سناریوی #تجارت کنونی بر دو پایه اساسی و مهم استوار است؛ ساختار شبکه ای انعطاف پذیر و یکپارچگی فزاینده مصرف کننده.
گردشگری به عنوان صنعتی که حدود 10 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص داده و با توجه به ساختار دانش بنیان و اطلاعات محور آن، در مقایسه با دیگر صنایع خدماتی ارتباط زیادی با حوزه تجارت الکترونیک دارد. زمینه هایی همچون اطلاع رسانی صحیح و به روز، رزرواسیون خطوط هوایی و هتل ها و سیستم های مربوطه (CRS/ GDS)، برنامه های کاربردی برای ابزارهای همراه و ... از جمله مواردی هستند که ارتباط تنگاتنگ حوزه های تجارت الکترونیک و گردشگری را با یکدیگر به خوبی نشان می دهند. از این منظر باید بیشتر در مورد ارتباط این دو حوزه با یکدیگر مطالعه و بررسی داشته باشیم و بعد از شناسایی پتانسیل های موجود در هر کدام از این دو حوزه، از این پتانسیل ها برای دیگری استفاده کنیم.
روند فناوری اطلاعات در گردشگری
سناریوی تجارت کنونی بر دو پایه اساسی و مهم استوار است؛ ساختار شبکه ای انعطاف پذیر و یکپارچگی فزاینده مصرف کننده. اگر یکی از این دو مورد را به چرخه عمر گردشگر اضافه کنیم، با توجه به تحرک و پویایی گردشگر، مورد دیگر می تواند اجزای مختلف مورد نیاز گردشگر را با بخش های مختلف شرکت خدمات دهنده و تولید کننده مرتبط سازد. این عبارت به این معنا است که با قرار گرفتن گردشگر در یک ساختار شبکه ای انعطاف پذیر، خصوصیت دیگر آن شبکه که همانا یکپارچگی مصرف کنندگان است، می تواند گردشگر را با بخش های مختلف شرکت های خدمات دهنده این حوزه مرتبط ساخته و از این طریق نیازهای مختلف او را برطرف سازد. بالعکس، اگر گردشگر با مصرف کنندگان دیگر در یک محیط ادغام شود، ساختار منعطف شبکه ای در آن محیط می تواند نیاز های مختلف گردشگر را مرتفع کند. بدیهی است که این فرآیندها مرزهای شرکت را با هدایت به سمت کاربردهای B2B2C توزیع شده، پشتیبانی از تعاون و همکاری شرکت ها و حمایت از ارتباطات موبایلی با مصرف کننده، درهم خواهد شکست. تکنولوژی مبتنی بر این زیرساخت فراگیر و نافذ، برای مصرف کننده غیرقابل رویت خواهد بود و در عین حال اطلاعات در خانه، محل کار و حتی در طول سفر نیز در دسترس خواهند بود. در چنین سناریویی سیستم فناوری اطلاعات باید شرایط زیر را دارا باشد:
- از فرمت های اطلاعات ناهمگون و متباین و نیز از توابع کسب و کار مختلف و منابع دیتای توزیع شده پشتیبانی کند. چنین سیستم هایی باید برای انواع مختلفی از موجودیت های شرکت کننده با توجه به تفاوت های عملکرد آن ها محاسبه شوند و پاسخگو باشند.
- با توجه به توسعه های مبتنی بر عملکرد و موقعیت جغرافیایی، باز و قابل اندازه گیری باشد. این توسعه ها از چرخه عمر مصرف کنندگان تازه وارد و نیز از تمام بخش های این کسب و کار حمایت می کنند.
- در عین فراهم سازی استقلال و تمایز کامل برای مصرف کنندگان خود، رفتارهای تعاونی و همکاری محور را با تهیه و عرضه ابزارهای سطح بالا برای عرضه کنندگان به همان اندازه پیکربندی شبکه های پویا، بهسازی کند.
- سرویس های ثابت و متحرک را گردآوری کند و دسترسی چندکاناله را به سرویس هایی که توسط نقش آفرینان گوناگون تهیه شده اند فراهم کند.
- از رابط های کاربری و سفارشی سازی در بهره برداری گسترده از مدل سازی کاربر، با توجه به رفتارهای کاربر و شناخت کامل همه جوانب او از جمله جنبه های احساسی، حمایت و پشتیبانی کند.
اثرات تکنولوژی
تحقیق و توسعه در حوزه کاربردهای گردشگری، نتایج قابل توجهی را در موضوعات مطروحه نشان می دهد. طبیعی است که چنین فعالیت هایی، یک رویکرد و هدف مبتنی بر هوش مصنوعی را دنبال می کنند. تکنولوژی های استفاده شده در این رویکرد می توانند در کاربردهایی مانند برنامه ریزی و زمان بندی سفر، سیستم های راهنمای بازدیدکنندگان، قیمت گذاری، مزایده ها یا مدیریت گردش کار برای پشتیبانی بازارهای تعاونی به کار گرفته شوند. انتظار می رود که بعضی از تکنولوژی ها بتوانند اثرات مهم و عمیقی را داشته باشند. از جمله این اثرات مهم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استخراج اطلاعات: پورتال های اطلاعات گردشگری هنوز به طور وسیعی مبتنی بر اطلاعات ساختارنیافته هستند. مساله مهم و حیاتی در سیستم های توزیع شده در حال توسعه (مانند وب)، دسترسی به اطلاعات با فرمت های مورداستفاده انسانی و تبدیل آن به یک فرمت ساختاریافته است.
- جمع آوری اطلاعات: این فرآیندها می توانند روی منابع اطلاعاتی ساختاریافته یا نیمه ساختاریافته، ساخته شوند. ایجاد این فرآیند، سیستم را در سطحی قرار می دهد که پرس و جوهای مبتنی بر استخراج و ترکیب اطلاعات را پاسخ دهد.
- ارائه اطلاعات: حوزه گردشگری و میراث فرهنگی، یک حوزه کاربردی ممتاز برای تکنیک های هوشمند ارائه اطلاعات است.
- پیشنهادها: سیستم های پیشنهاددهنده، محصولات را پیشنهاد و اطلاعات موردنیاز مصرف کنندگان را برای تسهیل روند تصمیم گیری فراهم می کنند. صنعت گردشگری نشان داده چگونه تجارت الکترونیک، می تواند ساختار یک صنعت را تغییر دهد و در این فرآیند، فرصت های شغلی و کسب وکار جدید را راه اندازی کند. لازم است این موضوع بیش از گذشته در کشور مورد توجه قرار گیرد که شاهد به وجود آمدن موقعیت های جدید برای ایجاد اشتغال و افزایش سطح درآمد از گردشگری باشیم.