25 آوریل 2024 - 12:27

نابودی 800 کیلومترمربع از دریاچه ارومیه

4 مارس 2017 - 11:50 dsfr.ir/eh2u4

در صورت عدم تأمین اعتبار امسال و سال آینده، در سال آبی 96-95 حدود 800 کیلومترمربع از سطح #دریاچه #ارومیه را از دست خواهیم داد.

"مدیر دفتر تلفیق و برنامه ریزی ستاد احیای دریاچه ارومیه"

مسعود تجریشی به ستاد احیای دریاچه ارومیه و در همایش بزرگداشت روز ملی آب اعلام کرد: از آبان ماه سال 94 تاکنون یک ریال اعتبار به ستاد اختصاص نیافته است که اگر این روند ادامه یابد اتفاق خوبی برای دریاچه رخ نخواهد داد.مدیر دفتر تلفیق و برنامه ریزی ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود: سطح دریاچه ارومیه در سال 92 حدود هزار و 900 کیلومترمربع، سال 93 هزار و 400 و سال 95 هزار و 350 کیلومترمربع بوده است.

وی تصریح کرد: اکنون سطح دریاچه 2 هزار و 600 کیلومترمربع و در شرایط تثبیت است که این افزایش سطح با اقداماتی مانند لایروبی نهرها، اتصال سیمینه رود و زرینه رود به هم، بستن سردهنه ها و کنترل جدی مصرف آب صورت گرفت.

به گفته تجریشی، افزایش سطح اتفاق خوبی است اما اگر اعتبارات تامین نشود برخی از پروژه ها ناتمام می ماند که در این صورت در شهریور 96، حدود 85 سانتی متر تراز آب با برنامه نقشه راه احیای دریاچه اختلاف خواهیم داشت و در انتهای فصل آبی 96-95 دریاچه به سطح هزار و 500 کیلومتر خواهد رسید.

تجریشی با طرح این سؤال که چرا دریاچه ارومیه خشک شد؟ گفت: برداشت بیش از حد از منابع تجدید پذیر یکی از دلایل آن است، می توانیم 40 تا 45 درصد از آب های تجدید پذیر را برداشت کنیم درحالی که در کشور بالای 100 درصد برداشت می شود و در حوضه آبریز نیز بیش از 70 درصد آب برداشت می شود.

وی تأکید کرد: مدیریت ناصحیح و توسعه کشاورزی نامتوازن شرایط سختی را برای دریاچه به وجود آورد. البته طبیعت هم بیکار نخواهد نشست و در قالب طوفان های گردوغبار عکس العمل نشان داد.تجریشی به تأثیر خشک شدن دریاچه بر سلامت مردم اشاره کرد و گفت: با خشک شدن سطح آب دریاچه انعکاس یا برگشت از سطح در حاشیه 2.5 برابر و در کف دریاچه 4 برابر فزایش یافته است که مشکلاتی مانند افزایش سرطان را هم همراه خواهد داشت.

وی با بیان اینکه وضعیت آبی در کل کشور چندان مطلوب نیست افزود: ایران چهارمین کشور در دنیا از لحاظ میزان برداشت آب های زیرزمینی است و ایران 8 درصد از کل برداشت آب های زیرزمینی دنیا را انجام می دهد.تجریشی ادامه داد: اگر همین روال پیش رود تا سال 2050 حدود 22 درصد از آب های زیرزمینی را مصرف خواهیم کرد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه همشهری » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1