5 دسامبر 2024 - 15:59
مدیر پایگاه میراث فرهنگی تاق بستان پاسخ داد

چرا تاق بستان ساماندهی شد؟

20 اکتبر 2015 - 10:30 dsfr.ir/662au

چرا تاق بستان ساماندهی شد؟
عرفان کریمی
نمایی زیبا ار تاق بستان

مدیر پایگاه میراث فرهنگی تاق بستان در نشست علمی باستان شناسی درباره منطقه زاگرس به این سوال که چرا تاق بستان ساماندهی شد، پاسخ داد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا منطقه کرمانشاه، «علیرضا مرادی بیستونی» در این نشست علمی باستان شناسی با ارائه سخنرانی علمی خود با عنوان «چرا مجموعه تاریخی تاق بستان ساماندهی شد؟ ضرورت ها و دستاوردهای آن» اظهار کرد: تاق بستان با ارزش ترین مجموعه تاریخی تفریحی و توریستی کرمانشاه است که در روند توسعه همه جانبه این دیار نیز نقش ویژه ای دارد. در این مجموعه تاریخی فرهنگی از دوران مختلف تاریخی آثار گوناگونی وجود دارد که بیانگر اهمیت و ارزش والای آن است.

مرادی بیستونی با بیان اینکه از سال 1316 به نوعی شاهد ایجاد تغییر و تحولاتی در اطراف مجموعه تاق بستان به واسطه ساخت و سازها هستیم، گفت: در یک تقسیم بندی کلی می توان گفت که در دوره سال های 1316 تا 1335 در اطراف تاق بستان تغییر و تحولات خاصی صورت گرفته و همچنین در سال های 1356 تا 1369 نیز یک دوره دیگر از ساخت و سازها در اطراف این مجموعه صورت می گیرد.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه افزود: در سال های 1369 تا 1371 نیز تحولات اطراف تاق بستان ادامه می یابد، اما از سال 1371 تا 1382 عملا هیچ گونه ساخت و سازی در اطراف تاق بستان انجام نمی شود. در سال های 1382 تا 1386 نیز شاهد ایجاد ساخت و سازهای دیگری در اطراف این مجموعه هستیم که روگذر شهید صیاد شیرازی و هتل جمشید به نوعی آخرین ساخت و سازها در اطراف این مجموعه هستند. در واقع مجموعه تاریخی فرهنگی تاق بستان با این ساخت و سازها در بخشی از دیواره کوه احاطه شده بود.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی تاق بستان اظهار کرد: از سویی دیگر تا قبل از سال 1354 مجموع تاریخی تاق بستان دارای شکل و شمایل خاصی بود، اما در سال 1354 به واسطه اجرای عملیات مرمت و بازسازی مجموعه تغییرات بسیار قابل توجهی در آن ایجاد شده بود، به گونه ای که دیگر با سیمای اولیه اش قابل مقایسه نبود. در این تغییرات کف مجموعه بالا آمده و چشمه های روان مقابل نقش اردشیر نیز مسدود شده بودند که این عوامل شرایط را برای تخریب آثار تاق بستان به وجود آورده بود.

مرادی بیستونی تصریح کرد: پُر شدن آب در فصول پرآب سال باعث می شد که آب چشمه های مسدود شده به پشت تاق ها برگردد و در نتیجه باعث پوسیدگی، نم زدگی و در فصول سرد سال یخ زدگی آثار شود. بر همین اساس در سال 1387 مطالعات طرح ساماندهی تاق بستان را در دستور کار قرار دادیم و در این راه از گروه مشاورین آتک مشاوره گرفتیم و در نهایت طرح خشک سازی تاق ها را در اولویت اول قرار دادیم.

وی خاطرنشان کرد: بعد از اینکه مطالعات ژئوفیزیک را در محدوده ای به مساحت 20 کیلومتر مربع انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که تنها راه چاره آزادسازی چشمه مقابل نقش اردشیر و پایین بردن کف مجموعه تاق بستان است. کف مجموعه را یک متر پایین بردیم و در نتیجه چشمه مقابل نقش اردشیر آزاد شد و کانالی مقابل تاق ها ایجاد گردید که به نوعی سیمای تاق بستان نیز به همان سیمای اصیل اش که در نقشه ها و عکس های قدیمی وجود دارد، برگشت.

مرادی بیستونی تصریح کرد: احیای رودخانه چم بشیر، آزادسازی و تملک زمین های اطراف مجموعه، تملک پنج دکه اطراف، حذف کلیه الحاقات، الحاق قبرستان پارتی به مجموعه، الحاق دریاچه تاق بستان به مجموعه و در نهایت تهیه پرونده فاز اول ثبت جهانی از جمله دیگر کارهای انجام شده در قالب این طرح ساماندهی تاق بستان بود.

وی تاکید کرد: خشک شدن بخش های نم زدگی درون تاق ها در فصول سرد و از بین رفتن رطوبت درون تاق ها از جمله دستاورهای ارزشمند اجرای این طرح ساماندهی بوده است.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی تاق بستان در پایان اظهار کرد: تاق بستان به عنوان اصلی ترین مجموعه گردشگری کرمانشاه جا دارد که بیشتر مورد توجه مسئولین استان قرار گیرد.

1