29 مارس 2024 - 01:14

نجات گردشگری به کمک رسانه و سینما

14 سپتامبر 2015 - 15:00 dsfr.ir/jy0za

هرگز نمی توان قدرت رسانه و تبلیغات را در توسعه صنعتی همانند گردشگری مد نظر قرار نداد. حتا در شرایط کنونی خاورمیانه و جنگ ها و نارامی هایی که در منطقه بوجود آمده، کارآمدترین روش برای خنثی کردن تبلیغات منفی، حضور مثبت در رسانه ها و ارائه چهره واقعی کشورهای امن همچون ایران در ذهن جهانیان است.

نه تنها ایران بلکه سایر کشورهایی که بخشی از قابلیت های باستانی و تاریخی خاورمیانه را دارا هستند در صدد معرفی و نشان دادن امنیت و جاذبه های گردشگری خود به دنیا برآمده اند. اردن یکی از این کشورهاست که سعی دارد با تکیه بر قدرت رسانه با مشکلات تبلیغات منفی که بر علیه منطقه خاورمیانه منتشر می شود مبارزه کند.

‌اردن کشوری با جاذبه های دیدنی همچون «پترا» است؛ برای سالیان سال، اردنی ها از حضور مشتاقانه گردشگران خارجی به ویژه گردشگران اروپایی و آمریکایی بهره برده اند اما ماه ها است که رکود بر درآمدهای گردشگری این کشور و میزان ورود گردشگر به این کشور حاکم شده است؛ دلیلش این است که اردن با سوریه، عراق، عربستان سعودی، کرانه باختری و اسرائیل مرز مشترک دارد و این به معنای همجواری در کنار پیچیده ترین نزاع های منطقه ای است. مقامات اردن تنها روش برای دور زدن شرایط کنونی را پناه بردن به قدرت رسانه های تصویری می دانند.

شاید بنا به همین دلیل بعد از دو دهه، سینما دوستان شاهد حضور اردن در یک فیلم سینمایی هالیوودی هستند‌؛ آن هم در حالی که مقامات دولت اردن معمولا در صدور مجوز برای خارجی ها، مردد و سختگیر هستند.

به گزارش سایت اسکیفت «ایندیاناجونز و آخرین جنگ صلیبی» عنوان فیلمی هالیوودی است که در نقش یک موقعیت قدرتمند بازاریابی گردشگری برای «پترا» ظاهر شده است. اردن امیدوار است که تکنیک های ویدئویی عوامل فیلمسازی کمپانی «قرن21» هالیوود بتواند گردشگری اردن را از این وضعیت رکود خارج کند.

چند ماه پیش و در فصل بهار نیز هیئت گردشگری اردن با یک تیم بازاریابی در شبکه رسانه ای و اجتماعی «ماتادور» قراردادی را امضا کرد که طی آن این شبکه مسئول تهیه و تولید چند فیلم ویدئویی از جاذبه های برتر گردشگری اردن شد؛ شبکه «ماتادور»‌ موفق ترین برند رسانه ای گردشگری دنیا در حوزه رسانه های اجتماعی صنعت سفر است که در تولید محتوای ویدئویی حوزه گردشگری تخصص دارد؛ در این تفاهم نامه قرار شد که فیلم ها بصورت هوایی و با استفاده از تکنولوژی هواپیماهای بدون سرنشین کوچک تصویربرداری شوند.

شبکه «ماتادور» پیش از آن با تولید  ویدئوی تبلیغات گردشگری «منظره پالاوان از آسمان» امتحانش را به خوبی پس داده بود؛ این تجربه موفق هیئت گردشگری اردن را‌ به فکر رایزنی های دولت جهت کسب مجوز ورود دو هواپیمای بدون سرنشین شبکه «ماتادور» به اردن و تصویربرداری از تمام جاذبه های گردشگری و سایت های مقدس این کشور واداشت. این مجوز هر چند به سختی اما سرانجام صادر شد؛ آن هم به نیت بهبود بخشیدن بر وضعیت کنونی گردشگری اردن.

بعد از آن وزارت گردشگری و آثار باستانی اردن نیز به باستان شناسانش اجازه داد تا با استفاده از این تکنولوژی و به پرواز در آوردن هواپیماهای بدون سرنشین مجهز به دوربین بر فراز گورستان باستانی «فیفا» در این کشور، بر آثار باستانی برجسته اردن نظارت بهتری داشته و جلوی غارتگران میراث فرهنگی در این کشور را بگیرند.

هیئت گردشگری اردن از طریق بازاریابی رسانه های دیجیتال به دنبال راه های جدید نفوذ در اذهان جهان می گردد؛ آن ها برای ایجاد آگاهی به رسانه های اجتماعی روی آورده اند؛ بانک جهانی در گزارشی شمار ورودی های سال 2013 اردن را 4 میلیون نفر اعلام کرده است؛ وزارت گردشگری و آثار باستانی اردن هم رقم کلی ورودی های سال 2014 این کشور از مسیرهای مختلف هوایی، زمینی و دریایی را رقم 7 میلیون نفر برآورد کرده بود. در سال 2014 میلادی، شمار گردشگران آمریکایی که از مسیر هوایی به مقصد اردن سفر کردند با 5 درصد رشد به 168011 نفر رسید و در مقابل 348425 گردشگر اروپایی نیز در سال 2014 راهی این کشور شدند که این رقم در مقایسه با سال 2013 میلادی تنها یک درصد رشد داشته است.

تجربه گردشگری اردن در بهره بردن از رسانه تصویری و بخصوص سینما نشان داده است که می توان در این حوزه موفق عمل کرد به شرط آنکه مسئولان امکانات و مجوزهای اولیه را صادر کنند. این در حالی است که سازمان متولی این امر که همان سازمان میراث و گردشگری است از نبود بودجه برای بخش تبلیغات خبر می دهد.

حتا معاون سرمایه‌گذاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری صراحتا عنوان کرده است: این سازمان اگر بخواهد برای تبلیغات اقدام کند بودجه زیادی نیاز دارد که فراتر از توان فعلی است که مثلا در شبکه‌های CNN ، BBC و الجزیره تبلیغ کند. می دانیم که اگر قرار است کشوری در زمینه گردشگری تحول داشته باشد، نمی تواند از این شبکه ها صرف نظر کند؛ چون آن ها در تمام دنیا دیده می شوند و اگر بخواهیم فرمایشات مقام معظم رهبری را برای پنج برابر شدن تعداد گردشگران در برنامه ششم توسعه محقق کنیم، باید یک برنامه از CNN را قرق کنیم، در حالی که این بخش هزینه بر است.

او درباره متقاعد کردن نمایندگان مجلس برای تعیین بودجه مجزا به منظور تبلیغات گردشگری اظهار کرد: این بودجه باید تامین شود و عدد آن کوچک نیست. ما مشکل تامین و تولید برای تبلیغات نداریم، اما سازمانی لازم است که آمادگی برای مشارکت در تبلیغات را داشته باشد.

حال باید دید با وجود تمام مشکلات اعم از بودجه، مصوبات و امور اداری که در این باره وجود دارد، ایران چگونه می خواهد از امکانی همچون سینما و رسانه برای معرفی جاذبه های خود بهره جوید و کشورهای دیگر همچون ترکیه و اردن که در این زمینه موفق عمل کرده اند عقب نماند.

1