19 مارس 2024 - 06:21

تشریح مدیریت تقاضا و روابط دوگانه در زنجیره تامین گردشگری

7 دسامبر 2016 - 14:00 dsfr.ir/w388z

تشریح مدیریت تقاضا و روابط دوگانه در زنجیره تامین گردشگری
e-tourism.ir
زنجیره تامین گردشگری

در زنجیره تامین گردشگری روابط دوجانبه ای وجود دارد که طی آن همه کسب وکارهای گردشگری با تامین کنندگان، توزیع کنندگان، رقبا، شرکا و... برای رفع نیاز مشتریان در ارتباط هستند.

به طور کلی صنعت گردشگری دارای پنج ویژگی است:

1. صنعت گردشگری یک صنعت هماهنگ و بسیار فشرده است که محصولات و خدمات مختلفی را که همه آنها به صورت یک محصول نهایی درمی آیند، به مشتری عرضه می کند.
2. خدمات و محصولات گردشگری را نمی توان برای آینده ذخیره کرد و یک محصول گردشگری در صورت عدم استفاده نابود می شود.
3. گردشگران برای مصرف تولیدات گردشگری نیاز به رفتن به آن مقصد دارند و به طور معمولی نمی توان این محصولات را خرید. همچنین خرید یک محصول گردشگری نیاز به متقاعد کردن مشتری و ارائه توضیحی از محصول نه خود محصول دارد که در نتیجه اطلاعات را در این صنعت بسیار فشرده و زیاد می کند.
4. محصولات گردشگری ذاتا بسیار پیچیده و دارای ترکیبی ناهمگن هستند؛ از جمله سرویس های مختلفی که به گردشگر ارائه می شود شامل محل اقامت، حمل ونقل، گشت وگذار، خدمات پذیرایی، خرید و... است.
5. صنعت گردشگری برخلاف سایر صنایع با عدم اطمینان تقاضای بالاتری مواجه و این موضوع به خاطر روابط پیچیده تر و رقابت فشرده تر میان ارائه دهندگان خدمات است.
از این رو ، زنجیره تامین گردشگری براساس خصوصیات این صنعت با هفت مساله کلیدی شامل: مدیریت تقاضا، روابط دوگانه، مدیریت تامین، مدیریت موجودی، توسعه محصول، یکپارچگی زنجیره تامین گردشگری و فناوری اطلاعات روبه رو است. در اینجا به بررسی دو مورد از این موارد یعنی مدیریت تقاضا و روابط دوگانه خواهیم پرداخت و در هفته های آتی نیز سایر موارد را بررسی می کنیم.

مدیریت تقاضا
مدیریت تقاضا به معنای پیش بینی روند تقاضا و برنامه ریزی برای ارائه اقتصادی محصول گردشگری و در یک گام فراتر از آن، کمک به تطبیق روند تقاضای گردشگری با ظرفیت های موجود است. مدیریت تقاضا بخش اعظمی از مطالعات در حوزه زنجیره تامین گردشگری رابه خود اختصاص می دهد و از جمله مفاهیم کلیدی در حوزه مدیریت آن محسوب می شود.

به عنوان مثال آژانس های گردشگری نمی توانند آنقدر گیشه داشته باشند تا مطمئن شوند که هیچ یک از ما در صف نخواهیم ایستاد. اما از سوی دیگر، نمی توانند تعداد گیشه ها را خیلی کم کنند چون هزینه چنین تصمیمی، افزایش نارضایتی گردشگری است. یک هتل ساحلی نیز به نوعی با همین نوسان تقاضا روبه رو است؛ چراکه فصل هایی از سال، اتاق خالی وجود ندارد و زمان های دیگری اتاق ها خالی هستند و به زحمت می توان یک اتاق را اجاره داد.

کسانی که متخصص مدیریت زنجیره تامین گردشگری یا مدیریت خدمات هستند، باید در مورد تعداد بهینه اتاق برای یک هتل، ظرفیت متوسط بهینه برای تولید انرژی، تعداد بهینه گیشه ها در یک آژانس و تعداد مناسب صندلی ها برای پروازها تصمیم بگیرند. از همین رو است که کارشناسان می گویند مدیریت تقاضا در اجرای موفق زنجیره تامین گردشگری بسیار موثر است. مدیریت تقاضا در زنجیره تامین گردشگری کمک می کند تا بتوان در مقابل رقبا برنامه ریزی درستی انجام داد و منابع را به طور بهینه به هر بخش از کسب و کار تخصیص داد.

در نتیجه با توجه به نقش کلیدی تقاضا به مثابه یک عامل تعیین کننده سودآوری کسب وکارها، برآورد تقاضای آتی یک عنصر مهم در مطالعات زنجیره تامین گردشگری به حساب می آید.

روابط دوجانبه
در زنجیره تامین روابط دوجانبه ای وجود دارد که طی آن همه کسب وکارهای گردشگری با تامین کنندگان، توزیع کنندگان، رقبا، شرکا و... برای رفع نیاز مشتریان در ارتباط هستند. این روابط در زنجیره تامین گردشگری شامل دو جریان می شود؛ یک جریان از تامین کننده اولیه به گردشگر و یک رابطه از گردشگر به تامین کننده که عکس رابطه اول است.

روابط در زنجیره تامین گردشگری به دلیل وجود ارائه دهندگان خدمات مختلف بسیار پیچیده است و ارتباطات بسیار زیادی وجود دارد. از جمله این روابط می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اولین ارتباط، آشنایی یک بازدیدکننده با مقصد است که از طریق سیستم های اطلاعاتی فراهم می شود.
پس از آن حضور گردشگر در مقصد و ارتباط با یک فرهنگ جدید، عکس آداب و رسوم و... تا ارتباط گردشگر با جاذبه ها، هتل ها، سیستم حمل ونقل و... سایر ارتباطات در این صنعت را نشان می دهند.
این روابط به دو شکل افقی و عمودی در زنجیره تامین گردشگری وجود دارند. به عنوان مثال روابط عمودی میان کسب وکارهایی است که از نظر نوع فعالیت همپوشانی ندارند؛ مثل رابطه یک هتل با تامین کننده اش اما روابط افقی میان کسب وکارهایی است که با یکدیگر همپوشانی دارند؛ برای مثال می توان به رابطه بین دو هتل اشاره کرد. به هر رو بررسی روابط در زنجیره تامین فواید بسیاری دارد و مزایای آن را می توان در غالب موارد زیر مطرح کرد:
• حفظ ارزش و صرفه جویی
• کنترل بیشتر نسبت به فرآیندهاي تدارك
• افزایش رضایت مشتریان به خاطر سرعت در ارائه تولیدات و خدمات و توسعه محصولات
• کاهش قیمت محصولات و خدمات با توسعه فرآیندهاي کسب و کار در بین تامین کنندگان
• افزایش سود به وسیله کاهش هزینه هاي زنجیره تامین و بهبود کیفیت
• طولانی کردن و دوام بخشیدن به روابط تامین کنندگان از طریق یکپارچه کردن فرآیندها در داخل و خارج ازسازمان در طول زنجیره تامین.

دیدگاه ها

  • پژمان حاتمی فر 7 دسامبر 2016 - 15:55

    البته اصل اول در بازنشر یک موضوع رعایت حق نشر نویسنده است که به طور جالبی مطالب در مورد زنجیره تامین را که در رسانه های دیگر منتشر می شوند بدون اشاره به نام نویسنده منتشر می کنید.
    با سپاس از رفتار غیر حرفه ای شما و به امید عدم حذف پیام بنده
    پژمان حاتمی فر

1