7 سپتامبر 2024 - 23:11

گردشگری خوراک پتانسیل پنهان گردشگری کشور

20 فوریه 2016 - 12:10 dsfr.ir/le5f6

گردشگری خوراک پتانسیل پنهان گردشگری کشور
دنیای سفر
مهسا مطهر در نشست هم اندیشی گردشگری غذا در حاشیه نهمین نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی

خوش طعمی، تنوع، شیوه طبخ منحصر به فرد، مواد اولیه و ابزار متفاوت آماده سازی، جاذبه های گردشگری خوراک را شکل می دهند.

آرش نورآقایی، رئیس کانون سراسری انجمن‌های صنفی راهنمایان گردشگری، در نشست هم اندیشی گردشگری غذا همزمان با نهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری و صنایع وابسته تهران که در روز 29 بهمن 1394 در سالن خلیج فارس برگزار شد، به بیان ارتباط صلح و غذا پرداخت و گفت: هم غذا شدن و غذا خوردن بر سر یک سفره و در کنار یکدیگر می تواند تداعی کننده مفهوم صلح باشد. اینکه افراد بر سر یک سفره از یک نوع غذا می خورند، می تواند در تقویت روابط انسانی و صلح موثر باشد.

وی با اشاره به ارتباط تنگاتنگ غذا و فرهنگ ابراز کرد: شیوه طبخ، نوع ارائه و سبک خوردن غذا نشان دهنده فرهنگ و تمدن ملت ها است و هر چه فرآیند پخت غذا طولانی تر باشد و غذا پخته شده تر سرو شود می توان گفت با فرهنگ متمدن تری رو به رو هستیم.

آرش نورآقایی افزود: استفاده از ادویه های متنوع و ترکیب مواد در خوراک در سبک آشپزی ایرانی بسیار محسوس است.

رئیس کانون سراسری انجمن‌های صنفی راهنمایان گردشگری با تفاوت قائل شدن بین طعم و مزه گفت: مزه آن چیزی است که مغز انسان و حسگر های زبان درک می کنند اما طعم تمام حواس انسان را از بویایی، شنوایی، بینایی و لامسه درگیر می کند و غذا و سبک غذا را ارزشی ویژه می بخشد.

وی در ادامه اضافه کرد: اینکه فرانسه ادعا می کند که ذائقه مردم جهان را تحت تاثیر قرار داده است و خود را قطب گردشگری خوراک می داند، ناشی از درک همین مطلب و درگیر کردن تمام حواس انسان در کسب لذت از خوردن غذا است.

آرش نورآقایی بیان کرد: در ایران غذاهایی خوش طعم در نظر گرفته می شود که زرد و نارنجی و قرمز باشد، در اروپا هر چه رنگ غذا به قهوه ای نزدیک تر باشد خوش مزه تر فرض می شود و در آسیای جنوب شرقی و شرق هرچه غذا سفیدتر، سبز تر باشد خوش آیندتر است.

وی در ادامه افزود: متاسفانه ما نتوانستیم از پتانسیل های خوراک ایرانی برای جذب گردشگران استفاده کنیم. سبک و شیوه پختن غذا و شیوه ای که از دست و ابزار برای آماده کردن غذا استفاده می شود و خود غذا می تواند برای گردشگران بسیار جذاب و به عامل اصلی سفر به مقاصد گردشگری تبدیل شود.

مهسا مطهر، دبیر هیات مدیره کانون انجمن صنفی راهنمایان گردشگری، مکاتب جهانی غذا را در 3 مکتب چینی، رومی و ایرانی خلاصه دانست و گفت: مکتب طبخ غذای ایرانی تاثیرات بسیاری بر آشپزی جهان گذاشته است.

وی در ادامه به ویژگی های سفره ایرانی اشاره کرد و اظهار کرد: در سنت ایرانی، تمام بخش های مختلف غذا همزمان بر روی سفره قرار می گیرد و مانند اروپا در بخش های مختلف و جدا از هم پیش غذا، غذای اصلی و دسر ارائه نشده و آزادی انتخاب به میهمان داده می شود تا بر حسب تمایل خود از هر غذایی بچشد.

مهسا مطهر همچنین بر به کارگیری ادویه ها برای مخلوط کردن مزه ها در خوراک ایرانی تاکید و اضافه کرد: تنوع غذایی بالا و ویژگی های منحصر به فرد غذای ایرانی، شهرها و روستاهای ایران را پتانسیل های بالایی برای گردشگری خوراک بهره مند ساخته است.

دبیر هیات مدیره کانون انجمن صنفی راهنمایان گردشگری ادامه داد: یکی از ویژگی های منحصر به فرد مکتب آشپزی و سفره ی ایرانی جا افتادن غذاست. این در حالی است که در کشورهای جنوب شرق آسیا نظیر چین و ژاپن غذا فقط اندکی تفت میخورد و به طور کامل پخته نمی شود اما در سبک ایرانی پختن و در هم رفتگی مزه ها برای خوشمزه فرض شدن غذا مهم است.

وی با بیان اینکه رشت به عنوان شهر خلاق غذای در یونسکو ثبت شده است، خاطر نشان کرد: شیوه ارائه غذای ایرانی به صورتی که بتواند از حداکثر پتانسیل های خود بهره گیرد نیازمند بازبینی است.

نصر الله پیشرو، استاد دانشگاه نیز در سخنرانی خود به جایگاه صنعت غذا در صنعت گردشگری اشاره کرد و گفت: دانش و علم آشپزی در کشور باید ارتقا یابد. از طرف دیگر آگاهی آشپز ها از علایق و خواسته های غذایی گردشگران نیز باید افزایش یابد تا گردشگران از آن لذت برده و تعداد گردشگران بیشتری جذب غذاهای ایرانی شوند.

وی با اشاره به شکل ظاهری غذا ایرانی بیان کرد: جاذبه ظاهری غذاها باید بر اساس سلیقه گردشگران خارجی تنظیم شود زیرا این موضوع می‌تواند تاثیر قابل توجهی در گردشگران ایجاد کند.

نصر الله پیشرو اضافه کرد: ما باید خود را به زیر ساخت‌های دیگر کشورها نزدیک کنیم و در عین حال زیرساخت های خود را نیز حفظ و تقویت کنیم.

در ادامه نشست محمدرضا قاسمی، استاد آموزشگاه آشپزی و شیرینی پزی در اشاره به مواردی که می تواند منجر به توسعه گردشگری غذا و نوشیدنی در ایران شود گفت: بهره گیری از متخصصین صنعت غذا، معرفی و شناساندن ظرفیت های گردشگری، غذا و نوشیدنی در داخل و خارج از کشور، شناسایی و جمع آوری مستندات غذا و نوشیدنی کمتر شناخته شده ایرانی و تلاش برای ثبت ملی و بین المللی آن، شناسایی و معرفی میراث معنوی در حوزه غذا و نوشیدنی، استانداردسازی خوراک و نوشیدنی ایرانی، آموزش آکادمیک مرتبط با غذا و نوشیدنی مبتنی بر اطلاعات به روز دنیا، تلاش در راستای فراهم آوردن زمینه های انتخاب شدن جهانی ایران برای میزبانی مسابقات مربوط به غذا و نوشیدنی، کمک به معرفی زمینه ها و فرصت های سرمایه گذاری داخلی و خارجی در حوزه گردشگری غذا و نوشیدنی از جمله اقداماتی است که می تواند منجر به توسعه این صنعت در گردشگری کشور شود.

1