باستان شناسان پس از حدود سه ماه کاوش در محوطه «ازبکی» در دشت نظرآباد استان البرز، درحالی در جست وجو یک محوطه «عصر آهن III» یا «ماد» بودند، که یک سازه معماری متفاوت را شناسایی کردند. گمان اولیه آن ها بر این است که این سازۀ خشتی به دوره «هخامنشی» ها تعلق داشته باشد.
به گزارش «دنیای سفر»، محوطه باستانی ازبکی در نظرآباد استان البرز واقع شده است، حدودا در ۸۰ کیلومتری تهران. این محوطه، شامل یک تپه بلند به نام «ازبکی» و تعدادی تپه کوتاه تر به نام های «گوموش تپه»، «جیران تپه»، «یان تپه»، «مارال تپه»، «دوشان تپه» و «تپه تختگاه» است.
این محوطه باستانی که در یک ملک شخصی واقع شده است، نخستین بار سال ۱۳۷۷ به سرپرستی «یوسف مجیدزاده» کاوش و آثاری از دوره ماد، عصر آهن II و III (دو و سه) در آن شناسایی شد. آن کاوش ها تا سال ۱۳۸۴ ادامه داشت و قدمت محوطه تا حدود ۹ هزار سال تخمین زده شد.
اکنون پس از گذشت حدود ۲۰ سال باستان شناسان به محوطه ازبکی بازگشته اند. آن ها در جست وجو مادها بودند، اما به یافته های جدیدی دست پیدا کردند؛ سازه ای خشتی با معماری متفاوت از دوران ماد، که احتمال می دهند هخامنشی باشد. هرچند برای تأیید این فرض لازم است نتیجه آزمایش های کربن ۱۴ مشخص شود.
باستان شناسانی که نزدیک به سه ماه «دوشان تپه»، یکی از هفت تپه اقماری محوطه ازبکی را کاوش کردند، روزهای پایانی کار را می گذارنند، اما کارگرها خیلی وقت است که قهر کرده و رفته اند. مهرداد ملک زاده، سرپرست کاوش باستان شناسی دوشان تپه می گوید: «چون حقوق نگرفتند، رفتند.» کاوش ها اما با نیروهای داوطلب و کارشناسان باستان شناسی ادامه پیدا کرد. بودجه کاوش یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان تعیین شده بود، اما به گفته سرپرست کاوش ۸۰ درصد آن هنوز پرداخت نشده است.
باستان شناسان که در جست جو بقایای مادها حفاری در «دوشان تپه» را آغاز کردند، نخست یک کارگاه ۱۰ در ۱۰ در نزدیکی کارگاه «یوسف مجیدزاده» باز کردند. آن ها هنگام کاوش با پرچین سنگی مواجه شدند و در ادامه به یک دیوار خشتی رسیدند که باستان شناسان را بر آن داشت تا کارگاه را کمی بزرگتر کنند. کاوش ها در بخش هایی به خاک بکر رسید، اما در سمت دیگر، باستان شناسان را به ادامه کار در فصل های بعدی ترغیب کرده است. حالا پرسش های تازه ای ایجاد شده و این احتمال مطرح شده است که یک دوره به توالی تاریخی محوطه ازبکی اضافه خواهد شد.
مهرداد ملک زاده سرپرست هیأت کاوش باستان شناسی دوشان تپه به خبرنگارانی که به بهانه پایان این فصل از کاوش، در محوطه ۹هزارساله ازبکی حضور داشتند، درباره اهمیت این محوطه، یافته های آن و ضرورت ادامه کاوش ها و مطالعات باستان شناسی ازبکی، گفت: یکی از دوره های مهم فرهنگ و تاریخ ایران، پیش از دوره هخامنشی ها، دوره مادهاست. مادها آنچنان که جغرافیای تاریخی به ما می گوید دو مرکز مهم داشتند؛ یک مرکز حکومتی که در غرب ایران واقع شده است، پای الوندکوه که همان «هگمتانه» معروف است و دیگری هم «ری» است. در متن های یونانی نیز آمده است که «ری بزرگترین شهر مادستان». در واقع هگمتانه پایتخت سیاسی مادها و ری مرکز فرهنگی آن ها بود، دوره تقریبا کمتر شناخته شدۀ تاریخ و فرهنگ ایران باستان، اما کاری که مادها کردند این بود که مقدمۀ تاریخ فرهنگیِ برآمدن شاهنشاهی جهانی، هخامنشی و پارسی بودند.
این باستان شناس بیان کرد: باستان شناسی دوره ماد تابع پاره ای از مشکلات است و هگمتانه هنوز آنچنان که باستان شناسان امید داشتند پاسخ های کافی را در اختیار نگذاشته است.
ملک زاده ادامه داد: از حدود ۶۰ - ۷۰ سال پیش چند محوطه استاندارد و معیار دوره ماد حفاری شده است، مثل نوشیجان تپه ملایر، گودین تپه کنگاور و باباجان تپه نورآباد، که اطلاعات بسنده ای در اختیار باستان شناسان از تطور فرهنگی عصر آهن III یا دوره ماد، قرار داده است. همیشه یکی از پرسش های باستان شناسان این بود که مواد فرهنگی مناطق شرقی تر ماد به مرکزیت ری چگونه است و چه پازل های فرهنگی را می تواند برای ما پر کند، اما ری باستان متاسفانه به زیر شهر تهران رفته است و عملا امکان پیگیری کاوش های باستان شناسی، آنچنان که محل عنایت باشد وجود ندارد، مثلا نمی توانیم املاک و مستغلات بزرگ را بخریم، چون پلاک های ثبتی در تهران خیلی خیلی گران هستند.
سرپرست هیأت کاوش باستان شناسی دوشان تپه افزود: از حدود ۳۰ - ۴۰ سال پیش مشخص شد که یکی از ایستگاه های شاه راه خراسان بزرگ، چند منزل قبل از ری، «ازبکی» است که دارای مواد فرهنگی دوره ماد بوده است که شاید شبیه آن ها را در ری می توانستیم بجوییم. بنابراین از نظر فهم تاریخ معماری و شهرسازی ایران، محوطه ازبکی به پرسش های اساسی ما درباره شکل گیری معماری دوره هخامنشی و دوره های ماقبل آن و نهادهای حکومتی که می توانند در این دوره ها تکامل پیدا کنند و تاریخ هنر و معماری این دوره، می تواند پاسخ هایی بدهد.
او کاوش های یوسف مجیدزاده در اواخر دهه ۷۰ را که شش فصل ادامه پیدا کرد و دژ مادی، گورستان و سازه های معماری عصر آهن II و III را یافت، یادآور شد و گفت: محوطه ازبکی نماد فرهنگی استان البرز است و مقامات این استان جاه طلبی های معقولی دارند تا این محوطه را ثبت جهانی کنند، اما ثبت جهانی باید منوط باشد به کیفیت و کمیت اطلاعات علمی. آقای مجیدزاده مقاله ها و کتاب هایی درباره ازبکی چاپ کرده اند، ولی به هر حال ۲۰ سال از آن زمان گذشته است، ولی دانش در این سال ها متوقف نشده است، به ویژه آن که سختگیری های یونسکو بسیار نیاز دارد در این زمینه تولید محتوا داشته باشیم. بنابراین قرار شد در این فصل کاوش، بافت هایی را حفاری کنیم و اطلاعات تازه تری را به دست آوریم، کتاب هایی را بیشتر به زبان انگلیسی تهیه کنیم تا اهمیت این مجموعه فرهنگی را در سطح بین المللی مطرح کنیم، تولید محتوا داشته باشیم تا پرونده فربه و شایسته ای برای ثبت جهانی محوطه ازبکی تهیه شود. ازبکی به شکل بالقوه ای این ارزش را دارد، به دلیل بافت معماری که در تپه ازبکی پیدا شده است و تنوع فرهنگی که در دیگر تپه های اقماری آن وجود دارد و مجموعه ای از تطور فرهنگی این بخش از ایران را از هزاره ششم و هفتم قبل از میلاد تا اواسط دوره اسلامی، تیموری و صفوی می تواند کامل کند.
ملک زاده ادامه داد: آقای مجیدزاده در کارگاهی که بقایای آن هنوز موجود است سه لایه معماری معرفی کرد؛ معماری مادی و دو لایه معماری سفال خاکستری. ما هم در جست وجوی نمونه های شبیه آن، یک کارگاه جدید در «دوشان تپه» باز کردیم و در لایه های بالایی بافت معماری مربوط به کوچ نشینان را یافتیم و بعد به یک لایه معماری مستحکم رسیدیم که یک ضلع هفت متری دارد و احتمالا یک ضلع هفت متری دیگری هم باید داشته باشد و احتمالا فضای بزرگی است که تا این مرحله از کاوش ها، سه ونیم متر از ارتفاع آن هنوز زیر خاک است. براساس شناخت از معماری این دوره و حفاری هایی که در نوشیجان و زیویه داشتیم، احتمالا بلندی این دیوار حدود ۱۰ متر باشد.
این باستان شناس معتقد است: این سازه معماری با چنین عظمتی را مردم عادی مادی نمی توانستند ساخته باشند، احتمالا نهادی آن را ساخته است. ما امیدواریم در فصل های آینده کارگاه های بعدی را باز کنیم تا پلان این ساختمان کاملا شناخته شود. اگر معبری را شناسایی کنیم و بتوانیم بافت شهری این محوطه را بازسازی کنیم، برگ جدیدی به تاریخ معماری ایران اضافه کنیم.
ملک زاده درباره شگفتی کاوش در دوشان تپه (محوطه ازبکی) گفت: ما در جست وجوی بقایای عصر آهن III یا ماد، کاوش های دوشان تپه را آغاز کردیم، ولی به سازه ای دست یافتیم که با توجه به موارد مشابه احتمال می دهیم معماری آن به دوره هخامنشی مربوط باشد، به دلیل اینکه خشت های هخامنشی مربع شکل است و ما در دوشان تپه خشت های ۳۵ در ۴۰ سانتی متر یافته ایم. امیدواریم آزمایش های کربن ۱۴ و OSL به تاریخ گذاری این محوطه کمک کند. اگر چنین باشد به توالی استقراری که آقای مجیدزاده قبلا معرفی کرده بودند، یک دوره تاریخی می توانیم اضافه کنیم.
به گفته سرپرست هیأت کاوش باستان شناسی دوشان تپه، هنوز کاربری معماری یافته شده مشخص نشده است. اما در پلان این دوره، دیوارهای موازی شناسایی شده و براساس ژئورادار و ژئوالکتریک، که انجام شده، اتاق هایی با راهرویی احتمالی شناسایی شده است، و با درنظر گرفتن نتیجه کاوش های محوطه های مشابه، اگر چنین باشد احتمالا با یک انبار در دوشان تپه مواجه باشیم.
نظر باستان شناسان بر این است که اگر سازه معماری یافته شده انبار باشد احتمالا تأسیسات حکومتی دیگری باید در نزدیکی آن وجود داشته باشد.
ملک زاده به برخی مواد یافته شده از این فصل کاوش اشاره کرد و افزود: در دوشان تپه استخوان های جانوری پیدا شده است که پس از مطالعه آن می توانیم بازسازی معیشت آن دوره را انجام دهیم. به نظر می رسد آن ها گاوهای بزرگ اهلی داشتند. همچنین گیاه باستان شناسی انجام شده است تا دریابیم از چه گیاهانی در آن دوره استفاده می کردند. در این محوطه جو دوسر و جو اهلی پیدا شده است.
این باستان شناس در پاسخ به این پرسش که در این فصل از کاوش ها آیا تبلت و خطی یافت شده است؟ گفت: متاسفانه در معماری این دوره حتی در تخت جمشید هم به غیر الواح سلطنتی، تبلتی پیدا نکرده ایم. خیلی خوش شانس خواهیم بود اگر مدرک نوشتاری پیدا کنیم، اما فقط این موضوع برای ما مهم نیست، پلان، یک دنیا اطلاعات مهم به ما می دهد و اگر معبری در فضاهای اطراف آن پیدا کنیم می توانیم براساس بازسازی شیوه چیدمان فضاهای معماری به سمت بازسازی طبقات اجتماعی و موضوعات مربوط به آن برویم.
سرپرست هیأت کاوش باستان شناسی دوشان تپه همچنین درباره کاوش در «جیران تپه» یکی دیگر از هفت تپه اقماری محوطه ازبکی، اظهار کرد: دو کارگاه کوچک برای تکمیل مطالعات باز کردیم، چهار گور عصر آهن و چند گور اسلامی شناسایی شد. امیدواریم با مطالعات باستان استخوان شناسی و ژنتیک به نتایج بیشتری از این محوطه دست یابیم.
ملک زاده درحالی که پایان این فصل کاوش در این محوطه باستانی اعلام شده است، درباره ادامه کاوش ها، اظهار کرد: هنوز معلوم نیست کاوش ها تا چند فصل دیگر ادامه یابد، ولی پیش بینی می شود این محوطه به پنج فصل کاوش نیاز داشته باشد، کمتر از آن امکان پذیر نیست. آقای مجیدزاده در محوطه ازبکی حدود شش فصل کاوش کردند و در برخی فصل ها حدود ۳۰۰ کارگر داشتند، درحالی که ما در این فصل کمتر از ۲۰ کارگر داشتیم که وسط حفاری، قهر کردند و رفتند، چون حقوق نگرفتند و ما از نیروی داوطلب جوان باستان شناس استفاده کردیم.
عکس ها از سمیه حسنلو، خبرنگار ایسنا