پیش از اینکه حتی جوهر توافق ایران و گروه 5+1 خشک شود رهبران کشورهای اروپایی و مدیران ارشد حوزه اقتصاد این کشورها برنامه سفر خود برای آمدن به ایران و باز کردن حسابی ویژه روی پتانسیل های سرمایه گذاری کشورمان را تنظیم می کردند؛ نگاه سرمایه گذاران اقتصادی به بازار ایران مانند نگاه شان به شهر "الدورادو" است؛ یک نقطه غنی از فرصت های سرمایه گذاری برای حصول ثروتی بادآورده! حالا ایران با روند رو به رشد با گونه ای از گردشگری تحت عنوان "گردشگری تجاری" رو به رو است اما آیا ایران برای این گونه حسابی باز کرده است؟
گردشگری تجاری گونه و شاخه ای از گردشگری است که در بسیاری از کشورهای رو به رشد دنیا مورد توجه است. کشورهایی که در بازار تجاری نوظهور هستند بیش از سایر کشورها متمرکز بر این گونه گردشگری و فراهم آوردن فضایی مساعد و مناسب برای رفاه حال گردشگران تجاری و سرمایه گذاران خارجی می شوند تا ادامه روند ورود آنها به کشور خود را تضمین کنند.
سرمایه گذاران خارجی یا نمایندگان شرکت های تجاری که برای سرمایه گذاری در بازار ایران و یا شرکت در همایش های اقتصادی وارد کشورمان می شوند گردشگر تجاری هستند؛ این روزها شرایط برای جذب این گردشگران مهیا شده است؛ چنانکه آلمانی ها پنج روز بعد از توافق وین هیاتی را به ایران فرستادند؛ لوران فابیوس، وزیر امور خاجه فرانسه نیز چندی پیش به تهران آمد. وزرای دولت ایتالیا هم سریع در لیست مهمانان خارجی وزارت امور خارجه کشورمان قرار گرفتند.
به زودی رهبران اقتصادی و تجاری این کشورها هم راهی ایران می شوند به ویژه آنکه در روزهای آتی و در ماه آینده میلادی، سپتامبر قرار است 70 الی 80 مدیران ارشد اقتصادی از بزرگ ترین شرکت های فرانسوی راهی ایران شوند.
با وجود نشانه های بارز مبنی بر مهیا بودن شرایط برای سرمایه گذاران اقتصادی و ورود گردشگران تجاری به ایران در کنار برخی موانع چون بازار معلق و بلاتکلیف اقتصادی کشورمان، موانع پیش پا افتاده دیگری برای رونق گرفتن این گونه گردشگری در کشور وجود دارد. نبود پروازهای مستقیم از برخی کشورها چون آمریکا به ایران و نیز قوانین صدور ویزا و مدت زمانی که برای اعتبار ویزای گردشگران تجاری در ایران به خصوص ویزای فرودگاهی در نظر گرفته شده است از این دست مشکلات هستند.
بعد از برداشته شدن اولین قدم های دستیابی به یک توافق منسجم هسته ای و پس از آن، زمزمه های ایجاد پرواز مستقیم از آمریکا به ایران شنیده شد؛ احتمال آن وجود دارد که در آینده نزدیک پرواز مستقیم ایران به بسیاری از کشورها که اکنون به صورت ترانزیت انجام می شود محقق گردد؛ اتفاقی که می تواند سفر به ایران را برای گردشگران در عین ساده کردن، مقرون به صرفه تر کند چرا که در روش پرواز ترانزیت، بیش ترین بخش هزینه های این نوع سفرها به جیب شرکت های هواپیمایی می رود.
در حال حاضر، گردشگران برخی کشورها مجبور هستند به شکل غیرمستقیم و از طریق اروپا و یا تغییر پرواز در فرودگاه امارات و قطر به ایران سفر کنند.
در مورد مدت زمان اعتبار ویزای گردشگران تجاری نیز چندی پیش خبر خوبی به گوش رسید؛ مسعود سلطانی فر، رئیس سازمان میراث فرهنگی ماه پیش اعلام کرد که در نخستین قدم پس از آغاز فصل جدید روابط، با مصوبه هیات دولت، صدور ویزای فرودگاهی تا مدت 30 روز افزایش یافته است؛ پیشتر اعتبار فرودگاهی ایران برای مسافران خارجی (اعم از گردشگر تجاری یا تفریحی) به غیر از 10 کشور 14 روز بود.
گفته می شود که اتباع خارجی می توانند با اخذ ویزای یک ماهه و تمدید 15 روزه از فرودگاه به ایران سفر کنند؛ خبرگزاری ایسنا اما چندی پیش گزارش داد که این مصوبه هنوز به دفاتر گذرنامه و روادید وزارت خارجه مستقر در فرودگاهها ابلاغ نشده و به مرحله اجرا نرسیده است.
ویزای فرودگاهی و تسهیلات قوانین ویزا در کنار تسهیل امکان سفر به ایران از طریق راه اندازی خطوط مستقیم پرواز از پایتخت کشورهای سرمایه گذار به مقصد ایران برای باز شدن راه های بسته سرمایه گذاری در کشورمان ضروری است؛ در دورانی که بازار اقتصادی ایران به چشم گردشگران و سرمایه گذاران تجاری یک فرصت بالقوه برای سرمایه گذاری بوده و علاقه مندی ها در این حوزه بشدت افزایش پیدا کرده است ایران باید خود را در موقعیتی قرار دهد تا بتواند بیشترین سود را از این فرصت ها بدست بیاورد. بدون شک در ماه ها و سال های پیش رو درخواست های زیادی برای ورود گردشگران تجاری و هیات های نمایندگی برندهای خارجی به خصوص در حوزه گردشگری، هتلداری و غیره دریافت خواهد شد. هر چند برای گفتنش زود است اما شاید در آینده نزدیک گردشگری تجاری جای گردشگری تاریخی و تفریحی را بگیرد؛ گونه ای که خیلی سریع تر از سایر گونه ها رشد می کند.