19 مارس 2024 - 11:34

خون تازه "بوم گردی" در رگ های بافت تاریخی

18 فوریه 2017 - 17:40 dsfr.ir/uz8eh

خون تازه "بوم گردی" در رگ های بافت تاریخی
میثم رودکی / دنیای سفر
اقامتگاه بوم گردی نارنجستان یزد

طرح «اقامتگاه های بوم گردی» در استان #یزد اجرا شده و با استقبال خوب سرمایه گذاران بخش #گردشگری رو به رو شده است.

یزد، شاخص ترین شهر تاریخی و همچنین از رئوس مهم گردشگری کشور است که در طول سال میزبان گردشگران زیاد داخلی و خارجی است. با توجه به افزایش ورود گردشگران به استان و کمبود زیرساخت های اقامتی، طرح «اقامتگاه های بوم گردی» در استان اجرا و خوشبختانه با استقبال خوب سرمایه گذاران بخش گردشگری رو به رو شده است.

امروزه گردشگری دومین صنعت پر درآمد دنیا با گردش مالی 1200 میلیارد دلاری بعد از نفت به شمار می رود ولی با وجود این که زیرساخت‎های گردشگری به ویژه توسعه اقامتگاه ها و هتل ها بر رونق آن تاثیر دارد، توسعه این زیرساخت ها با اعتبارات دولتی امکان پذیر نیست. این موضوع باعث شده که بسیاری شهرهای کشور که از حجم بالایی از اماکن گردشگری برخوردار هستند، به دلیل نبود اقامتگاه های مناسب گردشگری از درآمد های فراوان این بخش محروم بمانند یا قادر به پذیرش گردشگران زیادی نباشند.

کهن شهر یزد هم از شهرهایی است که در چند سال اخیر با توجه به هزینه های زیاد ایجاد هتل، توسعه اقامتگاه های بوم گردی را در اولویت برنامه های خود برای رفع این مشکل در نظر گرفته است و خوشبختانه با کمک بخش خصوصی و سرمایه گذاران بخش گردشگری توانسته با رونق این قبیل اقامتگاه ها در بافت های تاریخی، برگشت حیات به این بافت ها را رقم بزند.

اقامتگاه های بوم گردی، مکان هایی هستند که برخلاف هتل های مدرن امروزی با حفظ کاربری محیطی به صورت بومی و محلی از گردشگران با غذاها و پوشش های سنتی پذیرایی کنند. این مکان ها علاوه بر رونق گردشگری بر حفظ ارزش های محلی و بومی منطقه و زیست بوم آن ها تاثیرگذار بوده است.

در شهر تاریخی یزد با توجه به وجود بافت تاریخی وسیع و خانه های تاریخی، با مرمت و بهسازی آن ها اقامتگاه های بوم گردی متعددی ایجاد شده است که هم درآمدی را برای ساکنان محلی رقم زده و هم اهرمی برای توسعه گردشگری استان مهیا کرده است. به تازگی نیز با بهره برداری از چند مرکز بوم گردی در شهرستان ابرکوه، تعداد اقامتگاه های بوم گردی استان به 44 مورد رسیده، علاوه بر آن ها برای 25 اقامتگاه بوم گردی جدید نیز مجوز سرمایه گذاری صادر شده است.

بوم گردی؛ عاملی برای احیای بافت تاریخی

یکی از ساکنان بافت تاریخی یزد که خود مالک 2 خانه تاریخی است، می گوید: در بافت تاریخی یزد خانه های تاریخی و سنتی بسیار زیبایی وجود دارد که به دلیل کمبود خدمات شهری به افراد غیربومی برای سکونت واگذار شده است.

«سید رضا علوی» با تاکید بر این که خانه های تاریخی از شاخص های مهم گردشگری در بافت تاریخی شهر محسوب می شوند، از مالکان و میراث فرهنگی می خواهد به جای بی توجهی به این خانه ها که منجر به خرابی و ویرانی آنها می شود، با مرمت و بهسازی برای آنها ارزش قائل شوند. به گفته وی، من دو خانه سنتی و تاریخی در بافت تاریخی از پدرم به ارث برده ام. اکنون در نظر دارم با توجه به تسهیلات میراث فرهنگی ضمن در نظر گرفتن ساختار اصلی شان با تغییر کاربری آن ها تا قبل از نوروز 96، این خانه‎ها را به اقامتگاه بوم گردی تبدیل کنم.

شهروند دیگری نیز معتقد است که اگر میراث فرهنگی مالکان خانه های تاریخی و سنتی در بافت تاریخی و محله های قدیمی شهر را به ساخت اقامتگاه های بوم گردی تشویق کند، علاوه بر پیشگیری از تخریب این خانه ها، بافت تاریخی را زنده و پویا نگاه می دارد. «سالار دهقانی زاده» با تاکید بر این که میراث فرهنگی باید تسهیلات و مجوزهای تشویقی بیشتری را در این زمینه در نظر بگیرد، عنوان می کند: بعضی مالکان به ملک خود و به فرهنگ و تاریخ شهر خود توجهی ندارند و این بی توجهی منجر به متروک و مخروبه شدن این خانه ها شده است.

یک گردشگر ایتالیایی که برای دومین بار به شهر تاریخی یزد سفر می کند، درباره اقامت در خانه های سنتی و بوم گردی بیان می کند: به کشورهای مختلفی سفر کرده ام و هتل های مدرن و پیشرفته زیادی را دیدم و در آنها اقامت داشته ام اما اقامتگاه های سنتی هرچند ساده هستند ولی مرا مجذوب خود ساخته اند. «پیترو آلبرتو» ادامه می دهد: بوی نان تازه، غذاهای سالم و کاملا ارگانیگ و همچنین پوشش سنتی در این اقامتگاه ها برای من خاطره انگیز بود. قصد دارم در سفر آینده به اتفاق خانواده ام به یزد سفر کنم و آن ها را با معماری و نحوه پذیرایی در این مکان ها آشنا کنم.

30 اقامتگاه بوم گردی در بافت تاریخی

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان می گوید: بوم گردی با هدف احیای بافت تاریخی و همچنین حیات دوباره به بافت تاریخی در استان در حال شکل گیری است. در این باره تاکنون بیش از 30 واحد اقامتگاه بوم گردی در بافت تاریخی شهر با توجه به استقبال خوب مالکان خانه های تاریخی و ساکنان بافت تاریخی ایجاد شده است.

«فاطمه دانش یزدی» بیان می کند: یزد از استان های صدرنشین و پیشرو در ایجاد اقامتگاه های بوم گردی کشور است. با توجه به کمبود زیرساخت های گردشگری، اقامتگاه های بوم گردی نقش مهمی در رونق گردشگری استان خواهند داشت.وی اظهار می کند: اکنون با توجه به تفاهم نامه میراث فرهنگی با صندوق کارآفرینی امید به علاقه مندان ایجاد اقامتگاه های بوم گردی تسهیلات 500 تا هزار میلیون ریالی پرداخت می شود.

بهره برداری از 10 اقامتگاه بوم گردی تا پایان سال

معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان می گوید: در مجموع برای بوم گردی استان تاکنون 3 میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است و تا پایان سال 10 اقامتگاه بوم گردی در شهرهای اردکان، بافق، یزد و تفت به بهره برداری می رسد.

«محمدرضا نصیری» می افزاید: با توجه به استقبال خوب مردم از سرمایه گذاری در بافت تاریخی یزد، میبد و ابرکوه، فعالیت های خوبی در مورد ساخت اقامتگاه های بوم گردی در این شهرستان ها انجام شده است. وی عنوان می کند: با وجود بافت های تاریخی در شهرهای استان، این نوع اقامتگاه ها در احیای این بافت ها و برگشت زندگی به آنها تاثیرگذار بوده است.

به گفته نصیری، با همکاری صندوق کارآفرینی امید، تسهیلاتی برای سرمایه گذاران و دارندگان خانه های تاریخی در نظر گرفته شده است. با توجه به میزان استقبال شهرهای مختلف استان، کارگاه های آموزشی با همکاری دفتر روستایی استانداری درباره نحوه ایجاد این اقامتگاه ها، نحوه بهره گیری و درآمد زایی از بوم گردی برگزار شده است.نصیری با بیا این که تاکنون 60 مکان تاریخی در روستاهای استان در حال مرمت و بهسازی برای تبدیل به اقامتگاه های بوم گردی هستند، ادامه می دهد: 25 مجوز جدید برای ایجاد اقامتگاه های بوم گردی در استان صادر شده؛ این در حالی است که اکنون با بهره برداری از اقامتگاه ها بوم گردی شهرستان ابرکوه، در مجموع تعداد این اقامتگاه ها به 44 واحد رسیده است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « تابناک » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1