رویدادهای مهم گردشگری در سال 94 از دید دنیای اقتصاد

13 مارس 2016 - 18:30 dsfr.ir/c58yq

رویدادهای مهم گردشگری در سال 94 از دید دنیای اقتصاد
مهران رودکی
درشکه ها در میدان نقش جهان در انتظار گردشگران به صف شده اند.

افزایش زمان ویزای فرودگاهی، تایید و اعلام میزبانی ایران برای کنوانسیون 2017 از سوی فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری، آزادسازی نرخ بلیت هواپیما و ... از جمله مهم ترین رویدادهای گردشگری سال 94 بودند.

از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم، بحث توسعه فرهنگی و گردشگری به عنوان مهم ترین سیاست دولت در دستور کار قرار گرفت و در دو سال گذشته نیز کشور شاهد افزایش ورود گردشگران خارجی بوده است اما در این میان برخی زیرساخت ها دچار مشکل بوده اند که با تغییر نگاه کلی به این صنعت و در شرایط پسابرجام، انتظار می رود گردشگری بتواند به جای نفت، صنعت درآمدزای کشور باشد.

شرایط پس از توافق هسته ای نیز منجر شد تا ورود گردشگران به کشور افزایش یابد. بنابراین با توجه به ظرفیت های ایران در آینده با ورود گردشگران بیشتری مواجه می شویم، پس باید خود را در برابر مدیریت شرایط به وجود آمده آماده کنیم. افزایش زمان ویزای فرودگاهی، تصویب و ابلاغ آیین نامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجه بندی و نرخ گذاری تاسیسات گردشگری و نظارت بر آن ها، ورود سرمایه گذاران خارجی به ایران که در پی توافق هسته ای ایران با 1+5 روی داد، تایید و اعلام میزبانی ایران برای کنوانسیون 2017 از سوی فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری، ساخت بزرگ ترین هتل 5 ستاره کشور در تهران، آزادسازی نرخ بلیت هواپیما و برداشتن تحریم فروش هواپیما به ایران از جمله مهم ترین رویدادهای گردشگری سال 94 بوده اند که در راستای تحقق اهداف فوق صورت گرفته اند.

تصویب و ابلاغ آیین نامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجه بندی و نرخ گذاری تاسیسات گردشگری و نظارت بر آن ها

هیات وزیران در جلسه 4/ 6/ 1394 به پیشنهاد شماره 21402/ 932 مورخ 24/ 9/ 1393 سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آیین نامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجه بندی و نرخ گذاری تاسیسات گردشگری و نظارت بر آنها را در هفت فصل و 26 ماده تصویب کرد که اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری، آن را در تاریخ 11 شهریور 94 ابلاغ کرد. بر اساس ماده 26، این تصویب نامه، جایگزین تصویب نامه شماره 7408/ ت141 مورخ 2/ 3/ 1368 و اصلاحات بعدی آن شد.

افزایش ویزای فرودگاهی به 30 روز

صدور ویزای فرودگاهی برای اتباع 190 کشور و در هفت فرودگاه ایران از اتفاقات مهمی بود که در زمینه گردشگری، در راستای پذیرش گردشگران خارجی و تسهیل رفت و آمد آنها صورت گرفت. در حال حاضر ویزای 30روزه برای مسافران در فرودگاه های مرزی و فرودگاه های بین المللی در تهران، شیراز، مشهد و... صادر می شود و این مدت تا 45 روز هم قابل تمدید است. پیش از این، مدت زمان اعتبار ویزای فرودگاهی 15 روز بود و قابل تمدید هم نبود.

تایید و اعلام میزبانی ایران برای کنوانسیون 2017

دی ماه سال 94 بود که روبی روی، نایب رئیس فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری اعلام کرد که ایران به طور رسمی، میزبان کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری 2017 است. ایران پس از کانادا دومین کشوری است که توانست در نخستین حضور و عضویت خود در فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری، میزبانی کنوانسیون را به دست آورده و گوی سبقت را از رقبای خود یعنی دانمارک و سنگاپور برباید.

کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری، بزرگ ترین و مهم ترین گردهمایی راهنمایان جهان است که هر 2 سال یک بار زیر نظر مستقیم فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری (WFTGA) در یکی از کشورهای عضو برگزار می شود. در این کنوانسیون، راهنمایان گردشگری از کشورهای مختلف دنیا در کشور میزبان حاضر می شوند که تاثیر بسزایی در معرفی آن کشور به دنیا دارند.

ورود سرمایه گذاران خارجی به ایران

در پی توافق هسته ای ایران با 1+5 و برداشته شدن تحریم ها در پسابرجام، گروه های سرمایه گذار خارجی در ماه های اخیر با ایران مذاکره هایی داشته اند و بسیاری از آنها برای سنجیدن شرایط در قالب هیات هایی به ایران آمدند. حتی اروپایی ها نیز آماده سرمایه گذاری در بخش گردشگری و هتلسازی ایران بوده اند که از جمله این کشورها می توان به اسپانیا، ایتالیا، کره جنوبی، مالزی، فرانسه و ... اشاره کرد.

ساخت بزرگ ترین هتل 5 ستاره کشور در تهران

ایران در حال حاضر 1100 هتل به اضافه 600 هتل آپارتمان دارد که از این میان تنها 130 هتل، چهار و پنج ستاره هستند. اما بزرگ ترین هتل 5 ستاره ایران در تهران بالاخره راه اندازی شد. به گفته مسوولان گردشگری کشور، سالانه 25 تا 30 باب هتل در کشور باید ساخته شود و تا 10 سال آینده این آمار باید به 400 هتل برسد تا به آنچه که هدف چشم انداز 1404 در این حوزه است برسیم. ساخت هتل های با ستاره بالا و استاندارد در راستای تامین زیرساخت های گردشگری امری مهم است.

رفع تحریم فروش هواپیما به ایران و آزادسازی نرخ بلیت هواپیما

در شرایطی که ورود 20 میلیون نفر گردشگر به کشور در سند افق چشم انداز 20 ساله در نظر گرفته شده است، لازم است زیرساخت های مهم حمل ونقل توسعه یابد که ورود ایرباس ها به ایران و رفع تحریم از سوی شرکت بوئینگ، در این زمینه اتفاق مهمی است. در سفر دکتر روحانی به فرانسه تفاهم نامه ای درخصوص خرید هواپیما با شرکت ایرباس امضا شد که مسوولان ابراز امیدواری کرده اند تا هشت سال آینده ناوگان هوایی کشور به طرز قابل توجهی نوسازی و گسترش یابد.

موضوع آزادسازی نرخ بلیت هواپیما نیز چند سالی است که طبق قانون برنامه پنجم توسعه مطرح شده اما در سال جاری این برنامه اجرایی شد و البته این طرح موافقان و مخالفان خود را داشت. در این راستا، برخی متنوع سازی و آزادسازی قیمت ها را برابر با افزایش قیمت می دانند در حالی که آزادسازی نرخ بلیت هواپیما در واقع با ایجاد بازار رقابتی در مرحله نخست در بالا رفتن سطح استانداردها و کیفیت ارائه خدمات تاثیر خواهد داشت و با شناور شدن قیمت ها نیز این امکان به مشتری داده می شود که بنا به هزینه و هدف خود از سفر، پرواز مناسبی را انتخاب کند.

1