28 مارس 2024 - 17:00
آخرین وضعیت هتلداری در ایران؛

هتلداران ورشکست می شوند؟

22 نوامبر 2016 - 12:00 dsfr.ir/bq646

هتلداران ورشکست می شوند؟
pintapin.com
هتل خورشید مشهد

صنعت گردشگری و هتلداری اگرچه در کشور ما نوپاست و راه صد ساله را در پیش دارد اما در همین حال نیز از مشکلاتی رنج می برد که موجبات ورشکستگی هتلداران را فراهم می آورد.

در حال حاضر هتلداری در کشور هنوز نتوانسته جایگاه اصلی خود را پیدا کند. ضمن اینکه در حال حاضر که در دوران پس از برجام به سر می بریم اکثر کشورها تمایل دارند تا با رفت و آمد به ایران زمینه های سرمایه گذاری را فراهم سازند. البته پس از برجام وضعیت کسب و کار در صنعت هتلداری اندکی بهبود یافته است. این وضعیت علاوه بر مسافران داخلی، برای توریست ها نیز فضای مطلوب تری را فراهم آورده است.

در این میان، هتلداری که در تمامی کشورهایی که از پیشینه تاریخی برخوردارند به صنعت بدل شده اما در ایران هنوز به نیمه راه خود نیز نزدیک نشده است.

پیش از این قرار بود که تعرفه هتلداری آزاد شود. البته این صحبت از زبان معاون رئیس جمهور شنیده شد. مهر ماه سال جاری بود که مسعود سلطانی فر رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در خلال صحبت های خود در همایش بین المللی سرمایه گذاری در صنعت گردشگری از آزادسازی نرخ هتل ها در آینده ای نزدیک خبر داد. او در رابطه با موضوع نرخ گذاری هتل ها اظهار داشت: ساز و کار و مقدمات آزادسازی نرخ فراهم شده و به زودی شاهد رقابتی شدن قیمت ها در هتل های ایران خواهیم بود.

از سوی دیگر مشکل دیگری با نام خانه های مسافر در این حوزه مطرح است که چندی پیش رئیس اتحادیه هتل ها و هتل آپارتمان های استان تهران نیز به آن اشاره کرد. محمدعلی فرخ مهر با انتقاد از تصمیم سازمان میراث فرهنگی مبنی بر ایجاد "خانه های مسافر"، نه تنها این اقدام را بلای جان صنعت هتلداری در ایران دانست بلکه آن را به "سم مهلکی" برای ادامه فعالیت این حرفه خطاب کرد.

از آنجایی که خانه های مسافر مصوبه داخلی سازمان میراث فرهنگی در دولت قبل بود و با توافق بخش خصوصی انجام شد، در همین میان فعالان حوزه هتلداری امیدوارند که هرچه سریع تر تغییراتی در خصوص این تصمیم اعمال شود.

تصمیم برای ایجاد خانه های مسافر آنجایی گرفته شد که در مقطع زمانی میزان مسافرت ها به اوج رسید. به همین خاطر سازمان میراث فرهنگی در دولت قبل تصمیم گرفت خانه های مسافر در اختیار مسافران قرار گیرد. اگرچه این تصمیم مربوط به زمان و مکان خاصی بود اما به بسیاری از استان ها تسری پیدا کرد.
 
قرار بر این بود این خانه ها زمانی که مسافرت ها به اوج می رسد و در شش استان که با کمبود هتل مواجه بودند، مورد استفاده قرار گیرند اما در پی اخذ این تصمیم، محدودیت استانی برداشته شده و ایجاد خانه های مسافر به پدیده ای در سراسر کشور تبدیل شد.

موضوعی که بیش از پیش این اتفاق را برای هتلداران تلخ تر می کرد، خدماتی بود که این خانه ها را به شکل سریع تری در اختیار مسافر قرار می داد. به این صورت که اگر یک فرد اتاق خالی در منزلش داشته باشد می تواند از طریق سامانه ثبت نام کند و مجوزهای لازم را بگیرد. این معضل ضربه آخر را به فعالان این بخش وارد کرد و مسلما بار سنگینی را بر دوش صنعت هتلداری خواهد گذاشت که شاید این صنعت نوپا نتواند آن را به این سادگی حمل کند.

در حال حاضر به دلیل نبود هتل های درجه 1 و 5 ستاره در پایتخت معضل افزایش خانه های مسافر پر رنگ تر جلوه می کند.

رئیس اتحادیه هتل ها و هتل آپارتمان های استان تهران در این باره می گوید: یکی از مسائلی که باید هتلداران در استان تهران به آن توجه ویژه ای داشته باشند گام برداشتن در جهت استانداردسازی است.

بنابراین با وجود اتفاقات پیش آمده انگیزه برای کشش به سمت ساخت هتل روز به روز کاهش می یابد. این موضوع علاوه بر اینکه برخی را از ساخت هتل های خود منصرف می‎ کند بلکه بسیاری دیگر را ادامه فعالیت در این حرفه منصرف می کند.

از طرفی آزادسازی تعرفه هتلداری نیز مسئله ای است که شاید مردم و مسافران را به سمت خانه های مسافر سوق دهد. آزادسازی نرخ هتل ها موضوعی نیست که بتوان به راحتی درباره آن تصمیم گیری کرد، زیرا تجربه در ایران ثابت کرده است که آزادسازی نرخ ها به معنای افزایش قیمت ها خواهد بود. با توجه به اینکه درآمد سالیانه مردم افزایش چشمگیری پیدا نکرده است، آنها به کاهش هزینه ها تمایل دارند و به دنبال آن هستند که از امکانات گردشگری با قیمتی متناسب و امکاناتی مناسب برخوردار شوند.

فعالان حوزه گردشگری با وجود اتفاقات پیش آمده و چالش های پیش رو، هنوز مشخص نیست که قرار است چه بلایی بر سر هتلداری ایران بیاید. تاکنون سیاست های حوزه گردشگری به گونه ای نبوده که اتفاقات خوبی را در این حوزه رقم بزند تا بتواند علاوه بر رضایت داخلی مورد جلب توجه توریست ها شود.

« دنیای سفر » این نوشته را از « پارسینه » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1