جشن تیرگان و گرامیداشت روز ملی دماوند در رینه برگزار شد

25 ژوئیه 2015 - 14:40 dsfr.ir/2c1al

جشن تیرگان و گرامیداشت روز ملی دماوند در رینه برگزار شد
قله دماوند - عکس از میثم رودکی

آیین جشن تاریخی و باستانی تیرگان همزمان با گرامیداشت سالگرد روز ملی دماوند با حضور معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست در شهر رینه از توابع بخش لاریجان شهرستان آمل برگزار شد.

در این آیین که در 2 نوبت صبح و عصر جمعه در دانشگاه پیام نور شهر رینه برگزار شد، برنامه های مختلف فرهنگی و هنری شامل رقص های میدانی نواحی کشور از جمله بختیاری، آذری، لری، لزگی با کرنا و دهل آغاز و با برپایی غرفه های زیست محیطی، صنایع دستی، پخت غذاهای محلی و سنتی و برگزاری میزگرد علمی زیست محیطی ادامه یافت.

در این برنامه گروه زیادی از نونهالان و نوجوانان در مسابقه نقاشی روز ملی دماوند نیز شرکت کردند.

عضو شورای اسلامی شهر رینه در خصوص برگزاری جشن تیرگان گفت: جشن تیرگان یکی از آئین های قدیمی در شهرستان آمل است که در 10 تیر خورشیدی برابر با 13 تیرماه گاه شمار زرتشتیان ایران باستان برگزار می شود. این جشن در گرامیداشت تیشتر ستارهٔ باران آور در فرهنگ ایرانی است و بنا به سنت در روز تیر (روز سیزدهم) از ماه تیر انجام می پذیرد.

حسن سالاری با اشاره به اینکه 13 تیر در تاریخ سنتی تیرگان روز کمان کشیدن آرش کمانگیر و پرتاب تیر از فراز دماوند است گفت: روایت دیگر درباره آرش کمانگیر اسطوره و قهرمان ملی ایرانیان است و اینکه میان ایران و توران سال ها جنگ و ستیز بود، در نبرد میان افراسیاب و منوچهر، شاه ایران، سپاه ایران شکست سختی می خورد و این رویداد در روز نخست تیر روی می دهد. سپاه ایران در مازندران به تنگنا می افتد و سرانجام 2 سوی نبرد به سازش در می آیند و برای آنکه مرز دو کشور مشخص شود و ستیز از میان برخیزد می پذیرند که از مازندران تیری به جانب خاور خراسان پرتاب کنند هر جا تیر فرو آمد همان جا مرز دو کشور باشد و هیچ یک از دو کشور از آن فراتر نروند، تا در این گفتگو بودند، سپندارمذ ایزدبانوی زمین پدیدار شد و فرمان داد تیر و کمان آوردند.

وی ادامه داد: آرش در میان ایرانیان بزرگ ترین کماندار بود، تیر و کمان را برداشت و بر بلندای کوه دماوند برآمد و به نیروی خداداد تیر را رها کرد و خود بی جان بر زمین افتاد. در داستانها آمده که تیر از بامداد تا نیمروز در آسمان می رفت و از کوه و در و دشت می گذشت تا در کنار رود جیحون بر تنه درخت گردویی که بزرگ تر از آن در جهان نبود، نشست و آنجا را مرز ایران و توران جای دادند و هر سال به یاد آن جشن گرفتند. این مراسم قدمتی 2 تا 5 هزار ساله دارد.

عضو شورای اسلامی شهر رینه یادآور شد: اقدام های خوبی توسط این شورا با همکاری تشکل های زیست محیطی برای توقف فعالیت معادن در ارتفاعات قله دماوند صورت گرفته و جای امیدواری است که با پیگیری های در حال انجام فعالیت معادن دیگر نیز در راستای ثبت جهانی قله دماوند به طور کامل متوقف شود.

شایان ذکر است در این مراسم حدود 5 هزار نفر از علاقه مندان از سراسر کشور شرکت داشتند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « ایرنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1