18 آوریل 2024 - 05:58

app نویسی برای موزه های ایران

1 اوت 2016 - 11:00 dsfr.ir/358jp

app نویسی برای موزه های ایران
روزیاتو
یک نوجوان در موزه

اپلیکیشن های موبایل های هوشمند، امروزه یکی از تاثیرگذار ترین رسانه ها در دهکده جهانی به شمار می روند که هر روز، نقش آن ها در توسعه ارتباطات و تبادل اطلاعات پر رنگ تر می شود.

بیش از 1 میلیارد و 300 میلیون صفحه در اینترنت درباره دنیای app ها به تولید محتوا پرداخته اند. آیا این خود از یک فرصت بزرگ خبر نمی دهد؟ فقط در ایران، پرتال ارائه دهنده خدمات اپلیکیشن کافه بازار که استارت آپ جدید و موفقی در فضای جامعه اطلاعاتی و کارآفرینی دیجیتالی ایران هست، بیش از 30 میلیارد تومان اپلیکیشن را برای عاشقان گوشی های هوشمند عرضه کرده است که این رقم برای سایت های بین المللی معرفی و فروش اپ، رقم های میلیون دلاری و نجومی است.

بسیاری از سایت ها، برندها و ارائه دهندگان کالا و خدمات در سراسر جهان، از رسانه ای به نام اپ جهت معرفی بهتر و گسترده تر ظرفیت های خدماتی و تولیدی خود استفاده می کنند. اپ های رایگان، بعضا روی گوشی هزاران یا صدها هزار نفر نصب می شود و این برای صاحبان اپ، یک امتیاز رقابتی خواهد بود که می توانند به طور رایگان و سریع، با طیف عظیمی از مخاطبان و مشتریان با سواد و آنلاین ارتباط برقرار کنند.

اکنون بسیاری از شبکه های اجتماعی، سایت های خبری، اطلاع رسانی و حتی آموزشی، از طریق اپ های خود توسط کاربران استفاده می شوند و این رویه هر سال، روند تصاعدی تری به خود می گیرد. اپ ها توانسته اند برای کسانی که به فرآیند اپ نویسی آشنایی پیدا می کنند، ظرفیت های فرصت آفرین گسترده ای را فراهم کرده تا بتوانند از طریق این کسب و کار آسان و پر کاربرد امروزی، در زمینه های مختلف مشغول به فعالیت شوند.

اپ نویس های 16 ساله که درآمد ماهانه میلیونی دارند، بخشی از پدیده های قرن بیست و یکمی دنیای صفر و یک ها هستند. افرادی که پشت کامپیوتر خانه شان مشغول طراحی و برنامه نویسی اپ های مختلف و کاربردی برای کاربران اینترنت بوده و از این راه، به آسانی درآمد میلیونی به جیب می زنند. بدون آن که سرمایه خاصی داشته باشند و مجبور باشند 1 قدم از خانه خود بیرون بروند!

در سال 1392 در ایران بیش از 9 میلیون گوشی هوشمند در اختیار ایرانیان بود که این رقم در اوایل سال 94 به 27 میلیون گوشی و 71 میلیون مشترک تلفن همراه رسید.

قریب به اتفاق دارنده گان گوشی های هوشمند در ایران، از اینترنت موبایلی اپراتورهای تلفن همراه کشور نیز استفاده می کنند و این موضوع سبب شده تا بازدید از پرتال های اینترنتی در کشورمان تا حد زیادی از طریق گوشی های موبایل صورت بگیرد. این استقبال فزاینده کاربران جامعه اطلاعاتی کشور از فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی سبب شده تا پرتال ها و حتی مراکز ارائه خدمات و محصولات در سراسر ایران، نسخه های موبایلی برای اطلاع رسانی فعالیت های خود به جامعه مخاطبان ارائه دهند. فرقی نمی کند که شما ارائه دهنده و تولید کننده چه نوع محصول و خدماتی هستید و دامنه هدف شما، چه طیف سنی و اقلیمی کشور را در بر می گیرد. اکنون، دنیا در حال استفاده هوشمند از app هاست به گونه ای که تعامل بین علم رباتیک و نرم افزار، سبب توسعه فعالیت های راهنمایان گردشگری در آینده نزدیک می شود.

نیویورک تایمز در اکتبر 2014 در گزارشی، با اشاره به اهمیت اپ در موزه های آمریکا به بیان الگوهای موفقی برای طراحی app موزه ها در موزه هایی همچون موزه آمستردام هلند و موزه لوور پاریس پرداخت .

اگر کاربران حدود 2 یورو پرداخت کنند، می توانند 2000 مورد از آثار موزه لوور را با کیفیت بسیار عالی و حرفه ای فرمت HD (the Musée du Louvre HD) مشاهده کنند. این همان اهمیت ارزش افزوده در خدمات دیجیتالی صنعت گردشگری را نمایان می کند که تجربه لوور، یکی از آن هاست.

در دانشگاه MIT آمریکا، نرم افزار اپی به نام SKYCALL طراحی شده است که وقتی دانشجویی آن را بر روی گوشی موبایل هوشمند خود نصب می کند، می تواند در این دانشگاه بزرگ، به راحتی اتاق های مختلف و سالن ها و کلاس ها را پیدا کند. بدون آن که گیج شود. با باز کردن این اپ در موبایل، پهباد کوچکی (drone) به سمت دانشجو آمده و او را تا رسیدن به مقصد همراهی می کند.

در عرصه صنعت گردشگری، ICT نقش موثری در فرصت آفرینی و هم چنین افزایش آگاهی گردشگران درباره مقاصد گردشگری و استفاده بهتر از خدمات ایفا می کند. در مباحث راهنمای گردشگری (Tour guides)، امروزه راهنماهای دیجیتالی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار هستند. راهنماهای دیجیتالی هم سخت افزاری هست مانند دستگاه های دیجیتالی صوتی که در برخی از موزه های دنیا به بازدید کننده گان داده می شوند تا هنگام ورود به سالن های خاص و ورود کد مخصوص هر شی در موزه، اطلاعاتی از آن را به زبان مورد علاقه دریافت کنند.

هر بازدید کننده پس از ورود به موزه می تواند نرم افزار اپ مخصوص موزه را دانلود و بر روی گوشی خود نصب کند. حتی اگر بازدید کننده به اینترنت دسترسی نداشته باشد، وای فای مستقر در موزه این امکان را به وی می دهد تا اپ را نصب کند. اکنون، با ورود کد هر شی در داخل اپ اختصاصی موزه. اطلاعات گوناگون صوتی، متنی و تصویری برای وی نمایش داده می شود. اکنون نیاز به استخدام هیچ راهنمایی نیست. چرا که این اطلاعات دیجیتالی مصور و مالتی مدیا، اگر به زبان های مختلف (یعنی زبان های رسمی سازمان ملل) طراحی و ارائه شود، مخاطبان را از پرسش های متعدد از مسئولان موزه،بی نیاز می کند. البته این به آن معنا نیست که مسئولان موزه و راهنمایان مستقر در موزه با این اپ ها بیکار می شوند. در واقع این اپ، تکمیل کننده فعالیت تور لیدرها، راهنمایان تور و هم چنین مسئولان موزه هستند.

بیش از 55 هزار موزه در 202 کشور دنیا وجود دارد که 500 مورد آن در ایران است. نیمی از این موزه ها، زیر نظر سازمان میراث فرهنگی کشور قرار دارند و سازمان تلاش دارد تا در آینده نزدیک، طرح راه اندازی موزه های مشارکتی که از خوزستان شروع شده است، با تعامل دیگر نهادهای دولتی و حتی بخش خصوصی واحد شرایط، در دستور کار قرار بدهد. همه این موزه ها، می بایستی بدون توجه به کارکرد و ماهیت آن ها، نسخه app ویژه داشته باشند .

چرا موزه ها app داشته باشند؟

  1. این سوال مهمی هست. 5 محور برای پاسخ به این سوال کفایت می کند:
  2. آسان ترین و ارزان ترین راه اطلاع رسانی مالتی مدیا به مخاطبان موزه، استفاده از ظرفیت های گوشی های هوشمند هست.
  3. اپ موزه ها، تعامل گسترده و طولانی مدت مردم با موزه های مشاهده شده را فراهم می کند و این شانس بازدید مجدد موزه را سبب می شود.
  4. اپ موزه ها، فرصت به اشتراک قرار دادن ظرفیت های هنری، تاریخی و باستانی یک موزه را به جامعه گسترده تری از علاقمندان به موزه گردی و گردشگری به صورت آفلان و آنلاین فراهم می کند.
  5. اپ موزه ها، ابزاری فرصت آفرین برای رونق کسب و کار موزه ها نیز قلمداد می شود و موزه ها می توانند با نصب اپ خود بر روی سیستم عامل شمار زیادی از مخاطبان در سراسر کشور، کسب و کارهای مولد درآمدزا داشته باشند.
  6. اپ موزه ها، فرصت اطلاع رسانی توان مندی های موزه را به چندین زبان و با حداقل امکانات و هزینه فراهم می کند که با فضای سنتی اصلا قابل مقایسه نیست.

هزینه راه اندازی app برای موزه ها چقدر هست؟

استارت آپ های بسیاری در عرصه فناوری اطلاعات و گردشگری در سراسر کشور توسط جوانان تاسیس شده است که آماده گی دارند با حداقل هزینه، بالاترین سطح کیفی و کمی اپ را برای مراکز گردشگری و تفریحی ایران راه اندازی کنند تا از از این طریق، برند و توانایی خود را معرفی کنند. از پتانسیل چنین مراکزی نباید غافل شد.

هم چنین مراکز رشد و پارک های فناوری که در کشور با محوریت توسعه گردشگری تاسیس شده باید استفاده نمود. برخی از هزینه های طراحی و راه اندازی اپ موزه ها را می توان با یک برنامه مشارکتی پوشش داد. مثلا یک موسسه، اپ موزه را به زبان های مختلف طراحی و راه اندازی کند و در جبران این خدمت، لینگ سازنده اپ در سایت موزه و بر روی بلیط موزه و حتی بروشورهایی که در موزه بین مخاطبان توزیع می شود، درج گردد. یا این که در اپ موزه، قابلیت سفارش کتب و محصولاتی بدلی مرتبط با موضوع موزه قرار بگیرد تا از این راه، هزینه های طراحی اپ و خدمات مربوط به آن در کوتاه مدت و میان مدت پوشش شود.

آن چه مسلم هست، هزینه طراحی و راه اندازی اپ اختصاصی برای موزه های کشور اصلا زیاد نیست. با اختصاص مبلغی کم تر از 10 میلیون ریال می توان نسخه اندروید و IOS برای موزه ها طراحی کرد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزیاتو » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1