معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی:

صنایع دستی باید از حالت فانتزی و ویترینی خارج شود

2 سپتامبر 2023 - 13:30 dsfr.ir/614ne

صنایع دستی باید از حالت فانتزی و ویترینی خارج شود
فاطمه یاقوتی
نمایشگاه روایت خدمت در تهران

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: به دنبال راه برون رفت صنایع دستی از دورافتادگی در ادبیات توسعه هستیم، صنایع دستی باید از حالت فانتزی و ویترینی خارج شود.

به گزارش «دنیای سفر»، مریم جلالی در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره صنایع دستی و چشم انداز آن در پنج سال آینده اظهار داشت: در برنامه هفتم توسعه در مذاکره با نمایندگان توانستیم بندهایی را در کمیسیون تلفیق مجلس ارائه کنیم تا با ایجاد زنجیره ارزش و توجه به زیست بومِ مورد وفاق دولت و مجلس، راه برون رفت صنایع دستی از دورافتادگی در ادبیات توسعه پیدا کنیم.

معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی گفت: بزرگترین آسیب کنشگران و فعالان صنایع دستی در سال های اخیر دور افتادن این حوزه از ادبیات توسعه، اقتصاد هویت بنیان و معیشت و تبدیل به حوزه ای فانتزی و ویترینی است، که می توان با اتصال و تعیین زیست بوم با همه مولفه های آن از تولید، تربیت تا تشکل های صنفی که سه پایه اساسی آن هستند و همچنین تدوین آیین نامه لازم، افق و چشم اندازی روشن برای آینده صنایع دستی کشور تدوین کرد.

حامی هنرمندان و مشوق بازرگانان هستیم

جلالی با تاکید بر ضرورت تدوین و تکمیل ادبیات توسعه صنایع دستی و زنجیره ارزش آن توضیح داد: با این اتفاق می توان همه مسائل در هر ۱۸ گروه صنایع دستی را احصا کنیم، سال هاست این گزاره واحد را که «در بسته بندی مشکل داریم» مدام تکرار می کنیم، که یک گزاره کلی است، اما وقتی از منظر زیست بوم به آن بپردازیم، قابل حل است، یعنی می توانیم مشکلات صنایع دستی مثلا در چرم و شیشه یا فلز و چوب و سفال به جزییات از یکدیگر تفکیک کنیم.

وی گفت: سیاست های حوزه صنایع دستی توانمندسازی بخش خصوصی و تشکل های صنفی، حمایت هنرمندان، توانمند کردن صنعتگران و تشویق بازرگانان است، همه باید کمک کنیم بخش خصوصی در این حوزه تقویت شود و رشد کند، تا جای خود را در بازارهای جهانی باز کنیم.

محورهای چهارگانه در تجلی خدمت به مردم

جلالی به نمایشگاه روایت خدمت در هفته دولت اشاره کرد و گفت: خانواده محوری، مردمی سازی و عدالت پایگی و دانش بنیانی چهار مولفه و محور اصلی رویکرد دولت سیزدهم در خدمت به مردم است که در روایت های خدمت دوساله دولت به مردم متجلی شده بود، وقتی به مناسبت هفته دولت نام یک نمایشگاه را روایت خدمت قرار می دهیم باید مبتنی بر همین چهار محور و البته حول یک هدف، روایت ها را تنظیم و ارائه شود.

معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی افزود: این همگرایی بین دستگاه که در هفته دولت در نمایشگاه روایت خدمت دیده شد باید مستمر و برای سالهای بعد هم تقویت شود تا بتوانیم این چهار مولفه در اقدامات را تا پایان خدمت دولت سیزدهم به مردم بیشتر و بیشتر به نمایش به بگذاریم.

وی اظهار داشت: نمایشگاه روایت خدمت قطعا در سال های آینده روایت های جدیدتری برای مردم خواهد داشت؛ باید در روایت خدمت چند ساحتی عمل کنیم، روایت های متنی، صدا و تصویر، باید جان و روح ماجرا را منتقل کند، هنوز برای روایت های تازه از زاویه دیدگاه های جدید با گزاره های نو خیلی جای کار داریم.

مردم داری روایت ساز است

جلالی گفت: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به خاطر جنس کاری که دارد، هم ساحت فرهنگی و هم ساحت اجتماعی و اقتصاد را توامان دارد، در کمتر وزارتخانه ای این سه حوزه در کنار توانسته همگرایی ایجاد کند، ما تمام تلاش خود را برای تجلی هر چهار مولفه اصلی دولت مردمی (خانواده محوری، مردمی سازی و عدالت پایگی و دانش بنیانی) به کار بسته ایم.

معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: سفرها و حضور شخص وزیر (آقای ضرغامی) در دورترین نقاط کشور از روستاهای کوچک تا شهرهای بزرگ، در این دو سال به چندصد سفر رسیده و یک تعریف تازه از ارتباط مردم با مسئولان ایجاد کرده است، خود این نوع رویکرد مردم داری هم در بعد حضور میدانی هم در حوزه رسانه ای روایت ساز است، در این زمینه هم خود وزیر پیشتاز است هم به معاونان و مدیران به عنوان دستورالعمل سازمانی ابلاغ شده است.

جلالی افزود: در این دو سال تلاش شده ارتباط مدیران با سیاست گذاران و ذی نفعان و خط مشی سازان هر سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از سازمان برنامه و بودجه تا مجلس و قوه قضاییه تقویت شود، از طرف دیگر ارتباط با بخش خصوصی، سرمایه گذاری و مردمی افزایش و وزارتخانه جوان میراث فرهنگی چند ساحتی شده است.

به گزارش «دنیای سفر»، نمایشگاه روایت خدمت (وعده، وفا) که دستاوردهای ۲ ساله دولت (شهریور ۱۴۰۰ تا شهریور ۱۴۰۲) را معرفی می کرد، از چهارم تا هفتم شهریور در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار شد.

1