5 دسامبر 2024 - 16:17

سهم روستاهای چین از سوغات زیارتی ایران

19 اکتبر 2015 - 18:10 dsfr.ir/8m64j

بهمن نامور مطلق معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی

معاون صنایع دستی کشور گفت: تاکنون سجاده های گلدوزی شده در بازار سوغات زیارتی مورد استقبال بیشتری قرار گرفته اند و اگر همین طور پیش برود، گردش مالی بالایی را به خود اختصاص می دهند. همچنین سنگ های قیمتی مثل فیروزه، ظروف سنگی مشهد و کالاهای پوستی و چرمی نیز فروش خوبی داشته اند و تقاضا برای آن ها زیاد بوده است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا؛ بهمن نامورمطلق درباره کارگروه سوغات زیارتی که در مشهد برگزار شد، گفت: مدت ها درباره سوغات زیارتی تحقیق کردیم و متوجه شدیم 500 میلیارد تومان گردش مالی در این زمینه وجود دارد که بخش اعظم آن مربوط به کشورهای دیگر مثل چین، پاکستان و ترکیه بوده است. هدف از تحقیق ما، "از آنِ خودسازی" بازار سوغاتی-زیارتی مشهد بود و طبق گفته کارشناسانِ ما که مدت ها در این زمینه تحقیق کرده بودند ایران تنها در پنج درصد از این بازار حضور داشت و مابقی آن به خوراکی پرداخته شده است که صنایع دستی نیستند و یا صنایع دستی غیرایرانی هستند.

او ادامه داد: تجارت سوغات زیارتی در مشهد یک وضعیت بحرانی داشت. پیشنهاد ما این بود که دبیرخانه ای برای ساماندهی سوغات زیارتی راه اندازی کنیم و به همین جهت نمایشگاهی برگزار کردیم که حدود 500 قلم کالا از سراسر ایران به طرف مشهد هدایت شد، زیرا مهم ترین مشکل سوغات زیارتی نبودن واحدهای تجاری مناسب از سوی ایرانیان است که بتوانند کالاها را از نقاط ایران به ویژه روستاها و شهرهای دوردست که قیمت های پایین تری دارند گردآوری و عرضه کنند.

معاون صنایع دستی کشور اضافه کرد: متأسفانه مشخص شد کالاها از روستاهای دوردست چین راحت تر از روستاهای کشورمان به بازار ایران می رسند، برای مثال سهم بازار روستاهای خراسان جنوبی در سوغات زیارتی نسبت به استان های چین کمتر است، به همین جهت برای تقویت تاجران ایرانی که شفاف کار می کنند نمایشگاهی برگزار کردیم و برخی از موسسات اعلام آمادگی کردند تا بتوانند در این بازار فعال شوند.

نامورمطلق اعلام کرد: در نشستی که شنبه (25 مهرماه) در دبیرخانه شهر مشهد برگزار شد، گزارش مثبتی از سوغات زیارتی ارائه داده شد که نشان می دهد حضور صنایع دستی ایران در بازار سوغاتی رو به افزایش است و توانسته ایم در گذشته نزدیک بازار را از کالاهای غیرایرانی پاکسازی کنیم. اخیرا وزیر امور خارجه لهستان بازدیدی از صنایع دستی میدان نقش جهان داشت و احساس خوشحالی می کرد که سرانجام جایی را دیده است که صنایع دستی چینی در آن دیده نمی شده و هویت مستقلی داشته است.

او افزود: برای آنکه ایرانی ها بتوانند حضور مسلط در بازارهایی که فاقد کالاهای قاچاق است داشته باشند، نیاز به حمایت های اعتباری و تجاری دولت، حمایت های فرهنگی از سوی نهادهای مثل شهرداری، صدا و سیما، کلیه نهادهای تبلیغاتی و همچنین حمایت حقوقی و علمی داریم. حمایت حقوقی به لحاظ اینکه اگر کالاهای قاچاق در فروشگاه ها حضور پیدا می کنند با آنها برخورد جدی صورت بگیرد. حمایت علمی هم به لحاظ ذائقه شناسی برای ارائه محصولات جدید لازم است.

نامورمطلق بیان کرد: دبیرخانه ای که در مشهد در این رابطه راه اندازی شده، قرار است با جمعیتی حدود پنج نفر و چالاک باشد و تمام کارها را بخش خصوصی انجام دهد و ما تنها سیاست گذاری و ساماندهی آن را بر عهده بگیریم. این روزها صحبت از تحریف تقاضا توسط کارشناسان اقتصادی و دولت است، اما فکر می کنیم بیش از تحریف تقاضا نیاز به ساماندهی و هدایت تقاضا داریم؛ یعنی همین تقاضایی که در کشور وجود دارد باید ساماندهی شود تا کالاهای قاچاق در آن حضور پیدا نکنند. اگر ما قبل از ساماندهی و هدایت تجدید تقاضا کنیم، شاید برای اجناس چینی و قاچاق تقاضا را بیشتر کرده باشیم.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه خواهش من این است که نهادهای مختلف کمک کنند تا تقاضای کالاهای ایرانی بالا برود، گفت: در مشهد مقدس مردم زیارت می کنند به امید آنکه سوغاتی بخرند، اما کالاها و چرم هایی می خرند که نه تنها ذبح اسلامی ندارد، بلکه بیشتر مربوط به حیوانات حرام گوشت است و مشکل شرعی دارند. وقتی که زائر ما به بازار اعتماد می کند بهتر است از نوع حلال باشد، زیرا ما به دنبال بازار حلال و مشروع می گردیم. امیدوارم با کمک استانداری ها و بخش های دیگر بتوانیم بازارهای زیارتی خودمان را پالایش کنیم.

او درباره تعداد و انواع بسته های سوغات زیارتی افزود: حدود 500 کالا بسته در نمایشگاه اولی که در مشهد برگزار شد معرفی کردیم و در حال حاضر فاز دوم سوغات زیارتی در حال انجام است تا بسته های بیشتری در این زمینه معرفی شوند تا بسته هایی که بیشتر مورد استقبال قرار می گیرند شناسایی شوند. اما اقلام حاضر در سوغات زیارتی حدود ندارد، در بازار زیارتی هر چیزی از پوشاک گرفته تا انگشتر و مواد خوراکی می تواند مورد توجه سوغات قرار بگیرد. بنابراین امیدواریم بتوانیم بیشترین عرضه را با کیفیت بالا و قیمت متعادل داشته باشیم تا بازار را از آن خودمان کنیم. مشهد می تواند بعدها به عنوان یک الگو برای شهرهای دیگر در حوزه بازار سوغات زیارتی تبدیل شود.

معاون صنایع دستی درباره اینکه تا کنون بیشترین استقبال از چه بسته ای صورت گرفته است، اظهار کرد: به من اطلاع دادند که سجاده های گلدوزی شده مورد استقبال بیشتری قرار گرفته اند و اگر همین طور پیش برود، گردش مالی بالایی را به خودش اختصاص می دهد. اما در کنار آن، سوغات خاطره ای که به نوعی یادآور مرقد امام رضا (ع) باشد هم مهم است. همچنین سنگ های قیمتی مثل فیروزه، ظروف سنگی مشهد و کالاهای پوستی و چرمی نیز فروش خوبی داشته اند و تقاضا برای آن ها بسیار بود.

نامورمطلق درباره صادرات بسته های سوغات زیارتی گفت: در برنامه فعلی، قدم اول ما حفظ بازارهای داخلی است و امیدواریم در گام های بعدی در زمینه صادرات سوغات زیارتی نقش اساسی داشته باشیم.

1