کاروانسرای شاه عباسی کرج به مزایده گذاشته شد

22 ژانویه 2024 - 14:40 dsfr.ir/6x6dw

کاروانسرای شاه عباسی کرج به مزایده گذاشته شد
کاروانسرای شاه عباسی کرج
کاروانسرای شاه عباسی کرج به مزایده گذاشته شد

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز گفت: کاروانسرای شاه عباسی برای بهره برداری به مزایده گذاشته شد.

به گزارش «دنیای سفر»، رحیم خاکی روز یکشنبه یک بهمن ۱۴۰۲ اظهار کرد: آگاهی مزایده این بنا در تاریخ ۲۵ دی توسط صندوق احیا و بهره برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی در روزنامه کثیرالانتشار کسب و کار منتشر شده است و سرمایه گذاران می توانند تا هفت بهمن در مزایده شرکت کنند.

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز با بیان اینکه این کاروانسرا با شماره ثبت ۱۳۶۸ در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است، اظهار کرد: موقعیت قرارگیری کاروانسرای شاه عباسی در شهر کرج شرایط بسیار مناسبی برای بهره برداری به عنوان مرکز فرهنگی، گردشکری دارد.

خاکی با بیان اینکه این کاروانسرا با کاربری پارک موضوعی صنایع دستی - گردشگری به مزایده گذاشته شده گفت: کاروانسرای شاه عباسی بنایی متعلق به دوران صفوی است که بهره برداری از آن تأثیر بسزایی در حمایت از هنرمندان صنایع دستی در کرج و رونق گردشکری فرهنگی دارد.

کاروانسرای شاه عباسی کرج

کاروانسرای شاه عباسی کرج

مختصات:
۳۵٫۸۰۹۹۶۳° شمالی - ۵۱٫۰۰۱۱۰۷° شرقی
نوع بنا: کاروانسرا
شمارهٔ ثبت: ۱۳۶۸
تاریخ ثبت ملی: ۲۲/۰۱/۱۳۵۶
سال های مرمت: ۱۳۸۸
کاربری: کاروانسرا
دیرینگی: دوره صفوی
دورهٔ ساخت اثر: دوره صفوی
کاربری کنونی: سفره خانه سنتی و از جاذبه های گردشگری کرج
مالک فعلی اثر: وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

کاروانسرای شاه عباسی کرج بنایی سنگی-آجری مربوط به دوران صفویه است که در شهر کرج در استان البرز و در سمت جنوب شرقی میدان شاه عباسی جای گرفته است. این کاروانسرای تاریخی در ۲۲ فروردین ۱۳۵۶ با شماره ۱۳۶۸ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

پیشینه کاروانسرای شاه عباسی کرج

 تصویری قدیمی از کاروانسرا متعلق به دههٔ ۱۳۳۰ خورشیدی که نمای راهرو ورودی و گوشهٔ شمال غربی را نشان می دهد.

کاروانسرای شاه عباسی کرج متعلق به دوران صفویه بوده و بین سال های ۱۰۷۸ تا ۱۱۰۹ قمری در زمان شاه سلیمان صفوی ساخته شده است. این بنا دارای بیش از ۳۰۰۰ متر مربع مساحت است. کاروانسرای شاه عباسی کرج را می توان یکی از ارزشمندترین آثار دوره صفویه دانست که در شاهراه ابریشم قرار داشته است.

کاربری کاروانسرای شاه عباسی کرج

این کاروانسرا در ابتدای ساخت برای کاروان ها و مرکب هایشان به عنوان مکان استراحت بوده و در اوایل دوران قاجاریه تبدیل به پادگان یا قلعه نظامی شد و در اواخر دوران قاجار نیز به عنوان مدرسه (موسوم به فلاحت) از آن استفاده می شده است.

مساحت کل بنا ۳ هزار متر مربع و مساحت حیاط میانی ۹۰۰ متر مربع است. ورودی کاروانسرا نیز از ایوان شمالی است. پیرامون حیاط میانی آن ۲۱ حجره ایوان دار برای استراحت مسافران و پنج بارانداز برای نگهداری کالا و جایگزینی همراهان و نگهبانان کاروان ها در نظر گرفته شده است. در ساخت این بنا از سنگ، آجر، چوب و کاهگل استفاده شده است.

1