9 اکتبر 2024 - 20:09

ریزش بخشی از دیوار قلعه بلقیس

23 آوریل 2024 - 21:00 dsfr.ir/i57q1

ریزش بخشی از دیوار قلعه بلقیس
قلعه بلقیس | Belqeys Castle | عکس از میثم رودکی
ریزش بخشی از دیوار قلعه بلقیس دومین بنای خشتی و گلی ایران | نگرانی برای ریزش مابقی آن

مدیر پایگاه ملی میراث فرهنگی شهر تاریخی بلقیس اسفراین با اشاره به اینکه شهر تاریخی بلقیس اسفراین دومین بنای خشتی و گلی ایران محسوب می شود، از ریزش بخشی از دیوار مرمت شده این بنای تاریخی خبر داد.

به گزارش «دنیای سفر»، حسین رحمانی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: این نگرانی طی دو سه سال گذشته وجود داشت که بخشی از دیوار مرمت شده این بنای تاریخی ریخته شود و حتی مکاتبات لازم نیز انجام شد اما به علت عدم اختصاص اعتبار بحث های علاج بخشی صورت نگرفت.

وی افزود: ۱۶۰ متر مربع از دیوار مرمت شده ریزش پیدا کرد و نگرانی برای ریزش بخش های دیگری از دیوار مرمت شده هنوز وجود دارد.

رحمانی ادامه داد: متاسفانه طی دو سال اخیر هیچ اعتباری برای مرمت این بنای تاریخی اختصاص نیافته و مقداری اعتبار ملی اختصاص یافته که صرف پرداخت حقوق کارکنان شده است.

وی در ارتباط با ریزش بخش های مرمت شده این دیوار توضیح داد: متاسفانه مرمت غیراصولی سبب شد تا این مشکل به وجود آید بطوریکه بخش های مرمتی در پایین دیوار ۱۰ سانتی متر و در بالاترین ارتفاع هفت تا ۸۰ سانتی متر بوده است.

بنا بر اطلاع مدیر پایگاه ملی میراث فرهنگی شهر تاریخی بلقیس اسفراین، از ریزش بخشی از دیوار مرمت شده این بنای تاریخی خبر داد

مدیر پایگاه ملی میراث فرهنگی شهر تاریخی بلقیس اسفراین بیان کرد: برای مرمت یک بنای تاریخی در ابتدا باید مطالعات لازم انجام شود که چه مصالحی برای آن بنا نیاز است و از مصالحی که در آن بنا به کار رفته استفاده شود و یا شبیه آن.

وی خاطرنشان کرد: به هنگام مرمت این بنای تاریخی از خشت خام و بر روی آن اندود کاهگل استفاده شده که نباید این مصالح به کار می رفت. در دوران صفویه، ایلخانی و سلجوقیان از کاهگل در ملات استفاده نمی کردند که در این بنا استفاده شده است.

رحمانی تصریح کرد: از سوی دیگر در زمان ساخت این بنا، سازندگان آن به خوبی می دانستند که در این منطقه موریانه وجود دارد و خطر موریانه زدگی بنا را تهدید می کند بنابراین از کاهگل استفاده نکرده بودند که در مرمت استفاده شده است.

وی گفت: موریانه زدگی و فرسایش، استفاده از خشت و سنگینی بنا سبب شد تا بخش هایی از دیوار مرمت شده دومین بنای خشتی و گلی ایران فروریزد.

به گفته رحمانی برای مرمت این شهر تاریخی به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز است.

1