شهرها و روستاهای جهانی صنایع دستی کشور ویترین #نمایشگاه #گردشگری و صنایع دستی #تهران هستند، مناطقی که در این رویداد بین المللی می توانند به عنوان مسیر و مقصدهای جدید گردشگری به علاقه مندان سفر و هنر معرفی شوند.
به گزارش «دنیای سفر» به نقل از خبرگزاری ایرنا، پانزدهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری و سی و پنجمین نمایشگاه صنایع دستی، صبح روز شنبه - 9 بهمن 1400 - در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران گشایش یافت و روز 12 بهمن به پایان رسید. در این رویداد فعالان صنعت گردشگری کشور و مسئولان و صنعتگران و هنرمندان صنایع دستی این مناطق، در کنار هم ظرفیت های مسیر و مقاصد جدید گردشگری شهرها و روستاهای جهانی و ملی صنایع دستی را بررسی کردند. مناطقی که اگر چه از جاذبه های فرهنگی، تاریخی و طبیعی هم برخوردار هستند، اما این بار محور و مقصد سفر آشنایی با هنرهای سنتی و صنایع دستی منحصر به فرد آن ها بود.
در این رویداد مهم، آثار هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سنتی زینت بخش همه پاویون های استانی بود. در میان ۴۵۰ غرفه نمایشگاه، بازدیدکنندگان بیشتر در غرفه های شهرها و روستاهای صنایع دستی توقف کردند، بیشتر کنجکاوی کردند، حتی بیشتر در همین غرفه ها عکس گرفتند و وقتی هم متوجه شدند این مناطق در جهان شناخته شده اند حس غرور و افتخار در چشمان و کلام شان موج می زد. شهرها و روستاهای صنایع دستی نقطه عطف اصالت هنر ایرانی است.
سابقه ثبت جهانی شهرها و روستاهای صنایع دستی به ۶ سال قبل بر می گردد، شورای جهانی صنایع دستی از سازمان های وابسته به سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی و ملل متحد (یونسکو- UNESCO) است و ثبت شهرهای جهانی صنایع دستی از سال ۱۳۹۴ (۲۰۱۵ میلادی) آغاز شده و برنامه ای الهام گرفته از شهرهای خلاق یونسکو است.
در طول ۶ سال گذشته ۱۴ شهر و روستای صنایع دستی ایران در شورای جهانی صنایع دستی ثبت شده اند و اکنون ثبت ملی و جهانی شهرها و روستاها و صنایع دستی به مطالبه مردمی و اجتماعی تبدیل شده، زیرا آثار مثبت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن و تاثیر مستقیم آن بر زندگی مردم به ویژه آن دسته که در حوزه صنایع دستی اشتغال دارند، مشخص شده است.
البته روند ثبت جهانی شهرها و روستاهای صنایع دستی تا پیش از کرونا به صورت عادی و طبق روال انجام میشد و ایران حتی برای سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰پرونده چند منطقه کمترشناخته شده از جنوب کشور را آماده کرده بود، اما شیوع کرونا مانع از سفر و حضور و بازدید ارزیابان بین المللی از این مناطق و منجر به توقف این فرایند شد، اما ایران اکنون هم با ثبت ۱۱ شهر و ۳ روستا در ۶ سال گذشته با عناوین صنایع دستی منحصر به همان مناطق، از سردمداران دنیا است.
ثبت جهانی شهرها و روستاهای صنایع دستی صرفا یک روند اداری و یا صدور یک گواهینامه نیست، بلکه رویدادی مبتنی بر یک رویکرد و راهبرد خلاق است، آغاز آن حاصل مطالعه تلاش،برنامه ریزی و پی گیری مدیران ارشد وزارتخانه میراث فرهنگی، و هماهنگی فرابخشی با سایر دستگاه های دولتی و عمومی کشور از مرکز تا استان است؛ اما تداوم و رسیده به نتیجه مطوب آن نیازمند یک عزم ملی از هنرمندان فعال شهر و روستا، مسئولان اجرایی منطقه و رسانه ها و حمایت بخش خصوصی و فعالان گردشگری است.
تغییر و تحولات نسبت به قبل از ثبت جهانی در شهرها و روستاها به وضوح مشهود است، یکی از آثار این ثبت های جهانی به خصوص در مناطق کمتر شناخته شده، هویت بخشی و مهاجرت معکوس است، ارزیابی از افزایش ضریب نشاط عمومی و انگیزه در جوامع محلی و اهالی شهرها و روستا انگیزه ایجاد می کند، هویت سازی و اعتباربخشی،حس غرور و همبستگی، ظرفیت های نهفته شناسایی و ثبت جهانی شهرها وروستاهای صنایع دستی است
اصفهان، شهر جهانی صنایع دستی
اصفهان علاوه بر شهر جهانی صنایع دستی، شهر خلاق صنایع دستی هم است، حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد تولید صنایع دستی کشور در استان اصفهان تولید می شود و میدان امام (نقش جهان) اصفهان بزرگترین میدان عرضه و فروش صنایع دستی جهان است.
نام اصفهان و صنایع دستی این استان از قدیم برند جهانی بود، اصفهان با ۱۴ شهر خارجی خواهرخوانده است. همین جایگاه و تعدد و تکثر صنایع دستی باعث شد به عنوان شهر جهانی صنایع دستی معرفی شود. ثبت جهانی می تواند به فروش و صادرات بیشتر کمک کند. نمودهای ثبت جهانی و برند جهانی باید در صادرات و فروش باید بروز داشته باشد.
تبریز، شهر جهانی فرش دست باف
تبریز و فرش تبریز برای همه جهان شناخته شده است، جهان در وهله اول ایران و ایرانی را به هنر زیبا و فاخر فرش می شناسد، برند نام ایران در افکار عمومی با فرش ایرانی عجین است و تبریز یکی از مهم ترین شهرهای فرش بافی دنیا محسوب می شود و قدمت و زیبایی این فرش ها از ویژگی هایی هستند که در فرش های مشابه در دنیا کمتر وجود دارد.
با روی کار آمدن صفویان و انتخاب تبریز برای پایتخت و توجه شاهان این دوره به فرهنگ و هنر، کارگاه های قالی بافی زیادی در سراسر حکومت صفوی دایر و به این ترتیب، دوران صفویه منجر به درخشش و شکوفایی هنر قالی بافی در تبریز شد و تا امروز هنر فرش بافی در تبریز موروثی، خانوادگی و نسل به نسل حفظ شده است.
فرش تبریز یکی از نفیس ترین قالی های ایران و دنیا است که در بافت آن از طرح هایی همچون طرح مستوفی، اسلیمی لچک ترنج، گلدانی، میناخانی، طرح درختی و... استفاده می شود.
لالجین شهر جهانی سفال
لالجین عنوان شهر جهانی سفال و پایتخت سفال ایران را به شایستگی به دوش می کشد؛ مردم لالجین با سرانگشتان هنر، خاک و آب را در هم می آمیزند و با کیمیاگری، جلوه هایی زیبا می آفرینند که چشم هر بیننده ای را خیره می کند.
لالجین که قدمت سفالگری در آن بر اساس مستندات موجود به بیش از ۷۰۰ سال می رسد، شهری است که بوی خاک رس پیچیده در کوچه پس کوچه هایش، جانی تازه به هر رهگذر و گردشگری می بخشد، صدای چرخش چرخ های سفال گری آن در گوش جان، نوایی زیبا می سراید، نقش و رنگ های شاد روی سفالینه هایش، چشم دل می نوازد و صیقل لعاب آن، آیینه دل را صفا می دهد.
شهری که مردمانش هنرمندند و ۸۰ درصد از جمعیت آن دست بر یک آتش داشته و به پیشه سفال گری، سرامیک کاری و شغل های وابسته آن مشغول هستند، برخی مواد اولیه سفال گری را آماده می سازند، عده ای بر روی سفالینه ها، نقش و طرح می زنند، برخی بسته بندی سفال را بر عهده دارند و گروهی دیگر به خرید و فروش محصولات سفالین اشتغال دارند.
مشهد، شهر جهانی گوهرسنگ ها
مشهد مرکز تراش سنگ های زینتی و قیمتی در ایران است، حدود ۳۸۰ واحد تراش سنگ های قیمتی در مشهد است، نیشابور شهر فیروزه (بزغان قدیم) هم در زمینه فعال است، این تجمع از معادن و کارگاه های تراش سنگ های زینتی از فیروزه،عقیق و زمرد و... باعث شده این منطقه به عنوان شهر جهانی ثبت شود.
خراسان رضوی از نظر منابع معدنی همچون فیروزه و آگات (عقیق)، بریل (آکوامارین)، سافیر، یاقوت، روتیل، ارتوکلاز، فیروزه قوچانی (کریزوکلا)، ژاسپر، عقیق سلیمانی، اوپال، گارنت، درکوهی، رزکوارتز، آندالوزیت، ایلمنیت، آراگونیت و پلی گورسکیت حائز اهمیت است. فیروزه یا تورکواز، در تراکیت های پورفیری و ماسه سنگ های غنی از مواد آلی (فسفر) دیده می شود. بهترین نوع فیروزه از نظر کیفیت، رنگ و ارزش در نیشابور ایران یافت می شود که دارای مرغوب ترین نوع فیروزه در جهان است.
ثبت اولیه این پرونده به عنوان مرکز جهانی فیروزه بود که با توجه به وجود سایر سنگ های قیمتی و تزیینی در این منطقه به عنوان شهر جهانی گوهرسنگ ها ثبت جهانی شد، در زمان ثبت جهانی، مشهد با شهرهای بمبئی هند،بانگکوک تایلند، گوانجو چین رقابت داشت که در نهایت مشهد انتخاب شد.
کلپورگان، روستای جهانی سفال / اولین روستای جهانی صنایع دستی
موزه زنده سفال کلپورگان تنها موزه زنده سفال در جهان است که قدمت آن به هفت هزار سال پیش بر می گردد؛ سفال کلپورگان به صورت کاملاً دستی، بدون چرخ سفالگری و توسط زنان بلوچ ساخته می شود. کلپورگان روستایی در ۲۵ کیلومتری شهر سراوان و ۳۹۰ کیلومتری جنوب شرق زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان خواستگاه سفالی به همین نام است.
کلپورگان با سفالینه های منحصر به فرد و شهرت جهانی شاهکار اندیشه، ذوق، فرهنگ و هنر زنان بلوچ سرزمین ایران است. زنان بومی منطقه به عنوان یگانه خالقان سفال کلپورگان، این هنر ارزشمند را نسل به نسل از مادران به دختران منتقل می کنند و گذشت زمان و حوادث تاریخ نیز نه تنها از اصالت آن کم نکرده، بلکه بیش از پیش بر ارزش های هنری آن افزوده است.
آنچه سفالگری کلپورگان را از سایر نقاط متمایز کرده ویژگی های خاص آن است به گونه ای که تمام مراحل ظریف سفالگری به وسیله زنان انجام می شود و مردان فقط کارهایی مثل حمل خاک رس از معدن مسکوتان واقع در ۲ تا سه کیلومتری کارگاه، آماده کردن گل و پختن سفال را انجام می دهند.
استفاده نکردن از چرخ سفالگری در تهیه آثار سفالی سبب توجه جهانیان به سفال کلپورگان شده به گونه ای که همه سفالینه ها با روش های سنتی ابتدایی، بدیع و به کمک دست تولید می شود.طرح ها و نقش های سفال کلپورگان کاملا هندسی و تداعی گر نقش های باستانی و تــزیینــات روی سفالینه ها با نمادهای تجریدی است که از نسلی به نسل دیگر به یادگار مانده و حکایت از راز و رمــز و دریافت ها و برداشت های روحی و درونی هنرمند از محیط اطراف و اعتقادات و باورهای او دارد.
اغلب نمادهای روی آثار سفالی کلپورگان شبیه به نقوش سفال های ماقبل تاریخ و آغاز دوره تاریخی است.در این سفالینه ها لعاب به کار نمی رود بلکه برای تزیین و نقاشی از سنگ تیتوک استفاده می شود. این سنگ در منطقه تپه آچار در کهوران مهرستان یافت می شود و رنگ آن معمولا قهوه ای یا سیاه است.
سیرجان، شهر جهانی گلیم شیریکی پیچ
گلیم شیریکی پیچ از شاخص ترین دست بافته های زنان روستایی و عشایری شهرستان سیرجان است که خاستگاه اصلی آن روستای دارستان در۲۵کیلومتری مرکز شهرستان سیرجان است. تبدیل شدن به برند جهانی در بازار صنایع دستی، اعتماد مشتری برای خرید محصول، توسعه بازار صنایع دستی، رقابت پذیری در بازارهای بین المللی، اشتغال زایی، ارزآوری بالا، حفظ اشتغال موجود، حفظ اصالت های فرهنگی منطقه از رهاوردهای ثبت جهانی گلیم شیریکی پیچ سیرجان است.
گلیم شیریکی پیچ به دلیل طرح و بافت و دار و تعداد بافنده با سایر محصولات دست باف متفاوت است، معمولا در دو یا سه بافنده همزمان روی دار و دستگاه بافندگی این محصول که به صورت افقی است کار می کنند، و به این دلیل که تارهای آن به صورت گره ای (مانند قالی) بافته می شود و اینکه دو یا سه بافنده در تولید و بافت آن همکار و شریک هستند به آن شیریکی پیچ می گویند.
جهانی شدن گلیم شیریکی پیچ، مدیون خلاقیت های هنری و محصولی از سرپنجه زنان روستایی و عشایر و بیش از ۱۰هزار بافنده گلیم سیرجان است. امروز زنان و مردان سییرجانی با افتخار می گویند که گلیم باف و شهروند شهر جهانی هستند. حدوداز ۲۰۰ کارگاه تولید انفرادی در این شهرستان و در روستای دارستان که مهد گلیم شیریکی پیچ سیرجان است، فعالیت دارند.
مریوان، شهر جهانی کلاش (گیوه کردی)
کلاش کُردی، هنر و جز صنایع دستی با قدمتی بیش از ۲ هزار سال مختص مناطق کردستان به ویژه در مریوان است. کلاش بافی علاوه بر مریوان در شهرستان های مختلف کردستان از جمله سنندج، دیوان دره، سروآباد و کامیاران و سقز نیز رواج دارد، اما مریوان به علت تعداد فعالان بالا به عنوان مرکز تولید این کفش محسوب می شود.
کفه کاملا پارچه ای و نخی، تنها پاافزار برخوردار از خط تقارن جهان از ویژگی های کلاش کردی است و علاوه بر آن به دلیل استفاده از مواد کاملا طبیعی در ساخت آن از جمله کفش های باستانی سازگار با محیط زیست است. کلاش کاملا پارچه ای است و رویه آن نیز نخ است؛ پا به طورکلی داخل آن عرق نمی کند.
کلاش تنها پای افزاری است که دارای خط تقارن است به این معنی که چپ و راست برای آن نیست و برای حفظ این فرم و مدل باید هرچند مدت کلاش را راست و چپ و یا چپ و راست پا کرد. در ساخت و تولید این پا افزار هیچ نوع دستگاه صنعتی دخیل نیست که این امر باعث می شود زمینه اشتغال را برای افراد زیادی در منطقه ایجاد کند و مواد اولیه مورد نیاز برای کلاش پارچه نخی مانند متقال، چلوار، نخ تابیده شده نمره، لایه، لایه پوست، یا چرم گاو است.
میبد، شهر جهانی زیلو
زیلوبافی سابقه ۳هزارساله دارد که تا ۹۰۰ سال سند سابقه و تا ۱۲۰۰ سال سند مصور از زیلو وجود دارد. پیش از جهانی شدن زیلوی میبد (در سال ۹۷) تعداد محدودی استادکار و هنرمند زیلوباف در میبد وجود داشت ، اما با ثبت جهانی زیلوی میبند با آموزش هایی که انجام شده بیش از ۳۰۰ هنرمند و صنعتگر زیلوباف در میبد فعالیت می کنند، اما فقط ۲۴ استادکار قدیمی فعال هستند.
زیلو از پنبه خالص، رنگ های گیاهی و صنعتی و با دستگاه عمودی و معمولا با یک بافنده، بافته می شود، و بافنده پای دستگاه باید در حرکت و رفت و آمد باشد. هنگام بافت زیلو پیاده روی زیاد می شود تا حدی که یک بافنده در روز ۳۰ کیلومتر باید پای دستگاه پیاده روی کند. ابعاد زیلو مانند فرش و قالی از ۶ تا ۹ تا ۱۲ متر است، البته اندازه بیشتر به دستگاه بافت مرتبط نیست و به ابعاد سفارش بستگی دارد، و بنا به رنگ و طرح قیم متفاوت است.
زیلو به عنوان اولین فرش سلامت جهان شناخته شده است، با جهانی شدن زیلو شناخت مردم نسبت به این بافت سنتی افزایش پیدا کرد. این محصول کاملا بهداشتی به دلیل الیاف پنبه هیچ حساسیتی برای انسان ایجاد نمی کند؛ مواد پلاستیکی (غیر قابل بازیافت) در آن بکار نمی رود. زیلو منحصرا به میبد تعلق دارد،البته در دوره ای به رونق و توسعه آن کارگاه های بافت در کاشان هم دایر شد، البته زیلوبافی در زمان قدیم به افغانستان هم راه پیدا کرد، و اکنون هم کمابیش بافته هایی مانند زیلو دارند.
آباده، شهر جهانی منبت
هنر منبت یکی از هنرهای دست ساز ایرانی است که از حدود هزار و ۵۰۰ سال قبل در برخی از مناطق کشور رواج داشته است که بنابر اسناد تاریخی موجود خاستگاه منبت سنتی (ظریف) در استان فارس شهر آباده است. این هنر اصیل ایرانی که از ریشه نبات (گیاه) گرفته شده، هنر کنده کاری بر روی چوب است و مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بسیاری قرار دارد.
قدیمی ترین اثر منبت موجود، مربوط به نیمه اول قرن سوم هجری قمری است که یک لنگه در چوبی متعلق به مسجد جامع عتیق شیراز است که در دوره عمرو بن لیث صفاری ساخته شده و دارای زیرسازی از چوب تبریزی است و روی آن با خلال هایی از چوب گردو و نقوش پر ضلعی بسیار زیبایی زینت شده است.
منبت کاری هنری بسیار ظریف و دقیق است که در میان اهالی آباده استان فارس جایگاه ویژه ای دارد، محصولاتی که روی قطعات کوچک چوب های شمشاد(زرد) و عناب (قرمز) و گردو (قهوه ای) و با استفاده از قلم های ریز و ذره بین انجام می شود، که بنا به ظرافتی که دارد به منبت چاقویی یا سوزن در چشم فروبردن معروف است.
خراشاد، روستای جهانی تَوبافی (حوله بافی)
روستای خراشاد در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی بیرجند در استان خراسان جنوبی واقع شده و از مناطق خوش آب وهوا و جاذبه های طبیعی این استان است؛ حوله بافی یا توبافی در این روستا ریشه تاریخی دارد، چند قرن است که این صنعت در این میان مردم خراشاد رواج دارد، قدمت برخی از کارگاه های پارچه بافی و حوله بافی در خراشاد به بیش از یک قرن می رسد.
توبافی، پارچه بافی سنتی یا تون بافی یا حوله بافی از هنرهای سنتی با قدمت ۳۰۰ سال در خراشاد است که تا دو دهه پیش چرخه تولید آن کند شده بود، از اوایل دهه ۸۰ و تقریبا از زمانی که شرکت تعاونی زنان خراشاد شکل گرفت آهنگ تولید این محصول سرعت گرفت. با رونق توبافی این هنر به شهرهای بیرجند و روستاهای اطراف مانند نصرآباد و نوفرست و ... توسعه پیدا کرد.
اکنون پارچه بافی به صورت مشاغل خانگی در این روستا رونق دارد، پیش از ثبت جهانی ۵۰ تا ۶۰ کارگاه خانگی در خراشاد فعال بود، اما اکنون این کارگاه ها دو برابر شده است و حدود ۱۲۰ کارگاه فعال در خراشاد وجود دارد و عموما هم زنان در این هنرصنعت مشغول به کار هستند.
شیراز، دومین شهر جهانی صنایع دستی ایران
در استان فارس ۸۰ رشته صنایع دستی فعال است که بیشتر این رشته ها در شهر شیراز فعال هستند؛ در گروه دست بافته های داری گلیم، جاجیم و گبه و قالی؛ خاتم شیراز که نشان جغرافیایی بین المللی صنعت (VIPO) را گرفته است، در گروه صنایع چوبی، خراطی و در گروه هنرهای معماری، کاشی هفت رنگ، آیینه کاری و گچ بری از هنرهای سنتی مشهور در شیراز است.
مجموعه هنرهای سنتی و صنایع دستی شیراز که به صورت زنده همچنان فعال هستند و آثار فاخر و کاربردی که در شیراز تولید و صادر می شوند از طرفی تعداد و کیفیت آموزشگاه های فنی و حرفه ای و آموزش عالی صنایع دستی دولتی و غیر انتفاعی به ثبت جهانی شیراز بسیار کمک کرد.
در شیراز بیش از ۲۰ هزار هنرمند در حوزه صنایع دستی فعال هستند، همچنین ۹۰۰ کارگاه آموزشی متمرکز در شیراز فعال است، از طرفی محصولات و آثار صنایع دستی علاوه بر بازار در اماکن تاریخی شهر از جمله حافظیه و ارگ کریم خانی فروخته می شود.
زنجان، شهر جهانی ملیله
رشته های نازک از مفتول های نقره که به صورت توری ظریف طراحی می شود هنر ملیله کاری است؛ سابقه این هنر صنعت به قبل از میلاد مسیح و به دوره سلجوقیان می رسد. زمانی که شاه عباس صفوی هنرمندان سراسر کشور را در اصفهان گردهم جمع کرد، ملیله کاری هم از زنجان به اصفهان منتقل شد و اکنون هم در آنجا آموزش داده می شود، اما اصالت ملیله کاری متعلق به زنجان است.
محصولات ملیله کاری زنجان به لحاظ طراحی، ظرافت کیفیت نقره (با پایه و عیار ۱۰۰) حرف اول را در جهان می زند؛ این هنر علاوه بر ظروف، آیینه و شمعدان و تابلوها، در طراحی و تولید زیورآلات هم استفاده می شود و البته به اندازه ای انعطاف پذیری دارد که بر روی هر طرحی و به هر شکلی به صورت کاربردی استفاده می شود. ملیله کاری در زنجان یک هنرسنتی و صنایع دستی کاملا زنده است، در حال حاضر حدود ۱۰۰ استادکار ملیله کاری در زنجان فعال هستند، کارگاه تولیدی، آموزشی و فروشگاه وجود دارند، و در هر کارگاه میانگین ۱۵ هنرجو و صنعتگر فعالیت می کنند.
اکثر خانواده های زنجانی برای جهیزیه دختران خود محصولات ملیله کاری خریداری می کنند، البته الان نقره بسیار گران شده و میزان فروش کمی افت کرده است، ولی باز هم در اندازه محصولات کوچکتر و سبکتر مردم محصولات مختلف ملیله کاری را خریداری می کنند.
ملایر، شهر جهانی مبل و منبت
خانواده هنرصنعت مبلمان منبت شهرستان ملایر بیش از ۲۵ هزار نفر جمعیت و حدود ۹ هزار استادکار(منبت کار) با بیش از پنج هزار کارگاه فعال دارد. سهم شهرستان ملایر در تولید مبلمان منبت کشور ۶۵ درصد است و کارگاه ها و هنرمندان زیادی در این زمینه فعالیت دارند که آثار آن ها به بیشتر به کشورهای آسیای میانه، حاشیه خلیج فارس، ترکیه و عراق صادر می شود.
جهانی شدن مبلمان منبت نوع نگاه ها به ملایر را متفاوت کرده و حضور مسئولان کشوری و مراجعه و تقاضای سرمایه گذاران به این شهرستان با توجه به مهیا بودن بسترها، برای مردم و این شهر بسیار ملموس است. پس از ملی و جهانی شدن این هنر صنعت، سالانه شمار زیادی از گردشگران و علاقه مندان به این دیار سفر می کنند به نحوی که در جشنواره تابستانی سال ۹۸، ملایر میزبان بیش از ۱۵۰ هزار گردشگر بود.
قاسم آباد، روستای جهانی چادر شب بافی
بیشتر دختران روستای قاسم آباد گیلان چادرشب بافی را از مادران خود آموخته اند، چادرشب بافی یک هنر سنتی باستانی است، در زمان قدیم چادرشب را با پشم و ابریشم می بافتند، اما با گران شدن و کمیاب شدن ابریشم با کاموا هم چادرشب را می بافتند. در زندگی سنتی چادرشب به عنوان چادرکمر زنان روستایی که بیشتر در شالیزارها و زمین های کشاورزی فعالیت می کردند استفاده میشد، البته در طراحی داخلی خانه روتختی و روبالشی هم استفاده می کردند و در جهاز دختران نوعروس استفاده میشد.
امروزه کاربرد چادرشب مدرن تر شده، به عنوان رومبلی و رومیزی، تولید کیف و طراحی لباس هم استفاده می شود. یک مدل از چادرشب ساده و چهارخونه، مدل دیگر به صورت گل برجسته بافته می شود. که طرح گل برجسته بیشتر در طراحی لباس بکار برده می شود، اما نمونه طرح ساده بیشتر در تولید کیف استفاده می شود که با توجه به سلیقه مشتری و قیمت تمام شده در بازار مشتری دارد.
قاسم آباد با قدمت چند هزار ساله یکی از روستاهای شهرستان رودسر از توابع چابکسر در استان گیلان و دارای دو بخش علیا و سفلی است و از محله های کوچکتر بندبن ،پایین محله ،بالامحله، خانسر، ملک میان ،توسکا محله و سفلی تشکیل شده است، اما اکنون ثبت جهانی چادرشب باعث یکپارچگی و اتحاد و همبستگی همه مردم روستا برای پیشرفت و بهبود قاسم آباد شده است.