مقام های ایتالیا برای مقابله با هجوم گردشگران و کنترل رفتار مسافران در مقاصد گردشگری به تنظیم مقررات مختلفی روی آورده اند.
به گزارش «دنیای سفر»، بر اساس گزارش سازمان گردشگری سازمان ملل متحد، در سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۵۰ میلیون نفر از ایتالیا بازدید کردند که با کل جمعیت این کشور فاصله زیادی ندارد. در نتیجه، ایتالیا موضع خود را برای مقابله با ازدحام گردشگر تشدید کرده است، به طوری که اعمال هزینه های ورودی و محدودیت هایی برای ظرفیت بازدیدهای گروهی در ونیز در سال ۲۰۲۴ از جدیدترین مقرراتی است که در این راستا اعلام شده است.
علاوه بر این، اخیرا وقوع چند اتفاق باعث شده است این کشور اروپایی به اعمال سیاست هایی برای مبارزه با تخلفات بازدیدکنندگانِ بدرفتار، روی بیاورد. برای مثال یک گردشگر در سال ۲۰۲۳ در فواره چندصدساله «تروی»، که یکی از مشهورترین مقاصد گردشگری «رم» به شمار می رود، شنا کرد. این اتفاق به اندازه ای تأثیرگذار بود که مقامات این شهر به فکر محدود کردن دسترسی به این بنای تاریخی بودند. با این حال، مانند درخواست های قبلی برای قرار دادن یک حصار شیشه ای در اطراف فواره به منظور حفاظت از آن در برابر گردشگران بدرفتار، پس از اینکه کارشناسان گفتند قرار دادن حصار دید بازدیدکنندگان به چشمه را مختل می کند، این ایده کنار گذاشته شد. البته مقامات در سال ۲۰۱۹ برای «پلکان اسپانیایی» قانونی وضع کردند که به موجب آن، ساکنان و گردشگران نمی توانند حتی برای عکس گرفتن روی پله ها بنشینند و اگر در حال نشستن روی پله ها دیده شوند، گردشگران با خطر پرداخت ۲۵۰ یورو جریمه مواجه می شوند.
«بی بی سی» در گزارشی نوشت ایتالیا فقط با مشکل بدرفتاری گردشگران مواجه نیست، بلکه با معضل ازدحام گردشگران نیز دست و پنجه نرم می کند.
«ویکتوریا کوتورنا»، متخصص ارتباطات که حدود دو سال در «رم» ساکن بوده است، توضیح داد: «وقتی برای نخستین بار به رم نقل مکان کردم، نمی توانستم با تعداد گردشگرانی که فارغ از ساعات مختلف روز در خیابان ها حرکت می کردند، کنار بیایم. وقتی فصل پربازدید به پایان رسید، اما تعداد گردشگران تغییری نکرد. در ماه اکتبر، به وضوح با واقعیت مواجه شدم، چیزی به اسم «فصل فراغت از گردشگران» در ایتالیا وجود نداشت. مردم به لطف آب و هوای خوب ایتالیا بدون توجه به ماه های مختلف سال به این کشو سفر می کنند.»
«کوتورنا» تصدیق می کند که گردشگری سهم عمده ای در اقتصاد ایتالیا دارد. در واقع، گردشگری بیش از ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی ایتالیا را به خود اختصاص می دهد، به طوری که از هر ۹ شغل در این کشور، یک شغل مربوط به حوزه گردشگری است. این کارشناس توضیح داد: «با این وجود ازدحام گردشگران در ایتالیا یک مشکل است. به عنوان مثال، پیاده روها در رم بسیار باریک هستند، بنابراین با این همه گردشگر، نمی توان به راحتی در خیابان ها رفت و آمد کرد. مسئله چالش برانگیز دیگر حمل و نقل عمومی است. مردم در اتوبوس ها و قطارهای مترو همچون ساردین در قوطی له می شوند. مشکل زباله که بماند.»
با این وصف، مقامات شهر ونیز در ماه دسامبر اعلام کردند که از ژوئن ۲۰۲۴، ظرفیت گروه های بازدیدکنندگان در ونیز به ۲۵ نفر در هر گروه محدود خواهد شد و رهبران تور دیگر مجاز به استفاده از بلندگو برای ارتباط با اعضای گروه خود نخواهند بود. مقامات در بیانیه ای اعلام کردند که استفاده از این ابزارها در شهرها و جزایر مجاور نیز ممنوع خواهند شد. همچنین به عنوان بخشی از قوانین جدید، از گردشگران خواسته می شود که دیگر در هنگام عبور از پل های شهر مکث نکنند.
در کومونه «پورتوفینو»، گردشگران می توانند به دلیل «درنگ کردن» بیش از حد در هنگام گرفتن سلفی جریمه شوند. در تابستان، بازدیدکنندگان «ساردینیا» باید برای استفاده از ساحل از طریق یک اپلیکیشن نوبت رزرو کنند. همچنین، در سراسر ایتالیا اجاره های کوتاه مدت به شدت مورد نظارت قرار می گیرد. برای مثال، در فلورانس، مجوز جدید اقامت کوتاه مدت به طور کامل در مرکز شهر ممنوع شده است تا به آزادسازی مسکن برای مردم منطقه کمک کند، که این کار به نوبه خود می تواند مشکل گردشگری بیش از حد را کاهش دهد، چراکه به این ترتیب مکان های کمتری برای اقامت مسافران وجود خواهد داشت.