19 آوریل 2024 - 20:53

گردشگری صنعتی با گشایش درهای پالایشگاه آبادان رونق می گیرد

7 دسامبر 2015 - 07:30 dsfr.ir/rc4ek

تصویر مجله لایف از مراحل ساخت پالایشگاه آبادان

لذت گشت و گذار در مراکز صنعتی و ایستادن در کنار خطوط تولید و تماشای نظم و تکاپوی تکنولوژی، کم اهمیت تر از بازدید از کاخی باشکوه نیست.

پالایشگاه نفت آبادان با 103 سال قدمت، از اواخر سال جاری میزبان گردشگرانی خواهد بود که به خوزستان سفر می کنند. امکان بازدید از یکی از برترین مراکز صنعتی حوزه نفت و پتروشیمی ایران، نوروز 95 را می تواند تجربه ای به یاد ماندنی برای آن ها کند که در فضای یکی از نشان های صنعت کشور به گشت و گذار خواهند پرداخت.

پالایشگاه نفت آبادان، بزرگ ترین پالایشگاه ایران است و تا آغاز جنگ ایران و عراق در سال 1359 بزرگترین پالایشگاه‌ دنیا بود

طبق اعلام مسوولان، توانمندی های پالایشگاه نفت آبادان به عنوان تولید کننده ممتاز کشور در تولید فرآورده های نفتی به اطلاع گردشگران و بازدیدکنندگان مناطق نفت خیز جنوب در طول تعطیلات نوروز خواهد رسید.

پالایشگاه نفت آبادان، بزرگ ترین پالایشگاه ایران است و تا آغاز جنگ ایران و عراق در سال 1359 بزرگترین پالایشگاه‌ دنیا بود. یک چهارم ظرفیت تولید فرآورده های نفتی ایران، در اختیار این پالایشگاه است که بارها در طول جنگ مورد هجوم قرار گرفت اما هر بار مهندسان ایرانی دست به کار شدند و نگذاشتند چرخ این مجموعه صنعتی پر افتخار از حرکت بایستد.

امکان بازدید هموطنان از مجموعه بزرگ صنعتی پالایشگاه آبادان، یادآور بخشی از تاریخ معاصر ایران است که با تلاش بسیار و نه به سادگی به دست آمده است. تجربه های تاریخ معاصر و به خصوص فرایندی که ایران برای صنعتی شدن طی کرده است می تواند خود جاذبه مهمی برای دیدن و فهمیدن چرایی رفتار ما ایرانیان باشد. ارزش این تجربه ها را باید همسنگ آثار کهن فرهنگی و تاریخی برجای مانده از غرور و افتخار مردمان این مرز و بوم، قدر دانست.

چندی قبل اعلام شد که وزارت نفت با همکاری وزارت صنایع قصد دارد موزه گنجینه نفت و جنگ را در چند شهر کشور از جمله در مسجد سلیمان راه اندازی کند.

موزه صنعت نفت ایران نیز مدتی است که در پایتخت راه اندازی شده و می کوشد تاریخ ملی شدن صنعت نفت تا به امروز را با بهره بردن از مستندات فیزیکی و صنعتی، در معرض دید علاقمندان و گردشگران قرار دهد.

در سال های اخیر صنعت گردشگری، به مقوله گردشگری صنعتی (Industrial Tourism) توجه نشان داده و امکان بازدید از مراکز صنعتی به عنوان گزینه ای در برنامه های سفر پیشنهادی از سوی آژانس ها قرار گرفته است. گوانگجو و شانگهای در چین، به عنوان مراکز مهم تولیدی و اقتصادی چین، سالانه مقصد گردشگری مسافران بسیاری است که به این کشور سفر می کنند و غول های تولیدی و اقتصادی آن کشور را از نزدیک می بینند. در کره به گردشگران اجازه بازدید از دو صنعت مهم آن کشور یعنی سامسونگ و ال جی داده می شود. در آلمان گردشگران بسیاری سر از کارخانه مرسدس بنر در می آورند.

گردشگری صنعتی، تعریف پیچیده ای ندارد. به بیان ساده، گردشگری صنعتی برقراری تعامل بین گردشگران با ظرفیت های خدماتی و تولیدی یک کشور است تا این ظرفیت ها را به عنوان نیروی محرک و زنده و فعال معاصر یک کشور ببینند

همچنین در ژاپن، سازمان ملی گردشگری آن کشور (jnto.go.jp)، برنامه ویژه ای برای ارائه فرصت های گردشگری صنعتی در صنایع مختلف تدارک دیده که گردشگران بین المللی را برای بازدید از این مراکز صنعتی ترغیب می کند. تجربه های گردشگری صنعتی این کشور که می تواند الگویی برای توسعه این حوزه در ایران نیز به شمار آید، در این آدرس قابل دسترس است.

در کشوری که همه چیز با قداست کار و تولید ارزش گذاری می شود، بازدید از کارخانه ها و مراکز تولیدی و تجاری که تولیدات آن ها، دنیا را به سیطره خود در آورده است، خالی از لطف نیست. ارزش گشت زدن در خطوط تولید این مراکز جهت تماشای آن فرهنگ کاری و فناوری پیشرفته حاکم بر آن ها، کم تر از اهمیت بازدید از کاخ ها و موزه ها و مراکز تاریخی و گردشگری جدید نیست. در ذهن بسیاری، تویوتا و سونی، معادل کیفیت و تعالی است. لمس واقعی این ظرفیت های ممتاز در عمل، خاطره ای نوستالژیک برای گردشگران فرهیخته و دانش دوست است که شاید تجربه آن از قدم زدن در سواحل مرجانی و اقامت در هتل های لوکس پر ستاره بیش تر و شیرین تر باشد.

هیچ تبلیغی بهتر از بازدید از توانمندی خط تولید یک کارخانه توسط گردشگران عمومی و تخصصی نیست

گردشگری صنعتی، تعریف پیچیده ای ندارد. به بیان ساده، گردشگری صنعتی برقراری تعامل بین گردشگران با ظرفیت های خدماتی و تولیدی یک کشور است تا این ظرفیت ها را به عنوان نیروی محرک و زنده و فعال معاصر یک کشور ببینند.

گردشگری صنعتی، رونق گردشگری سنتی را نیز سبب می شود و حتی مراکز تولیدی و خدماتی را به ایجاد فرصت های تبلیغاتی، بازاریابی و اطلاع رسانی جدید سوق می دهد. هیچ تبلیغی بهتر از بازدید از توانمندی خط تولید یک کارخانه توسط گردشگران عمومی و تخصصی نیست. آن ها می توانند سفیران رایگانی برای معرفی این ظرفیت ها به دیگران باشند.

پالایشگاه نفت آبادان به خوبی می تواند احیاگر گردشگری صنعتی در ایران باشد. مجموعه صنعتی بزرگی که با دارا بودن واحدهای مختلف صنعتی، تولیدی و خدماتی گسترده، مشتاقان داخلی و خارجی بسیار دارد و تنها منتظر اجازه ورود اند.

اگر تجربه گردشگری صنعتی پالایشگاه آبادان با استقبال خوب هموطنان مواجه شود، می توان امیدوار بود که وزارت نفت و وزارت صنعت، معدن و تجارت، درهای سایر مراکز اقتصادی و تولیدی مهم کشور را به روی گردشگران داخلی و خارجی بگشایند. در آن صورت برگزاری تورهای صنعتی نیز وارد پکیج خدماتی می شود که آژانس های مسافرتی ارایه خواهند داد.

1