دکتر علی رحیم پور، مدیرعامل سابق گروه هتل های هما در بخش دوم یادداشت خود در رابطه با مشکلات سرمایه گذاری در صنعت گردشگری و هتلداری ایران به چندین مورد از این موانع و چالش ها اشاره کرده است.
بخش دوم و پایانی یادداشت دکتر "علی رحیم پور" به شرح زیر است:
سرمایه گذاری گردشگری به ویژه در بخش هتلی ایران دارای الزامات، ضروریات، موانع و محدودیت خاصی است که تا به آن ها پرداخته نشود، نمی توان انتظار ورود برندهای مطرح هتلی و یا سرمایه گذاری کلانی را در این بخش داشت.
عمده این موارد بر اساس تجربه بیش از 20 سال کار مدیریتی اینجانب در سازمان گردشگری عبارتند از:
- عدم اختصاص زمین به صورت رایگان و یا با نازل ترین قیمت با کاربری گردشگری و معاف از هرگونه عوارض ساخت و ساز از سوی شهرداری ها در مناطق و مراکز شهری کشور.
- نامشخص بودن مالکیت زمین به ویژه در سازمان ها و شرکت های دولتی و عمومی برای سرمایه گذاران داخلی و خارجى.
- گران بودن غیرمتعارف زمین برای احداث هتل به ویژه در شهرهای بزرگ که در مواردی بیش از نیمی از سرمایه سرمایه گذار را به خود اختصاص می دهد.
- گرانی غیرمتعارف پول در ایران؛ سود غیرقابل تصور تسهیلات بانکی برای احداث تاسیسات گردشگری عملا هر طرح و پروژه گردشگری را ناکارآمد و غیراقتصادی می نماید.
- زمین محل پروژه برای اخذ تسهیلات بانکی جزء آورده سرمایه گذار محسوب نمی شود.
- نظام نرخ گذاری خدمات هتلی برای سرمایه گذار داخلی و خارجی در کشور تنبیهی است تا تشویقی.
- عدم توجیه فنی و اقتصادی پروژه های معرفی شده به سرمایه گذاران به ویژه سرمایه گذاران خارجی
- نقص اطلاعات و ارائه داده های آماری غیرواقعی و بزرگ نمایی تعداد سفرهای داخلی (بیابان خواب و خیابان خواب) که تقاضای کاذبی را ایجاد کرده است.
- فصلی بودن و توزیع نامناسب سفرها؛ هتل ها بیش از نیمی از سال را با ضریب اشغال کمتر از 30 درصد فعالیت کرده که این امر هزینه تربیت، آموزش و نگهداری نیروی متخصص را چند برابر می کند.
- عدم سیاست های تشویقی برای سفر کارکنان دولت جهت سفر در زمان خلوتی
- دو تقویمی و نابسامانی تعطیلات رسمی کشور (مناسبتی، تعطیلات آخر هفته، ایام نوروز و تعطیلات تابستانی)
- عدم خلاقیت و تنوع در تولید برنامه های سفر توسط تورگردانان داخلی و توجه بیش از حد به مسیرهای سفر سنتی کشور
- دخالت غیرحرفه ای دست اندرکاران و مسئولان دولتی صنعت گردشگری کشور، ارگان ها و دستگاه های مختلف و متعدد در کسب و کار هتلداران