با حضور نماینده ی مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی برگزار شد:

نشست شورای سیاست گذاری پویش پاسداری آذربایجان غربی

25 ژوئن 2016 - 14:00 dsfr.ir/mb3tn

نشست شورای سیاست گذاری پویش پاسداری آذربایجان غربی
سینا پسران افشاریان
آغاز به کار پویش پاسداری از محیط زیست در آذربایجان غربی

نخستین نشست شورای سیاست گذاری پویش پاسداری از میراث فرهنگی و طبیعیِ استان آذربایجان غربی با حضور نماینده ی مردم شهر ارومیه، مسؤولانی از سازمان حفاظت از محیط زیست و کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، و برخی دبیران و فعالان سازمان های مردم نهاد در حوزه گردشگری، میراث فرهنگی، معماری و محیط زیست در موزه تاریخ طبیعیِ شهر ارومیه تشکیل شد.

نخستین نشست شورای سیاست گذاری پویش پاسداری از میراث فرهنگی و طبیعیِ استان آذربایجان غربی با حضور نماینده ی مردم شهر ارومیه در مجلس شورای اسلامی، دکتر هادی بهادری، مسؤولانی از سازمان حفاظت از محیط زیست و کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، و برخی دبیران و فعالان سازمان های مردم نهاد در حوزه گردشگری، میراث فرهنگی، معماری و محیط زیست در موزه تاریخ طبیعیِ شهر ارومیه تشکیل شد.

امین سلمانیان، مسؤول پویش پاسداری استان، ضمن بیان اهداف پویش، به مشکلات محیط زیستی و میراث فرهنگی و نقش پویش به عنوان پشتیبانِ این دو حوزه اشاره کرد. او وجود ریزگردها در جنوب و جنوب غرب کشور، خشک شدن تالاب گاوخونی و پیامد آن برای شهر اصفهان و مشکلات دریاچه ارومیه و خطر خشک شدنش را به عنوان نمونه ای از مشکلاتی نام برد که هستی سرزمینی ایران را به خطر انداخته است و مبارزه با آنها نیازمند عزمی ملی است.

این فعال محیط زیستی مواردی چون از دست دادن تنوع زیستی، نشست های پیاپی زمین، از دست دادن خاک و کاهش روزافزون منابع آب های زیرزمینی و نابودی میراث فرهنگی، که هویت ایرانیان را شکل می دهد، را به عنوان آسیب هایی جبران ناپذیر که عواقب وسیع و فاجعه باری خواهد داشت عنوان کرد و افزود: پویش در نظر دارد با پر کردن خلاء ارتباط میان نهادهای مدنی و نمایندگان مجلس شورای گامی تعیین کننده را برای حل مشکلات محیط زیستی و میراثی استان بردارد.

خسرو فری، معاون سابق میراث فرهنگی و استاد دانشگاه در زمینه ی مرمت، در رابطه با اهمیت میراث فرهنگی و محیط زیست به عنوان دو بطن مهم جامعه، گفت: اقشار مختلف مردم نسبت به مسائل و مشکلات محیط زیست و میراث فرهنگی حساس شده و این حساسیت مردم در انتخابات اخیر مجلس شورای اسلامی ظهور و بروز پیدا کرده است و نامزدهای مجلس در کنار بحث ها و برنامه های اقتصادی و سیاسی خود به بحث های فرهنگی در محیط زیست پرداختند.

وی افزود: محیط زیست و میراث فرهنگی دو بال توسعه پایدار کشور هستند و امید است مسؤولان و دولت از حساسیت مردم به این دو موضوع مهم به عنوان یک فرصت توجه کرده و بهره برداری نمایند.  این کارشناس حوزه ی میراث فرهنگی گلایه کرد: با توجه به امکانات اندک سازمان میراث فرهنگی کشور بایستی به همکاری و همسویی با نهادهای دیگر همچون شهرداری، شورای شهر، به خصوص انجمن ها و سازمان های مردم نهاد، که بازوان اجرایی هستند، توجه کافی شود.

هادی بهادری، نماینده ی ارومیه در مجلس شورای اسلامی، در خصوص اهمیت تشکیل پویش پاسداری میراث فرهنگی و محیط زیست و نقش همدلی نمایندگان استان گفت و به کم توجهی به میراث فرهنگی و محیط زیست در کشور اشاره کرد.

وی بر اهمیت حفظ آثار برای نسل های بعد تأکید کرد و توجه به میراث فرهنگی و محیط زیست را برای آیندگان ضروری دانست. بهادری گچ بری های محراب مسجد جامع را مثال زد که به عنوان میراثی فرهنگی بایستی مورد توجه قرار گیرد. او افزود: بایستی بین مردم و آثار تاریخی رابطه ای دوستانه ایجاد نماییم و فرهنگ سازی در جهت حفظ آثار انجام گیرد.

این نماینده ی مجلس شورای اسلامی در خصوص محیط زیست و احیای دریاچه ارومیه و باز شدن کانال های پل شهید کلانتری با توجه به مطالعات کاملی که در سال 80 انجام شده، تأکید کرد. وی هم چنین به مصرف بی رویه آب و آبخوان ها و نشست زمین های دشتی، به خصوص در منطقه ی سلماس، اشاره کرد که باعث از بین رفتن گونه های جانوری و گونه های گیاهی می شود و در این خصوص به اهمیت آگاه سازی مردم با توجه نقش مهم افکار عمومی در حمایت و حفاظت از محیط زیست و میراث فرهنگی، مصرف آب و احیای دریاچه تأکید نمود. او به مصرف بی رویه آب که 5/2 برابر استاندارد است اشاره کرد و به نیاز همکاری در تشویق مردم به رعایت و استفاده درست از آب بویژه در کشاورزی تأکید کرد.

بهادری حفظ خانه ها و بناهای قدیمی را ضروری دانست و به ساخت محوطه ی زمین های ارتش بر اساس نقشه ی پارک و محیط تفریحی برای مردم اشاره کرد و همکاری ارتش در جهت حفظ منطقه و داشتن رفتار مسؤولانه را الزامی دانست. وی همچنین به نقش مهم شورای شهر در جهت حفاظت و پیگیری درختان اشاره و درخواست پیگیری درختان سوخته ی زمین های ارتش را کرد.

در پایانِ نشست، لطیفه مبین، عضو کمیته ی محیط زیست شورای شهر، به زباله های شهری و اهمیتِ تهیه ماشین های زباله سوز اشاره کرده و بر ضرورتِ آموزش تأکید کرد.

گفتنی است پویش پاسداری از میراث فرهنگی و طبیعی به دست شماری از کنشگرانِ حوزه های میراث فرهنگی و محیط زیست و با هدفِ پشتیبانی از نامزدهایی در انتخاباتِ اخیر مجلس شورای اسلامی شکل گرفت که پیشینه ی دفاع و پشتیبانی از میراث فرهنگی و زیست بوم را داشته باشند؛ برای این حوزه ها دارای برنامه باشند یا آمادگی تنظیم برنامه هایی در این خصوص را داشته باشند؛ و تعهدهای همکاری با پویش را بپذیرند. این پویش در حال حاضر در 15 استانِ کشور دارای هسته ی مرکزی است که هر کدام در دو حوزه ی میراث فرهنگی و محیط زیست مشکلات را گردآوری کرده و پس از کارشناسی و رسانه ای کردن، در نشست هایی که با نمایندگان دارند، به آنها ارائه می کنند تا از ظرفیت مجلس شورای اسلامی برای حل این مشکلات استفاده شود.

پویش استان آذربایجان غربی در ادامه ی فعالیت خود از همکاری دیگر نمایندگان استان در مجلس شورا نیز بهره خواهد برد.

1