14 دسامبر 2024 - 19:33
گزارشی از کسب و کار تالارهای پذیرایی

صنفی که چراغش هرگز خاموش نیست

27 ژوئیه 2015 - 16:30 dsfr.ir/y883v

ماه رمضان که تمام شود، بازار جشن هایی چون ازدواج رونق می گیرد. تالارهای عروسی در این میان از همه خوشحال تر خواهند بود، زیرا دیگر هیچ مکانی برای برگزاری جشن هایی از این قبیل باقی نمانده و خانواده ها می مانند و لیست بلند بالای تالارها و اینکه باید از بین شان انتخابی داشته باشند.

از طرفی امروزه مرگ نیز بهانه ای برای حضور در تالارهاست. بنابراین حتما شما هم با ما هم داستان خواهید شد چرا که شاید سالانه حداقل یک بار گذرتان به تالارهای پذیرایی افتاده؛ گاهی با کوهی از اندوه در غم از دست دادن عزیز و گاهی با دریایی از شادی با بهترین آرزوها برای پیوندهای ازدواج. هرچند نباید فراموش کنیم بازار دید و بازدیدهای موردی مثل ولیمه حجاج یا حتی جشن تولد و دیدارهای خانوادگی هم در این اماکن همواره گرم است.

اما در این بین ممکن است خودمان برای استفاده از خدمات یکی از این واحدهای صنفی یاد شده کوچه به کوچه یا محله به محله به دنبال مناسب ترین شان طی طریق کرده و بارها از خود پرسیده باشیم، چگونه باید به دنبال بهترین باشیم و هزینه های این تالاهار چگونه محاسبه می شود؟

قبل از اینکه وارد بحث اصلی یعنی چگونگی انتخاب تالارها شویم بد نیست بدانید به طور کلی تالارهای پذیرایی بر اساس امکانات و تجهیزاتی که در اختیار دارند به 3 بخش عمده تقسیم می شوند که بدون تردید هر کدام هزینه های خاص خود را می طلبند.

1- تالارهای سطح شهر
2- تالارهای داخل هتل ها
3- باغ تالارها

اگر به این تقسیم بندی توجه داشته باشید، در می یابید که اگرچه هر 3 نوع تالار همان رستوران های خودمانی هستند که به مرور زمان و تغییر سبک زندگی مردم کمی شاخه کسب و کارشان را تغییر داده و خدمات ارائه شده را صرفا بر فروش غذا تنظیم نکرده اند؛ اما همین خدماتی که به دنبال آن هستیم، توانسته 3 گروه عمده در این صنف یعنی تالارهای پذیرایی ایجاد کند و مبنایی برای تعیین صورت حساب نهایی باشد. بنابراین نباید فراموش کنیم که معمولا هزینه تالارهای سطح شهر مناسب تر از دیگر انواع تالارهاست، چون در 2 گروه باقیمانده نوع خدمات و البته امکانات فضایی کمی متفاوت شده و همین موضوع می تواند در سنگین شدن صورت حساب شما دخیل باشد.

یکی از فاکتورهای مهم در تعیین هزینه های برگزاری مراسم در تالارها روز برگزاری مراسم است. به طور کلی هزینه ورودی تالارها در روزهای مختلف هفته متفاوت است، به این صورت که این عدد از 200 هزار تومان تا نزدیک به 1 میلیون تومان تعیین شده است. در دستورالعمل تعیین مبلغ ورودی اگرچه ارقام از 200 تا 300 هزار تومان در نظر گرفته شده اما به غیر از ایام هفته که به 2 بخش تعطیل یا غیرتعطیل تقسیم بندی شده عواملی چون نوع خدمات و تزیین و امکانات تالار نیز تاثیرگذار است که می تواند هزینه ورودی را برای متقاضیان تا نزدیک به 1 میلیون تومان و بیشتر افزایش دهد. بنابراین هنگام انتخاب تالار نه تنها باید به ایام هفته دقت داشته باشید چون روزهای غیرتعطیل و ابتدایی هفته هزینه ورودی کمتر است بلکه باید به امکانات و خدمات ارائه شده در تالار نیز خوب توجه کنید تا این مبلغ افزایش غیرمنطقی برای شما نداشته باشد.

همه می دانیم جشن عروسی یک شب است و برگزاری مراسم عزاداری قابل تکرار نیست بنابراین اگر به دنبال انتخاب تالار برای برگزاری یکی از 2 مراسم یا حتی دیگر مراسم خود هستید، هرگز خجالتی نباشید، چون در صورت بروز مشکل در نحوه برگزاری مراسم مورد نظر شما راه بازگشتی نیست. در این امر نخستین گزینه ای که باید کاملا به آن توجه داشته باشید، درخواست و کنترل جواز کسب معتبر تالار است. این موضوع به عنوان یکی از حقوق اولیه شما تعیین شده که مدیران تالارها نیز کاملا به آن واقف هستند و هرگز از درخواست شما نگران یا ناراحت نخواهند شد. به خاطر داشته باشید این جواز بر اساس دستورالعمل باید در محلی کاملا مشخص و قابل رویت نصب شده باشد.

در مرحله بعد اگر شما مستقیم با مدیر و مالک تالار (کسی که جواز به نام او صادر شده است) مشغول مذاکره هستید که کار کاملا ساده است؛ اما اگر با فرد دیگری رو به رو شدید و قصد انعقاد قرارداد دارید، فراموش نکنید باید از او کارت مباشرت بخواهید چون اگر فردی به غیر از صاحب جواز کسب یا مباشر و نماینده قانونی آن پای قرارداد را امضا کند در واقع مثل این است که شما با تالاری غیرمجاز قرارداد بسته اید و نمی توانید در صورت لزوم به حقوق خود دسترسی داشته باشید.

اما این پایان کار نیست، چون هنوز بدون اینکه خجالت بکشید باید یک مورد دیگر را نیز کنترل کنید. هرچند معمولا در مراسم عروسی این موضوع مرسوم است. در این مرحله بهترین گزینه برای شما این است که از صاحب تالار بخواهید اجازه دهد، شما در یکی از مراسم تالار موردنظر قبل از تاریخ مراسم خودتان شرکت داشته باشید تا بتوانید از نزدیک نحوه خدمات رسانی و حتی کیفیت طبخ غذاها را کنترل کنید. با این 3 مرحله تقریبا می توانید مطمئن باشید انتخابی دقیق و اصولی داشته اید و نباید نگرانی به دل راه دهید چون اصول اولیه را رعایت کرده اید. ولی فراموش نکنید این 3 مرحله شامل اصول اولیه است و در مراسم عروسی و جشن مواردی کاملا توافقی وجود دارد که باید به آنها نیز توجه داشته باشید و از مدیر تالار بخواهید تمام شرایط و هزینه های مربوط را در قرارداد بر اساس توافق طرفین قید کند تا در آینده دچار مشکل نشوید.

یکی از مهم ترین مسائل مربوط به انتخاب تالار، بحث هزینه برگزاری مراسم در این اماکن است که ذهن بسیاری را به خود مشغول کرده است. بهترین راهکار برای آمادگی ذهنی شما از هزینه های احتمالی این است که قبل از مراجعه به تالار هزینه های ثابت و مشخص را کاملا روی کاغذ آورده تا بتوانید به سوال دودوتای آن پاسخ دقیق و کامل بدهید.

1- هزینه ورودی: این هزینه بر اساس اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت به تالارها محاسبه و دریافت می شود که برای ایام عادی 200 هزار تومان و در روزهای خاص 300 هزار تومان است. البته معمولا این نرخ رعایت نمی شود و برخی تالارهای شیک به ویژه در شمال تهران هر رقمی را که می خواهند به عنوان ورودیه دریافت می کنند، اما برای سال جاری اتحادیه تالارهای پذیرایی افزایش 15 تا 20 درصدی را پیش بینی کرده است.

2- هزینه منوی غذا: این هزینه با توجه به انتخاب شما برای تعداد و نوع غذاهای انتخاب شده روی میز شام یا ناهار در نظر گرفته می شود و به ازای هر نفر مبلغ آن دریافت خواهد شد، به یاد داشته باشید این منو از 14 هزار تومان آغاز و تا 40 یا 100 هزار تومان هم به ازای هر نفر افزایش خواهد داشت.

3- حق سرویس و مالیات بر ارزش افزوده: این مبلغ بر اساس تعرفه اتحادیه به کل مبلغ فاکتور شما افزوده خواهد شد که به ترتیب عبارت است از 10 درصد به عنوان حق سرویس و 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده.

4- دیگر هزینه ها: اتاق و سفره عقد، فیلمبرداری و عکاسی بستگی به تعداد دوربین و خدمات جانبی مثل آلبوم عکس، تابلوی یادگاری، نورپردازی، آتش بازی و گل آرایی خواهد بود که بهای آن سلیقه ای و به تناسب مکان تالار متفاوت است. البته برخی تالارها این خدمات را روی هزینه هر نفر مهمان محاسبه و به طور اجباری دریافت می کنند، اما در بیشتر موارد این امر به عهده مشتری و انتخابی است. اما برای پرداخت هزینه ها معمولا این گونه عمل می شود که همان روز امضای قرارداد متقاضی باید 30 درصد کل قرارداد را به عنوان بیعانه بپردازد و پس از آن تا یک ماه قبل از تاریخ برگزاری مراسم دست کم نیمی از کل هزینه پرداخت شده باشد و سرانجام روز برگزاری تسویه حساب خواهد شد.

طبق عرف و با توجه به تراکم تقاضای موجود برای تالارهای عروسی جای تردید نیست که دست کم باید از 3 یا 4 ماه قبل برای انتخاب تالار اقدام کرده و بیعانه بپردازید؛ اما تا رسیدن روز برگزاری مراسم ممکن است به هر دلیل این مراسم برگزار نشود که عمده ترین دلایل فوت فامیل و بستگان یکی از طرفین عروسی است. بنابراین از آنجا که تالارهای عروسی روز خود را می فروشند و در صورت کنسل شدن برگزاری مراسم زیان خواهند کرد، بندی در قرارداد برای خسارت کنسلی قید شده که حدود 30 درصد ارزش کل قرارداد در نظر گرفته شده است، اما بر اساس عرف بازار کار تالارها، این رقم با توجه به زمان باقیمانده تا روز برگزاری طبق توافق تعیین و دریافت می شود.

به عنوان مثال، اگر قرارداد شما با تالاری منعقد شده باشد که حداقل منوی غذای آن 20 هزار تومان به ازای هر نفر تعیین شده باشد، در صورت کنسلی مراسم 45 روز قبل از تاریخ مقرر شما مجبور به پرداخت 5 درصد از 20 هزار تومان به ازای هر نفر خواهید شد.

شاید با دیدن این کلمه کمی تعجب کرده باشید، اما مدتی بود که برخی زوجین برای جدا شدن شان نیز جشن خداحافظی می گرفتند که باعث اعتراض و بروز نگرانی هایی از سوی مردم برای همه گیر شدن این نوع جشن شد. به هر حال با تغییر سبک زندگی بشر همواره باید منتظر ابداع یا ظهور مواردی نوین و جدید در جامعه بشری باشیم که متاسفانه گاهی اوقات برخی از آنها نه تنها خوشایند نیست بلکه به عنوان ناهنجاری می توان از آن یاد کرد. به همین دلیل با توجه به منفی بودن جایگاه طلاق در عرف جامعه ما از سوی اتحادیه تالارهای پذیرایی دستورالعملی مبنی بر ممنوع شدن برگزاری این گونه مراسم در تالارها صادر شده که در صورت مشاهده با آنها برخورد می شود.

تالارها به طور کلی برای پذیرایی و برگزاری مراسم مختلف تدارک دیده شده اند و این تقاضا است که می تواند نوع خدمات رسانی تالارها را متفاوت کند هرچند در اصل خدمات کاملا مشخص و تعریف شده هستند. اما اگر از این ابتدایی ترین خدمات بگذریم بحث خدمات خاص به میان خواهد آمد که این موارد معمولا در مراسم عروسی مورد توجه هستند، چون در مراسم عزاداری نیازها کاملا مشخص است و نمی توان زیاد نکته سنج بود. از این رو اگر برای انتخاب تالار در مراسم عروسی مشغول به جست و جو هستید به ریز نیازهای خودتان توجه داشته باشید. نحوه پهن کردن سفر عقد، نوع سرویس دهی، تعداد غذاها، تعداد دسرها، انواع سالاد و نوشیدنی یا حتی نوع ظروف استفاده شده می تواند هر کدام برای شما هزینه بر باشند.

برگزاری مراسم عروسی یا عزا در تالار به هر حال معامله ای بین 2 طرف است و گاهی این معامله دچار اختلاف نظر می شود که نیاز به میانجی گری فرد یا گروهی برای جلوگیری از ضایع شدن حق 1 طرف دارد. به همین دلیل اتحادیه صنف تالارهای پذیرایی در این زمینه گام برداشت و با در نظر گرفتن شورای حل اختلاف از بروز اختلاف های بیشتر جلوگیری کرده و حق را به حق دار می رساند، پس اگر خدای ناکرده به این خدمات نیازمند شدید؛ می توانید با شماره تلفن 8-88535855 اتحادیه تالارهای پذیرایی تهران، قسمت شورای حل اختلاف تماس بگیرید و در صورت لزوم به آن مراجعه کنید. فراموش نکنید دیگر شهرها دارای اتحادیه ای مجزا هستند و در صورت استفاده از خدمات واحدهای صنفی غیرمجاز نمی توانید در این زمینه زیاد از اتحادیه انتظار داشته باشید چون این اتحادیه پاسخگوی واحدهای صنفی تایید شده خود است نه غیر مجازها هرچند می تواند به شما مشاوره بدهد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « فرصت امروز » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1