17 سپتامبر 2024 - 13:19

مناطق جنگی دیروز به گردشگران خوشامد می گویند

30 ژوئن 2015 - 13:40 dsfr.ir/u26d4

مناطق جنگی دیروز به گردشگران خوشامد می گویند
Ryan Schuessler
یادبودهای جنگ، سوغاتی شده اند

گردشگری جنگ را باید فراتر از تورهای راهیان نور رایج در ایران دانست و به این سوال مهم پاسخ داد که چرا موضوع جنگ در ایران نتوانسته است همپای سایر کشورهای دارای تجربه جنگ، در جذب گردشگران متنوع فرهنگی، موفق عمل کند.

کشور کوچک بوسنی و هرزگوین، از تاریخ غنی و چشم اندازهای طبیعی زیبا گرفته تا انواع غذاها، لباس و معماری، جاذبه‌های متنوع بسیاری برای گردشگران دارد. اما وحشت جنگ داخلی دهه پایانی قرن بیستم، موضوعی است که هنوز هم در این کشور فراموش نشده است تا جایی که نوع گردشگری شکل گرفته پیرامون حوادث تلخ آن جنگ به مراتب بیش از جاذبه های آرامش بخش و تفریحی، ساختمان های باستانی و کافه های متنوع و کوهستان‌های زیبای آن خواهان دارد.

به گزارش الجزیره ،اولین جاذبه گردشگری بوسنی تونل جنگ (War Tunel)  است. تونل درازی به طول نیم مایل که در دوران تشدید فشارها و محاصره شهر توسط نیروهای دولتی و داوطلبان بوسنیایی در سال 1993 حفر شده بود که از طریق آن بزرگ ترین شهر این کشور سارایوو را با بخش تحت کنترل دولت ملی آن مرتبط می کرد و راه انتقال سرباز، آذوقه و مهمات و نیز نجات مجروحان جنگی بود.

موزه ای که در انتهای این تونل قرار دارد، یکی دیگر از جاذبه های گردشگری جنگ در این کشور است. موزه ای خصوصی که به وضوح فاقد هر گونه تزیینات و زرق و برق مرسوم در موزه هاست. این موزه در سال 1996 ساخته شد و توسط خانواده ای که زمانی در آنجا زندگی می کردند، اداره می شود.

سومین و دردناک ترین جاذبه گردشگری بوسنی، گورستان دسته جمعی سربرنیسا ( Srebrenica) است که محل دفن بیش از 8000 مسلمان و عمدتا مرد و پسر بچه است که درسال 1995 قتل عام دسته جمعی شدند.

رویترز در گزارشی که در سال 2008 منتشر کرد از تامین امکانات و تورهای مسافرتی برای سفر به مناطق و آثار جنگی در سارایوو و سفر به سربرنیتسا خبر داد. طبق این گزارش کافه و مهمان خانه ای که در زمان جنگ محل اقامت خبرنگاران و اصحاب رسانه‌ و مطبوعات بین المللی بود، برای گردشگران علاقه مند به تاریخ جنگ بوسنی شهرت بسیار یافته است. چنان که "زیجو جوسفوویک" که خدمات ویژه ای در زمینه تورهای جنگی در مناطق جنگی سارایوو ارائه می‌کند، می گوید: «تصور نکنید که این مردم دیوانه و یا تشنه خون هستند بلکه آن ها توریست های جنگی هستند یعنی گردشگران علاقه مند به تاریخ جنگ بوسنی. این  گردشگران اغلب در طبقه بالای این کافه‌ در سارایوو می‌نشینند و روشن است که بخش مهمی از گفتگوها درباره حوادث آن روزها و مرور تاریخ است. این افراد می خواهند آن چه را که در این کشور رخ داده بفهمند و دقیقا دوست دارند زندگی و شرایط خود را با مردمان و زندگی های دیگر مقایسه و ارزیابی کنند.»

گزارش الجزیره نیز به نقل از"اروین توکیک، یک راهنمای گردشگری در سارایوو می گوید: «شما برای مشاهده و درک هنر، به پاریس می‌روید. برای بازدید از آثار معماری به ایتالیا و برای چشیدن انواع غذاهای متنوع به رم می‌روید اما مردم اساسا برای درک آنچه که در تاریخ رخ داده به این جا می آیند.»

 

 

طبق همین گزارش، او که از سال 2013 در پاسخ به بازار تقاضای روز افزون بازدید کننده ها، تور مسافرتی با عنوان توتال وار (Total War Tour) راه‌اندازی کرده است؛ گردشگران را به تمام محل های مرتبط با محاصره سارایوو می برد. بیشتر مسافران او از اروپای غربی و امریکا هستند. آنان عمدتا به مدت دو یا سه روز در سارایوو می مانند. 

شرکت های تورگردان متعددی هم  خدمات گردشگری جنگ به مقصد  شهر موستار (Mostar) در هرزگوین ارائه می کنند. جایی که گردشگران در کنار صخره هایی که عبارت 93 را فراموش نکنید (Don’t forget '93) عکس می‌گیرند. زیرا موستار محل قتل هزاران شهروندی است که طی جنگ در این منطقه کشته شدند. یک مسافر بریتانیایی در موستار می گوید: «راه رفتن در این شهر با ساختمان های سوخته و ویرانش حس عجیبی از روزهایی که آتش جنگ در آن شعله ور بود، دارد.»

همه شواهد حاکی از آن است که گردشگران فرهنگی عمده مسافران بوسنی را در بر می گیرند. این نکته بدان معناست که گردشگری جنگ، نوعی گردشگری فرهنگی است. این درست همان چیزی است که روزی رویای گردشگری و مسئولان در زمینه جذب گردشگر خارجی به ایران بود. هر چند مقایسه وسعت و آثار جنگ ها شاید درست نباشد اما مقایسه رفتار کشورها و شهروندان آن در استفاده از فرصت های پس از جنگ نشان می دهد، بوسنی در این زمینه موفق تر از ایران عمل کرده است.

گردشگری جنگ را باید فراتر از تورهای راهیان نور رایج در ایران دانست و به این سوال مهم پاسخ داد که چرا موضوع جنگ نتوانسته است در جذب گردشگران متنوع فرهنگی همپای سایر کشورهای دارای تجربه جنگ، عمل کند.

دیدگاه ها

  • فاطمه 30 ژوئن 2015 - 13:58

    خیلی مطلب خوبی بود. ممنون از خانم اسدنیا

1