مرز باجگیران برای مسافران ایرانی بسته شد

17 اوت 2016 - 16:10 dsfr.ir/fl8q3

مرز باجگیران برای مسافران ایرانی بسته شد
هم میهن
محور ترانزیتی قوچان باجگیران

مسافران چاره ای جز تردد از مرز لطف آباد ندارند. همچنین به دلیل جلوگیری از ورود کامیون های خالی ایرانی، گمرک ایران نیز متقابلا اجازه ورود کامیون های خالی ترکمن را لغو کرده است.

"مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین المللی"

محمدجواد عطرچیان با اشاره به وضعیت ترانزیت ایران و ترکمنستان در سال گذشته اظهار داشت: در سال 94 بالغ بر 92 هزار و 300 دستگاه کامیون ایرانی به مقصد ترکمنستان تردد داشته اند که از این میزان 85 هزار و 300 دستگاه به مقصد ترکمنستان و هفت هزار دستگاه به ماورای ترکمنستان برای ترانزیت و به مقاصد قزاقستان، تاجیکستان و قرقیزستان رفته اند. همچنین 29 هزار کامیون ترکمنی به ایران تردد کرده اند که از این تعداد 24 هزار دستگاه به مقصد ایران بوده و 5 هزار دستگاه به صورت ترانزیت به مقصد ترکیه از ایران عبور کرده اند.

وی افزود: مرز باجگیران که در گذشته روی کامیون های ایرانی بسته شده بود بر روی مسافران ایرانی نیز بسته شد؛ به همین خاطر مسافران چاره ای جز تردد از مرز لطف آباد ندارند. از طرفی کامیون های خالی ایرانی اجازه ورود برای ترانشیپمنت و بارگیری ندارند که با توجه به اصل رفتار متقابل، گمرک جمهوری اسلامی ایران نیز اجازه ورود به کامیون های ترکمن خالی برای ترانشیپمنت و سایر موارد را لغو کرده است.

مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین المللی با اشاره به واکنش همزمان دولت های قرقیزستان و ازبکستان به اقدام ترکمنستان علیه ناوگان ایران گفت: در حال حاضر کامیون های قزاقی، ازبکی و قرقیزی به دلیل درخواست های زیاد برای ارسال بار به ترکمنستان در بندر عباس کمیاب شده اند و دولت های این دو کشور نیز با توجه به معطلی بار خود به طور مشترک اعتراض خود را نسبت به این اقدام ترکمنستان علیه ناوگان ایرانی اعلام کرده اند.

عطرچیان تصریح کرد: در حال حاضر هیچ کامیون ایرانی پشت مرز سرخس و لطف آباد نمانده است و رانندگان با صاحب کالاهای قرقیزی و ازبکی مشکل خود را برطرف کرده اند.

گفتنی است؛ این عوارض از روز دوشنبه گذشته (18 مردادماه) از سوی طرف ترکمنی و فقط برای کامیون های ایرانی ترانزیتی وضع شده و ترکمن ها به اخذ عوارض 160 دلاری از کامیون های کمتر از 20 تن و عوارض 260 دلاری از کامیون های بالای 20 تنی ایرانی به عنوان حق ترانزیت (عبور) کشورشان اقدام کرده اند و علاوه بر آن به ازای هر یک کیلومتر تردد نیز یک دلار از همه کامیون های ایرانی دریافت می کنند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1