دبیر کمیته ملی طبیعتگردی از ساماندهی تورهای طبیعت گردی خبر داد و گفت: از این پس دفاتر خدمات مسافرتی برای انجام تورهای طبیعت گردی قرارداد جداگانه ای به گردشگران در طبیعت ارائه می کنند.
محمدعلی فیاضی درباره سامان دهی تورهای طبیعت گردی گفت: همیشه یکی از مشکلات در حوزه طبیعت گردی این بود که قرارداد مشخصی در حوزه تورهای طبیعت گردی وجود نداشت و هر دفتری خودش قرارداد جداگانه ای تنظیم می کرد که مورد تایید سازمان میراث فرهنگی نبود. ما به اتفاق جامعه تورگردانان و حوزه طبیعت گردی و با همفکری استان هایی که در این زمینه بیشتر فعال بودند، اقدام به ساماندهی تورهای طبیعت گردی کردیم و بر اساس آن مشخص شد که به عنوان مثال اقامت در مناطق طبیعی چه الزاماتی باید داشته باشد و یا مسافران از چه حقوقی برخوردار شوند.
مدیرکل همکاری و توافق های ملی گردشگری بیان کرد: در قرارداد تورهای طبیعت گردی وظایف دفاتر و کارگزار مشخص شده، همچنین حقوق مسافر نیز بیان شده است. در یکی از بندهای قرارداد مربوط به تورهای طبیعت گردی آمده است که باید راهنمای تورهای طبیعت گردی کارت داشته باشد ما باید تلاش کنیم که برای طبیعت گردها سفری ایمن و با اطمینان فراهم کنیم.
وی گفت: در یکی از این بخش ها مشخص می کند گردشگر با حفظ و صیانت از خود وارد مناطق طبیعی شود، به جوامع محلی به خصوص روستائیان احترام بگذارد و از محیط زیست و پیرامون آن صیانت کند. همچنین بحث عفاف و حجاب را نیز رعایت کند.
دبیر کمیته ملی طبیعت گردی ادامه داد: قبلا تورهای بدون مجوز با عنوان «شادِ شاد» برگزار می شد که مجوزی از طرف ما نداشتند، بنابراین با ساماندهی این تورها مشخص می شود که باید دفاتر خدمات مسافرتی قرارداد جداگانه ای به مسافران در زمینه تورهای طبیعت گردی ارائه کنند که در آن تمام این موارد لحاظ شده است و بر اساس همین قرارداد، مسافر می تواند اگر خدماتی غیر از آن دریافت کرد، شکایت کند.
فیاضی گفت: 14 نوع فعالیت در حوزه طبیعت گردی توسط کارگروه های ویژه طراحی کردیم. یکی بحث غارنوردی، بیابان گردی، کویرنوردی، پرنده نگری است و دیگر فعالیت هایی که در کوهستان انجام می شود. مانند صخره نوردی، یخ نوردی بسیاری از ورزش های زمستانی مانند اسکی، اسنوبرد وحشی، سورتمه رانی و غیره. برخی از رشته ها در ایران مخاطب کمتری دارد ولی در دنیا با استقبال زیادی روبرو می شود.
وی افزود: راهپیمایی در مسیرهای بدون جاده یا دوچرخه سواری در کوهستان به خوبی در ایران انجام می شود. برخی از اروپایی ها به ایران می آیند تا مسیر کوهستانی توچال یا ولنجک به امامزاده داوود را با دوچرخه طی کنند چرا که این منطقه خط الراس البرز مرکزی است. در مسیر رامسر-جواهرده و یا مسیر رینه نیز جاذبه های خوبی برای این کار وجود دارد. به همین دلیل ما بسیاری از این مسیرهای طبیعت گردی را تعریف کرده ایم. به عنوان مثال می توان گفت که اگر کسی علاقه مند به رصد ستارگان باشد در کجا می تواند به خوبی ستارگان را رصد کند.
مدیرکل همکاری و توافق های ملی گردشگری گفت: یکی از شاخه های طبیعت گردی ژئوتوریسم است که اختصاص به دیدن عوارض زمین شناختی دارد و یا رشته های دیگری مانند آب درمانی، لجن درمانی، نمک درمانی و دامنه پیمایی، تماشای حیات وحش گل ها و گیاهان، کوهپیمایی بهاره در طبیعت نیز شاخه های دیگر طبیعت گردی هستند.
وی تصریح کرد: اگر به این سمت برویم که دفاتر خدمات مسافرتی مجوز خاص برای برگزاری تورهای طبیعتگردی داشته باشند، به هدف نهایی مان که انجام فعالیت های تخصصی است، رسیده ایم.
« دنیای سفر » این نوشته را از « خبرگزاری مهر » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.