در فصل هفتم کاوش؛

سرنخی از معبد لائودیسه پیدا نشد

10 اکتبر 2023 - 14:00 dsfr.ir/1287i

سرنخی از معبد لائودیسه پیدا نشد
معبد لائودیسه نهاوند
معبد لائودیسه نهاوند

سرپرست تیم کاوش معبد لائودیسه نهاوند گفت: در فصل هفتم کاوش معبد لائودیسه سرنخی از معبد پیدا نشد و برای یافتن این معبد به یک فصل دیگر کاوش نیاز داریم.

به گزارش «دنیای سفر»، محسن جانجان در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: منطقه دوخواهران ۱۲ هکتار است و با توجه به اینکه محل احتمالی معبد لائودیسه مشخص نبوده، محدودیت و ممنوعیت هایی در دوران کاوش ها برای ساخت وساز در این منطقه به وجود آمد و سبب شد تا در این محدوده که در بافت تاریخی شهر نهاوند هم قرار دارد، مردم اجازه ساخت وساز نداشته باشند.

وی افزود: این محدودیت و ممنوعیت ها باعث بروز مشکلاتی برای اهالی و از جمله مهاجرت آن ها از این منطقه، کاهش کیفیت زندگی و بروز مشکلاتی برای ساکنان و در نهایت منطقه دوخواهران به منطقه مهاجرپذیر تبدیل و دچار آسیب های اجتماعی تبدیل شد.

جانجان اضافه کرد: محدودیت ساخت وساز در این منطقه باعث شد بناهایی که در منطقه وجود دارد، دچار فرسودگی شوند و با توجه به روی گسل زلزله قرار گرفتن شهر نهاوند، برداشتن محدودیت ساخت وساز در این منطقه همواره از مطالبات مردم بوده است.

وی با اشاره به اینکه کاوش در منطقه دوخواهران با دو هدف اجرا شد، تأکید کرد: کاوش ها از سه فصل قبل با هدف پیدا کردن سرنخ معبد لائودیسه آغاز و بنا شد بخش هایی که آثاری پیدا نمی شود آزادسازی شوند تا مردم بتوانند ساخت وساز همراه با محدودیت داشته باشند.

معبد لائودیسه نهاوند

سرپرست تیم کاوش معبد لائودیسه نهاوند ادامه داد: تاکنون هفت مرحله کاوش برای پیدا کردن معبد در این منطقه انجام شده و اعتبار فصل هفتم کاوش ۷۰ میلیون تومان بود که البته مبلغ ناچیزی بود.

وی مطرح کرد: در فصل هفتم کاوش ، سرنخی از معبد لائودیسه پیدا نشد همچنین مناطقی که در آنها کاوش و آثاری یافت نشد طبق ضوابط آزاد اعلام می شود و باید ساخت وساز براساس ضوابط بافت تاریخی با محدودیت انجام شود.

جانجان با بیان اینکه فصل هشتم کاوش در صورت تأمین اعتبار ضروری است، خاطرنشان کرد: هدف میراث فرهنگی تسهیلگری برای مردم است نه اینکه مشکلاتی برای آنها ایجاد کند.

وی درباره فصل بعدی کاوش نیز گفت: اگر اعتبار کافی به پروژه تزریق شود به یک فصل کاوش دیگر نیاز است و گمانه زنی ها با یک فصل دیگر تمام می شود که امیدواریم مسئولان اعتباری برای این فصل کاوش درنظر بگیرند.

به گزارش ایسنا، در سال ۱۳۲۲ در منطقه دوخواهران نهاوند کتیبه ارزشمندی به زبان یونانی کشف شد که این کتیبه فرمان یکی از پادشاهان سلوکی به حاکم وقت نهاوند بوده و این کتیبه اکنون در موزه ملی ایران نگهداری می شود.

این کتیبه از دو قسمت متمایز تشکیل شده که قسمت اول آن نامه ای است که فرمان شاه را به اهالی نهاوند ابلاغ می کند از آنها درخواست می کند تا فرمان وی را روی سنگی نقش کرده و در معبد اصلی شهر نصب کند و همچنین در این کتیبه «آنتیوخوس سوم» به «مندموس» پادشاه وقت نهاوند دستور می دهد که معبدی در خور و شأن همسرش ملکه «لائودیسه» در نهاوند بسازند. براساس مطالعاتی که انجام شده این معبد در زمان آنتیخوس سوم در شهر نهاوند بنا شده و این معبد برای کاهنه ای که همسر آنتیخوس سوم بوده، بنا شده است.

همچنین علاوه بر این کتیبه مجسمه های مفرقی کوچکی که منصوب به خدایان یونان بوده در این منطقه کشف شده است و کشف این آثار باعث شد که وجود معبد یونانی در نهاوند محرز شود و این محوطه تاریخی و منطقه دوخواهران در سال ۱۳۲۷ به شماره ۳۷۴ به عنوان میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شود.

معبد لائودیسه کجاست؟

معبد لائودیسه یا امام زاده دو خواهر یکی از آثار استان همدان، شهرستان نهاوند است. نهاوند یکی از شهرهای غربی ایران به شمار می آید که آثاری از دوران سلوکیان را چون گنجینه ای در خود نگهداری می کند. معبد لائودیسه یکی از آثار به جای مانده از دوران سلوکیان در نهاوند است که در بافت قدیمی شهر و در محدوده دوخواهران قرار دارد. ویکی پدیا

تاریخچه معبد لائودیسه

در سال ۱۳۲۲ کتیبه ای به زبان یونانی در محله دوخواهران نهاوند کشف شد که مربوط به آنتیوخوس سوم پادشاه سلوکی بود.

این کتیبه از دو قسمت متمایز تشکیل شده که قسمت اول آن نامه ای است که فرمان شاه را به اهالی نهاوند ابلاغ و از آنان درخواست می کند تا فرمان وی را روی سنگی نقش کرده و در معبد اصلی شهر نصب کنند و همچنین در این کتیبه آنتیوخوس سوم به مندموس ساتراپ نهاوند دستور می دهد که معبدی برای همسرش ملکه لائودیسه در نهاوند بسازند. این کتیبه اکنون در موزه ملی ایران نگهداری می شود.

علاوه بر کتیبه، مجسمه های مفرغی کوچک منسوب به خدایان یونان در این منطقه کشف شده است. کشف این آثار باعث شد که وجود معبد یونانی در نهاوند محرز شود. این محوطه تاریخی و منطقه دوخواهران در سال ۱۳۲۷ به شماره ۳۷۴ به عنوان میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

یک قلک ۱۱ سکه پیدا شده که نشان دهنده حضور اشکانیان پس از سلوکیان در نهاوند بوده است.

1