری این کنوانسیون، رفتیم و از آنها پرسیدیم این اتفاق برای کشور ما چه اهمیتی دارد؟ این پاسخ آنها به این پرسش است.

محسن حاجی سعید، دبیر کنوانسیون راهنمایان گردشگری در سال 2017: «کنوانسیون به دلیل اینکه زیر نظر فدراسیون جهانی برگزار می شود و بزرگ ترین فوروم راهنمایان عضو سازمان جهانی گردشگری است، از ابعاد زیادی به خصوص برای کشوری مانند ما واجد اهمیت است. به ا ین خاطر روی این نکته تأکید دارم برای کشور ما، چون شاید بعضی کشورهای اروپایی که به لحاظ میزان گردشگران ورودی وضع بسیار خوبی دارند چنین رویدادی برای آنها خیلی مهم نباشد، هرچند همین کشورها هم همیشه تلاش می کنند این میزبانی را به دست بیاورند، اما به هرحال میزبانی از این کنوانسیون برای ما اهمیت ویژه ای دارد، چراکه در مرحله گذار هستیم؛ مرحله گذار از تصویر ایران ناامن به ایران امن، در این مسیر باید نگاه افراد تأثیرگذار در حوزه گردشگری جهان را تغییر دهیم. کسانی که برای این کنوانسیون به ایران آمده اند مشاوران اصلی مردم جهان در این حوزه هستند، مدرس گردشگری و رؤسای تشکل های مهم صنعت توریسم هستند، به همین دلیل وقتی آمدند و از نزدیک ایران را دیدند آن تصویر غیرواقعی ساخته شده از ایران در ذهن و نگاهشان شکسته می شود، این یکی از اهداف اصلی و ملی ما در این زمینه بود.

فدراسیون راهنمایان گردشگری از سال 1985 و برای اینکه بتواند راهنمایان گردشگری را ارتقا داده و آموزش بدهد تشکیل شد، چون معتقدند راهنمایان سفرای گردشگری هستند 32 سال تجربه پشت این تشکل خوابیده است و حالا ما می توانیم این تجربه را به راهنمایان خودمان در ایران انتقال دهیم. درمجموع باید تأکید کنم که برگزاری این کنوانسیون دو مزیت ویژه برای ما در ایران دارد؛ یکي اینکه تصویر و تعریف درستی از ایران دیده نشده که تصویرش خراب شده به سفرای گردشگری جهان نشان بدهیم و دوم اینکه بتوانیم راهنمایان گردشگری خودمان را براساس استانداردهای بین المللی آموزش بدهیم. این یک فرصت طلایی برای 150 راهنمای گردشگری ایران است که با هزینه ای بسیار اندک آخرین استانداردهای جهانی این صنعت را بیاموزند. بی تردید این آموزش ها برای مسائل صنفی این همکاران ما بسیار مهم است.»

آرش نورآقایی، رئیس هیئت مدیره کانون سراسری انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری ایران: «برگزاری این کنوانسیون در ایران از چندین جنبه برای ما مهم است، اول اینکه جنبه تبلیغاتی بسیار مفیدی برای کشور خواهد داشت. دقت کنید که در روز افتتاحیه کنوانسیون حضور دبیرکل سازمان جهانی جهانگردی و رئیس جمهور ایران چه بازتاب گسترده ای در رسانه های داخلی و جهانی داشت؛ این یک پیام بسیار امیدبخش از ایران به جهان است. علاوه بر این آمدن بیش از 320 راهنما از 45 کشور دنیا که قرار است 12 روز در ایران بگردند و با جاذبه ها و زیرساخت های ما آشنا بشوند نیز بُعد مهم دیگر ماجراست. واقعیت این است که برخی از این راهنمایان پیش از آمدن به ایران، به دلیل تصویری که از ایران در ذهن داشتند می ترسیدند، ولی حالا که آمدند و زیرساخت های ما را دیدند، بسیار راضی هستند و رضایت را در چهره تک تک شان می توان دید. این موضوع اهمیت بسیار ویژه ای دارد. ما در دو سال گذشته در صدر اخبار جهانی در حوزه راهنمایان گردشگری دنیا بودیم، در این مسیر برند سازی خوبی کرده ایم و اتفاقات جنبی مهمی رخ داده است، تجربه همکاری بسیار مفیدِ بخش خصوصی با بخش دولتی، همکاری معاونت گردشگری و وزارت امور خارجه با ما عالی بود و برای همه کسانی که خواستیم، ویزا گرفتیم. در روزهای آینده هم قرار است حدود 210 نفر از این راهنمایان که از ملیت های مختلف دنیا هستند، با یک پرواز اختصاصی به دیدن شهرهای اصفهان و یزد و شیراز بروند. روی بدنه هواپیمایی که قرار است این افراد را جا به جا کند، شعار سازمان ملل درج خواهد شد. اما فارغ از این قضیه، نفس اینکه 210 نفر از حدود 40 کشور دنیا در آسمان امن ایران پرواز کنند، موضوعی بسیار مهم و واجد اهمیت به لحاظ بُعد تبلیغاتی برای کشورمان است».

1