8 دسامبر 2024 - 20:07
ایران با هزاران جاذبه گردشگری، از میلیون‌ها تومان ارز که از کشور خارج می‌شود، بی‌نصیب می‌ماند

چرا مقصد بسیاری از خانواده‌ها در نوروز؛ شمال ایران است؟

17 مارس 2015 - 08:30

به روایت آمار، تورهای گردشگری داخلی برای قشر متوسط و ضعیف آنقدر گران است که عطای سفر داخلی را به لقایش می‌بخشند.

درآمد ایران از ورود گردشگران خارجی در سال گذشته حدود 5.6 میلیارد دلار بوده است؛ یعنی به اندازه هزینه غذای گردشگران خارجی در ترکیه!

چند سالی است، سفر به ترکیه، ارمنستان و امارات در ایام نوروز باب شده است و بازار سفر به تایلند و مالزی و سنگاپور نیز رونق دارد، ایران با هزاران جاذبه گردشگری همواره از میلیون‌ها تومان ارز که برای سفرهای خارجی هزینه می‌شود و از کشور خارج می‌شود، بی‌نصیب می‌ماند.

این در حالی است که به روایت آمار تورهای گردشگری داخلی برای قشر متوسط و ضعیف یا آنقدر گران است که عطای سفر داخلی را به لقایش می‌بخشند و اگر هم با قرض و پس انداز قصد سفر داشته باشند ترجیح می‌دهند با‌‌ همان هزینه‌ها یا کمی بیشتر به سیر و سیاحت کشورهای همسایه بپردازند و یا امکانات نسبت به هزینه کرد‌ها آنقدر پایین است که بسیاری ترجیح می‌دهند یا سفر نروند یا چادر مسافرتی خود را برداشته و راهی شمال ایران شوند و چند روزی را در دل طبیعت استراحت کنند و به این ترتیب است که کسی سراغ تورهای گردشگری داخلی نمی‌رود.

تکلیف قشر ثروتمند و از ما بهتران هم که معلوم است. هتل‌های لوکس 5 ستاره کشورهای خارجی در انتظار آنهاست و البته هتل‌های تاپ و 5 ستاره در سفرهای داخلی نیز انتظارشان را می‌کشد هر چند تجربه نشان داده ترجیح آن‌ها هم به سفرهای خارج از ایران و پز دادن به در و همسایه و فامیل است!

در هر حال، این روز‌ها گرانی سفر هوایی و بلیت هواپیما، افزایش نرخ بنزین، افزایش و آزاد شدن نرخ بلیت قطار و گرانی هتل و تورهای تفریحی و حتی گرانی خودرو مزید بر علت شده تا بسیاری از خانوارهای ایرانی قید سفر را بزنند چرا که به عنوان مثال یک سفر ساده سه روزه از تهران به ساحل دریای خزر برای یک خانواده 4 نفره با احتساب هزینه بنزین و یا تهیه بلیت اتوبوس یا کرایه تاکسی، اجاره خانه‌ای برای ماندن و خورد و خوراک به بیش از یک میلیون تومان می‌رسد.

در حال حاضر با نرخ بنزین 1000 تومانی برای سفر با خودروی شخصی به شمال ایران هر 100 لیتر بنزین یعنی نزدیک به 2 باک خودرو، هزینه 100 هزار تومانی روی دست خانواده‌ها می‌گذارد. البته اگر بنزین بیشتر برای سفر به مسافت‌های دور‌تر مصرف نشود. نرخ اتاق و ویلا در مازندران در ایام نوروز برای یک اتاق دور از دریا بدون هیچ امکاناتی تا یک ویلای جمع و جور کوچک از 30 هزار تومان برای هر شب تا 200 هزار تومان متغیر است و برای ویلاهای کنار دریا که مدرن‌تر و شیک‌تر باشند تا 500 هزار تومان برای هر شب هم هزینه می‌شود. در این میان خرج خوردو خوراک نیز به ماجرا اضافه می‌شود که در ایام نوروز به مدد رونق بازار از حالت معمولی در شهرهای توریستی بالا‌تر است.

حالا اگر توقع خانواده پایین باشد و به یک چادر مسافرتی برای سکنی گزیدن اکتفا شود نیز هزینه بنزین و خورد و خوراک تنها برای سفر به شمال ایران که از تهران چندان دور نیست، برای بسیاری از خانواده‌ها ممکن نیست. این در حالی است که خودروی شخصی موجود باشد وگرنه که باید نرخ بلیت‌ها را که در ایام نوروز بسیار گران‌تر شده‌اند نیز به خانواده تحمیل کرد. البته از نبود مکان مناسب برای چادر زدن در شهرهای توریستی کشور نیز نباید ساده گذشت.

در این میان وضعیت تورهای مسافرتی از این هم بدتر است. به عنوان مثال تور سطح متوسط دو روزه رامسر برای هر نفر در نوروز 350 تا 500 هزار تومان آب می‌خورد و به این ترتیب مشخص است که خانوارهای متوسط ایرانی، مانند قشر کارمند و کارگر که از حقوق ثابت برخوردارند و نمی‌توانند با تورم رقابت کنند، قید سفر را می‌زنند. اما سفر به سایر شهرهای توریستی و زیارتی کشور هم وضعیتی بهتر از این ندارند. مشهد، کیش و شیراز نمونه‌های خوبی برای سفرهای گران داخلی است که بسیاری از مردم آرزوی آن را در ایام نوروز دارند اما برای آن‌ها ممکن نیست.

در این میان هتل‌های 5 ستاره و لوکس در این شهر‌ها نرخ‌های آنچنان نجومی دارند که حتی ثروتمندان نیز ترجیح می‌دهند به جای رفتن به آن‌ها قید سفر داخلی را بزنند و به کشورهای خارجی همسایه که جذابیت‌های بیشتر دارد و امکانات بیشتر در اختیار آن‌ها می‌گذارد سفر کنند.

به عنوان مثال نرخ سفر به آنتالیا و حضور در یک هتل 5 ستاره با هتل‌های 5 ستاره در کیش برابری می‌کند! در خصوص سایر شهر‌ها نیز وضعیت بهتر از این نیست. یک مقایسه سر انگشتی میان نرخ‌ قیمت‌ تورهای داخلی با تورهای خارجی نظیر تور آنکارا و یا تور استانبول نوروز 94؛ یک معادله ساده را بیان می‌کند و آن هم این است که با توجه به هزینه گران سفرهای داخلی است که بازار سفرهای غیرمتعارف و غیراسلامی خارجی داغ شده و هر روز هم مردم بیشتری جذب آن می‌شوند.

این در حالی است که به تازگی، انجمن آژانس‌های مسافرتی ترکیه در گزارشی اعلام کرده، در سال 2014 حدود 41 میلیون و 400 هزار گردشگر خارجی از ترکیه دیدن کردند که از مجموع 3.34 میلیارد دلار درآمد حاصله از ورود این گردشگران، 5.6 میلیارد دلار بابت هزینه برای وعده‌های غذایی و خوراکی‌ها بوده است.

میزان هزینه گردشگران خارجی در ترکیه فقط برای صرف غذا در حالی قابل توجه است که طبق آخرین آمار اعلام شده از سوی رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور، درآمد ایران از ورود گردشگران خارجی در سال گذشته حدود 5.6 میلیارد دلار بوده است؛ یعنی به اندازه هزینه غذای گردشگران خارجی در ترکیه! و این آمار بسیار تامل برانگیز است و باید هرچه سریع‌تر مسئولین در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای آن چاره‌ای بیاندیشند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « جهان نیوز » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1